FUTBOLDA ŞİDDET VE IRKÇILIK

ABONE OL
19:05 - 01/10/2020 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

FUTBOLDA ŞİDDET VE IRKÇILIK

Futbolda Şiddetten Sonra Irkçılık Hortluyor mu?

Uzun süreden beri korkusunu yaşadığım futbolda ırkçılık olayı ülkemiz futbol alanlarına da maalesef girmeyi başarmış durumda. Bunu neden böyle yazdığımı kısaca özetlemek isterim.

Yıl 2001 yer Türkiye Futbol Federasyonu ve burada Almanya´dan bir heyetle Türkiye Futbol Federasyonunu ziyaret ettik. Futbolda şiddet ve ırkçılıkla ilgili hiç bir projenin yürütülmediği ülkemizde özellikle bu konuları göndeme getirdiğimizde. O zamanın yetkilileri bizlere gülerek şöyle demişlerdi: “Hocam bu ülkede futbolda ırkçılık olmaz, merak etmeyin!”

Oysa bu yıl Süperligin 7. haftasıda Bursa’da oynanan; Bursaspor-Diyarbakırspor maçında gelişen olayları gazete ve TV ekranlarından ibretle izlerken, burada en büyük sorumluluğun, altını bir kez daha çizerek söylüyorum, Türkiye Futbol Federasyonuna aittir.

Merhum eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ı bu arada bir kez daha rahmetle anmak isterim. Kendisi ile ‘’Futbolda Şiddet ve Irkçılığa” karşı mutlaka zaman geçirmeden federasyonun birşeyler yapması gerekir dediğimde, beni pür dikkat dinleyerek , “2008 Avrupa Futbol Şampiyonası biter- bitmez bu konuya eğilelim” demişti.

Rahmetlinin ömrü yetmedi ama arkasından gelenler onun projelerini tek tek hayata geçireceklerini her ortamda yinelediler, sonuç maalesef hüsran oldu.

Bu konuda sunduğum projeleri ve çabaları tekrar buradan yazmak ve hatırlamak bile istemiyorum. Hele de son yapılan Avrupa Taraftar Kongresi’ne Türkiye Futbol Federasyonu adına katılmamıza rağmen federesyonun bana ve ekip elemanlarıma karşı tutumu hiç te destekleyici değildi. Ne varki; bazı konuları siz değerli ha-ber.com dkuyucularımla paylaşmak isterim.

Bunlardan birincisi; ‘’Taraftar, Şiddet ve Irkçılık” alanında Almanya ile Türkiye arasında yapılacak ortak bir projenin yıllık maliyeti 160.000 Euro civarındaydı. Bu proje ulusal takım ile seçilecek bir 1. Lig takımının katılımıyle örnek proje olarak hayata geçirilecekti. Proje maalesef Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kabul görmedi. Oysa kulüplere kesilen yıllık ceza miktarı bu rakamın çok üstünde!.. Hem kulübe ceza vereceksin ve hem de kulüplerin eğitimine ilişkin para harcamıyacaksın!..

Küçük bir karşılaştırma yapmak istiyorum Ulusal Futbol Takımımızın çalıştırıcısını ayda kazandığı paranın hesabını yapmak istemem, ama Cumhurbaşkanı’ndan çok daha fazla kazandığını biliyorum. Antrenörümüz bu kadar parayı alırken para varda, böylesine hayati önem taşıyan bir projeye para yok denilmesi çok komik geliyor bana!
Her neyse ben buradan bir kez daha ilgililere hatırlatmak istiyorum; sporda şiddet ve ırkçılıkla mücadele bir eğitim sorunudur. Bunun çözümü sadece ve sadece eğitimle mümkündür. Bunun için nelerin yapılması gerektiği de tek tek dile getirildi,yazıldı-çizildi. Bunların hayata geçirilmesi konusunda ne Diyarbakırspor ne de Bursaspor ‘a çok şey söyleme hakkına sahip değil. Bunun tek sorumlusu konuya ciddi bir yaklaşım sergilemeyen stadlardaki ırkçılık ve şiddete seyirci kalan Türkiye Futbol Federasyonu’dur.

Özellikle UEFA’da siddet ve ırkçılıktan sorumlu olan Türk asbaşkanımız var, ama kendi ülkemizdeki şiddet ve ırkçılığa karşı nasıl bir yaklaşım sergilediğini merak etmiyor değilim. Bu alanda çalışmalar yapan ve emek veren insanları, akademisyenleri desteklemesi gerekmez mi?

Sonuç olarak; ‘’Futbolda Şiddet ve Irkçılık” dünyanın her yerinde futbolun en büyük sorunlarından birisi olmuştur ve olmaktadır. Umarım bu sorun daha da büyümeden ilgili birimler çözüm için ellerini çabuk tutarlar.

En içten saygılarımla

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.