FUKÜLTÜR, DİL VE İLETİŞİMİN SPORDA BAŞARIYA ETKİSİ

ABONE OL
11:54 - 23/10/2020 11:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biz her defasında sporda başarılı olmanın ön şartı; fiziksel yeteneklerle, kazanma motivasyonunun en başta yer aldığını ve konu futbol sporu olunca da takım sporlarında; başarının bu iki özellikle kalmayıp bunun yanında takımın uyumu, takımın atmosferi, takımı oluşturan kişiler arası iletişimin ve sinerjisinin çok önemli rol oynadığını bir kez daha hatırlatarak başlamak istiyorum yazıma.
Geçen hafta sonu ülkemizde oynanan Beşiktaş ile Fenerbahçe derbisine ilişkin olarak maçtan önce birçok kişi tarafından bir sürü yorum yapıldı ve bu yorumların içerisinde her iki takımında mutlaka kazanması gereği üzerine gerekçeler sıralandı.

Nitekim maç oynandı ve sonuç Beşiktaş 2 Fenerbahçe 4. Aslında benim alınan bu sonuçla ilgili çok söyliyecek çok şeyimin olmadığını ama maç öncesi düşüncemin böyle bir sonucun çıkabileceği ağırlıklı olduğunu hemen burada siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim.
Neden mi; biz bu filmi daha önce izlemiştik sanırım ve bu ne ilk nede son olacaktır; Dünyanın en iyi teknik direktörleri ile sporcularını bir araya getirsenizde; başarılı olunamıyacağını daha önceki yıllarda Fenerbahçe’de ve başka ekiplerde de yaşamıştık ve hep birlikte dönerek kendimize sormuştuk! Acaba kendi ülkemizin yetiştirdiği teknik adamlarla, sporcularımızın bir arada daha başarılı ve daha uyumlu futbol oynadıklarını (Bursaspor’un geçen yılki başarılarını da düşünerek yaşamıştık) başarılı olduklarını görmüştük. Ama tümü sadece bu mu? Tabiiki değil.
Eğer biz, takımı oluşturan tüm elemanların (yöneticiden antrenöre, sporcudan malzemeciye, doktordan psikoloğa, masörden diyetisyene kadar) tümünün; dil, kültür ve algılama konusunda yakın bir iletişimde olması ve birbirlerini algılayıp anlayabilmelerinde sorun yoksa başarının geleceğini ama eğer sorun varsa bu durumda takımın birliğinin sağlanmasının mümkün olmayacağı dolayısı ile elde edilecek sonuçlarda pek mutlu edici olmayacağını hep söyledik.
Kısacası antrenörün söylediklerini sporcunun farklı algılaması, bunun sonucunda yanlış şeylerin yapılması kaçınılmaz olur, tıpkı Beşiktaş futbol takımının teknik patronu Sayın Schusterin, son Avrupa kupası maçı sonrası Beşiktaş taraftarına söylediği şeylerin tamamen yanlış anlaşıldığını ve bunun basında çıktığı gibi olmadığını belirttiği gibi olur. Evet, Beşiktaş, Fenerbahçe’ye yenildi, bu sonuç; alınması mümkün olan üç sonuçtan biriydi nitekim asıl üzücü olanı ise ülke olarak sporda şiddetin azaltılmasına yönelik yasalar çıkarılmaya çalışılırken, sporu yöneten insanların şiddet yapmalarıydı bunu koınıyorum ve bu konuyu basında çıktığı gibi sizlerle paylaşmak itiyorum.
İşte Beşiktaş ile Fenerbahçe maçına ilişkin şeref tribününde yaşananlar;
Fenerbahçe Başkan Aziz Yıldırım ile Beşiktaşlı yönetici Sinan Vardar arasında başlayan tartışma, daha sonra ilerledi, iki takım yöneticileriyle kongre üyelerine sıçradı. Karşılaşmanın devre arasında Yıldırım’ın yanına giden Vardar, “Hoş geldiniz” diyerek sarı-lacivertli kulübün başkanının elini sıkmak istedi. Bunun üzerine Fenerbahçe Başkanı, “Hem bizim hakkımızda konuş, hem de elimi sıkmaya gel” diyerek buna tepki gösterdi.
İkili arasında başlayan tartışma, iki kulüp yöneticileri arasında da devam edince ortlık bir anda karıştı. Küfürleşmeler, tartışmalar birbirini izlerken, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal devreye girmek istedi.
Tarafları yatıştırmak isteyen Ünal, siyah-beyazlılara, “Biz ev sahibiyiz. Ne yapıyorsunuz?” dediği öğrenildi.
Bu sırada, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile Beşiktaş Kongre Üyesi olan İsmail Cevahir arasında da tartışma yaşandığı kaydedildi. Cevahir’in, Ünal’a vurduğu ileri sürüldü.
Kavga, araya girenler tarafından bir süre sonra yatıştırılırken, Futbol Federasyonu temsilcisinin de yaşanan kavgaya şahit olduğu ve raporunda bu olaya yer vereceği öğrenildi. Bu durumda iki kulübe de ceza verilebileceği belirtildi.
Haydi, hayırlısı yeni çıkacak olan yasa bu konuda acaba nasıl çözüm üretecek göreceğiz. Tekrar etmekte yarar görüyorum! Şiddetin önlenmesi için Eğitimin, kültürlenmenin ve de karşılıklı toleransın ön planda tutulması, geliştirilmesi gerekir. Tolerans bu olayın neresinde? Merak ediyorum ve bekleyip göreceğiz Federasyonumuz bu konuda nasıl bir uygulama yapacak! Ki, ben Federasyonumuzun bu konudaki tutarlı davranışını candan kutluyor ve kendilerine tüm desteğimi veriyorum.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.