DOĞA VE İNSAN

ABONE OL
18:10 - 01/10/2020 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DOĞA VE İNSAN

Canlılar dünyası insanlardan, bitkilerden ve hayvanlardan oluşur. İnsanlar, bitkiler, hayvanlar, toprak ve su doğal yaşam bütünlüğüdür.

Doğada insanlar, bitkiler, hayvanlar birlikte kendi doğası içinde yaşarlar. Doğa içerisinde birlikte yaşadığımız hayvanlar insan yaşamı için önemlidir. İlk olarak köpek evcilleştirilirken sonraki zamanlarda ise koyun, keçi, at, tavuk, kedi ve sığır türleri hayvanların evcilleştirilmeleri sağlanır.

Doğayı doğallığı ile korumak sosyal bir devletin temel yasalarından biri olmalı.
Doğa sevgisi; Toprağı, suyu, bitkileri, yeşili ve hayvanları korumakla, sevmekle başlar. Bünyesinde doğa sevgisi olmayanlar duyarsız, duygusuz, sorumsuz ve bencildirler… Yüreklerinde başka sevgileri taşımaları olası değildir!

DOĞAYA SAYGI!
Yaşadığımız çevredeki en önemli parça tabi ki doğadır. Bu sayede hava temizlenir, besin kaynaklarımız ortaya çıkar, yaşam alanlarımız oluşur. Doğa tüm canlılar için anaç bir yuvadır.

Daha sağlıklı bir hayat ve bizden sonraki nesillere güzel bir çevre bırakmak için doğaya daima sahip çıkmalıyız. Daha fazla para kazanma hırsı ile akarsularımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız, su kaynaklarımız, insanların ve hayvanların yaşam alanları talan edilmemeli.

DOĞA İLE DOĞAL YAŞAM SÜRDÜREBİLİYOR MUYUZ?
Yediğimiz ekmekten, içtiğimiz suya, soluduğumuz havaya kadar her şeyi doğadan alırız. 
Doğa ile bütünleşen insanlar sağlıklı yaşamlarına katkı sunan doğa sporlarını ortaya çıkardı.
Doğa ve insan sevgisini doğru algılayan insanları ayrı tutarak bazı eleştiriler paylaşmak istiyorum.
 Son yıllarda doğa yürüyüşü Türkiye’de yoğun ilgi görüyor. Her geçen gün yeni yürüyüş gurupları oluşuyor. Gurupların gelişip güçlenmesi, doğa ile bütünleşmesi şehir yaşamındaki stresini geride bırakarak doğaya çıkması gerekirken yurdumun insanı parçalama, bölme alışkanlığını, kindarlığını da doğaya taşıyor. Yürüyüş gurupları içinden guruplar çıkıp ayrılırken gurup içinde de gurupçuklar oluşuyor.  Bu ahlak doğa sevgisi ahlakı olabilir mi? Sağlıklı yaşam ve doğa ile bütünleşmeye çıkan bir insan aynı amaçlar için doğaya çıkan insanlardan hangi farklı görüşle ayrışma yaşaya bilir? Araçla geçerken bekleyen veya beklerken araçla geçen diğer gurupları görürsünüz. Kişiler, yöneticiler ve guruplar hakkında sabah doğa yürüyüşe başlamadan olumsuz konuşmalar başlar. Daha önce birlikte yürüdükleri gurup, gurup rehberleri ve insanlar için çirkin sözleri, aşağılayıcı cümleleri duydukça bu yaratıklar doğaya hangi amaçla çıkıyor diye kendinizce sorgular ama cevabını bulamazsınız. 
Bu anlayıştaki yaratıklar doğaya sağlıklı yaşam ve toprağı, ağaçları, bitkileri, böcekleri, suyu, hayvanları sevdikleri için doğa yürüyüşüne yapıyor olabilirler mi? İnsan sevgisi olmayanın doğaya saygısı olabilir mi?

NEDEN AYRIŞMA?
Neden her yıl gurup içinden guruplar ayrılır? Neden gurup içinde gurupçuklar oluşur? Neden doğa dostluğu yerine önyargılar güçlendirilir?

Yan yana yürüdüğün, gurup “arkadaşına”, aynı amaç için doğada yürüyen farklı bir doğa gurubuna karşı kindarlık, istenemezlik, çirkin sözler sarf etme nasıl bir doğa dostluğu? Yüreğinde bu kadar kötülük besleyenlerin doğa yürüyüşü yapma amacı doğa sevgisi olabilir mi? İnsan düşmanlığı ile beslenen bedende doğa sevgisi yaşar mı?

DOĞA BİLİNCİ!
Önce insan doğa yürüyüşüne neden çıktığının bilgisini kavrayacak bilinçte olmalı. Eğer doğa sevgisi ve sağlıklı yaşam için çıkıyorsa bu samimiyeti ile doğada olmalı. İnsanlar doğa sporları yapmaya başlamadan önce bu konuda profesyoneller tarafından mutlaka eğitilmeliler. Devletin yetkili kurumları mutlaka bu gruplar ile koordineli çalışma yürütmeli.
Yürürken bir çiçeğe basmama, böceği ezmeme, katı atıklarını doğada bırakmama hassasiyeti olmayanların doğa sevgileri olamaz. Aynı gurup içinde yürüdüğü arkadaşlarına tehlike ve ihtiyaç anında yardım etmeme duygusu taşımayanların doğa ve insan sevgileri olmaz.

ORTAK DEĞERLERDE BÜTÜNLEŞME
İnsanlar, toprağın kokusunu, kuş-böcek sesini, tarihin dokusunu, doğanın görselliği yaşamak ve sağlıklı yaşam için birlikte doğa yürüyüşü yaparlar. İnsanlar bu ortak değerleri üzerinden birlikte hareket ederler. Birlikte yaşama ortamları sağlarlar. Bilgi, deneyim ve paylaşma bilinci oluşur… Bu tutum, canlı cansız varlıklardan oluşan doğa ve insan bütünlüğü ortaya çıkarır.

SONUÇ OLARAK!
Doğa sevgisi ve insan sevgisini bütünleştirmeyenler kendi insani değerine saygısız, yaşamları boyu zavallıca sevgisiz yaşarlar.
Hadi hayırlısı…
 
Ali Gültekin
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.