EN BÜYÜK DEVLET KİMDİR?

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cimrimi cimri bir adam varmış kimseye kuruşunu vermezmiş, küçük oğlu bir gün baba bana para ver şeker alacağım deyince adam elini atmış bir demir para, birde kâğıt para çıkmış, bak oğlum sen bu demir parayı al öbürü kâğıt zaten deyince, armut dibine düşer, baba o zaman sen demir parayı kâğıt parçasına sar öyle ver demiş.

M.Ö 7. yüzyılda Lidyalıların bulup piyasaya sürdüğü PARA 1120.yılında Çin Devlet garantisi altında kâğıt para olarak piyasaya sürüldü. Tabi Avrupa boş durur mu İtalyanlar aldıkları maddelerin karşılığı olarak (Banka notu) yani kâğıt para veya senet olarak özelikle tüccarlar arasında dolaşıma soktu. İngiltere merkez bankası 1694 yılında altınlarını emanet edenlere onun karşılığı olarak (Goldsmiths)yazılı senet veya değerli kağıtları devreye soktu. Piyasaya sürülen STERLİN altına bağlı para birimi olarak ortalıkta dolaşıp durdu. Kâğıt para ile Altın arasındaki değere Parite İkisinin birbirine çevrilmesine değiştirilmesine de Konvertible dendi. İngiliz merkez bankası bunu 1914’yılına kadar üstlendi. Daha sonraları Altına duyulan ihtiyaçtan dolayı ipleri elinden kaçıran İngiltere yerini ABD’ye bıraktı.

1944’de 35 dolar=1 ons Altına denklendi. Artık ikinci Dünya savaşının en güçlü ülkesinin parası devredeydi ve karşılığı Altındı. Bu gidişat 1971 yılına kadar sürdü. Bu zaman zarfında Dünya tüm alışverişinin %80’nini dolarla yapmaya başlamıştı bile, piyasada dolaşan 52 Trilyon dolar artık hepsi altın karşılığı değildi fakat birçok insan dolarla Emperyalist ülkelere borçluydu. Maliyeti neydi,

KAĞIT ve MÜREKEP

Bu paranın 35 Trilyonu Diğer merkez bankalarında kullanımdaydı. Mesela Siz Petrol, Buğday, Pladyum, Alüminyum alacaksınız, basıyorsunuz Doları karşılığında gemiler dolusu malzeme geliyor. Tabi bu gidişata Almanlar öncülüğünde Avrupa itiraz etti. Euro’ya geçişle birlikte Çin bundan sonra alışverişlerinin bir kısmını Euro ile yapacağını duyurdu, Buna Japonya destek verdi peşinde Rusya destekledi, savaş kızışmaya başladı, Dünya ekonomisinin

%25 ‘ini elinde bulunduran ABD

%15 ile Çin %4,7 ile Almanya hepsi pastadan pay almak istiyor. Şu an bu paranın %83’ünü şirketlerin %10 elinde bulunduruyor, diğer %17’lik kısmını da %90 insanlar bölüşüyor. Artık savaşların şekli değişti, tank; top ateşli silahlar bitti gibi görülüyor. Fakat Egemen sınıf, Ruhban sınıfı ve bunlara itaat edecek “modern köleler” için yeni bir devir başlatmak istiyorlar.

Yani Ulusal Devlet modelinden çıkıp Küresel Devlet modeline geçmek istiyorlar, peki bunu nasıl başaracaklar? şu ana kadar sürecin çoğunu tamamladılar bile.

Herkesin elinde birer telefon, evlerinde internet son 20 yıldır toplanan Bilyon kere bilyon veriler ellerinde. Zaten borçlu olan ülkeler her söylenene boyun eğmek zorundalar. Diğer ufak çaplı ülkeler, Covid 19 ile açılan paketlerle ekonomilerini bayağı sarsacaklar. Rusya gibi ülkeleri varili 70$ olan Petrolü 25$ düşürerekten dizayn etmeye yöneldiler. Tehdit ikinci dalga üçüncü dalga gelecek diye insanların psikolojilerini iyiden iyiye yıpratıp etkisiz örgütsüz hale getirmek, Son verilere göre %3,8 milyar insan Google kullanıcısı, günlük atılan Twitter sayısı 156 bin.4,54 milyar insan internet kulanıyor.5,12 milyar insanın akılı telefonu var.

Sosyal medyada ilk sırayı Wahtsapp, Fecebook, Messenger; Web. Sitesi olarak Google ilk sırada, Youtube ikinci sırayı alıyor, soru şu bu küresel savaşta siz hangi ülkenin vatandaşı olacaksınız, ya da Çin, Hindistan, Amerika mı büyük, yoksa 4, 5 milyar nüfusu ile İnternet mi büyük? önümüzdeki günlerde gelişmeleri göreceğiz.

 

Ali Sönmez

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.