EYYYYY İMF ….. BİRAZCIK BORÇ VERSENE!

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

EYYYYY İMF ….. BİRAZCIK BORÇ VERSENE!

Durum ekonomik olarak çok iyi değil fakat, her ay düzenli borç veren olursa mesele yok Memlekette.

Cumhurbaşkanımız “2013’te İMF ye 23 milyar liralık borcumuzu ödedik bitirdik “deyince insan duygulanıyor, yazası geliyor bir taraftan.

Merkezi yönetim brüt borç stoku, 2018 mayıs sonu itibarıyla 959 milyar TL oldu. AKP başa geçtiğinden beri, borç üçe katlamış kısacası. Yaklaşık 300 milyar borcumuz var ise, olmuş 900 milyar TL.

Borç 600 milyar TL artmışa bu 15 senede, İMF`nin borcunu nasıl silmişiz her aklı başında vatandaş anlar, uzun uzun yazmaya gerek yok yani. Almışız birinden vermişiz birine fakat borç üç katlamış. Şimdi iyi kötü ekonomiden anlayanları duyar gibiyim “Peki 2003-2018 özelleştirme geliri yaklaşık 70 milyar dolar. Yani 315 milyar TL. Bu para ne oldu”.

Borç yaklaşık 600 milyar TL arttı, üstüne de 315 milyar TL özelleştirme parası harcandı. Özelleştirme yapılmasaydı, bu hükümet döneminde borç 900 milyar TL artıp yaklaşık olarak……ohooooo nesini toplayayım işte IMF’nin borcunu silmişiz ya daha ne olacak!

Yetkililer “2017 yılında, merkezi yönetim bütçesi, başlangıç hedefleriyle uyumlu olarak 47,4 milyar Türk lirası açık verdik “derken, biz zaten yaklaşık 50 milyar TL 2017 yılında bütçe açığı hedeflemiştik demek istiyor.

Şimdi bütçe açık verdiğine göre borç bulmak lazım. Diyeceksiniz ki, her devlet borç alıyor, haklısınız. Fakat biz AB ile arayı gerdik biraz. Ortadoğu deseniz ABD’nin bir lafına bakar, borç vermeyi keser. Yine kaldık mı İMF`ye !

Adamlara da bir sürü laf saydık, İMF bizden borç istedi filan diye. Yeniden borç için kapısına gitsek seçmen ne diyecek. Gerçi seçmen bir şey der mi orası da tartışmalı bir durum fakat, gene de der mi der!

Tek yol kaldı. Hem borç isteyip hem de dik durulabilecek yeni bir formül. Ben düşündüm bulamadım.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN “Ben diyorum ki IMF’ye bu borçlanmalar dolarla değil de altınla olsun. Devletleri ve milletleri bizim bu kur baskısından kurtarmamız lazım. Altın hiçbir zaman bir baskı unsuru olmamıştır. Altınla bu adım atılsın” deyince, bizde mi altınla borçlansak diye düşünmeden edemedim. 

Yani biz İMF ye değil de Dolarla borç almaya “gıcık ” olabiliriz.

Altınla borç alıp, dolarla satarız. Sonra doları cari açıkta kullanırız. Borcun vadesi gelince de dolar borç bulup gidip altın alıp borcumuzu öderiz. Mantıklı gibi gözüküyor böyle anlatınca. 

Hani “borç yemenin Arapçası “gibi bir şey! Kim başa gelirse gelsin, gidip borç bulacak seçimden sonra. İsterrrrrr dolarla, ister altınla. Mesele bu kadar basit!

(Borç rakamları yaklaşık rakamlardır, resmi sayfalardan daha net görebilirsiniz.)

Ender Özerdem

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.