Didim Hakkında

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Berlin’e geldiğim 1970 yılından beri yaz tatillerimi Didim’de geçiriyorum. Bu nedenle hem olumlu hem olumsuz gelişmeleri yakından takip ettim.

O yıllarda en küçük birşey almak için Söke’ye giderdik, zira köy olduğundan Didim’de alışveriş imkânı yoktu.
Bütün sahilleri dolaştıktan sonra deniz ve doğanın açık bir müzeye dönüştürdüğü bu güzel mekânı hemen sevdim. Güneşin batışıyla bu renkler cümbüşü görülmeye yaşamaya değer. Apollon Tapınağı’nın sütunları halâ ay ışığı ile buluşuyor, renkten renge geçen bulutlar sütunların üzerinde adeta dans ediyorlar. Kazılar Apollo Tapınağı’nın Milat’tan önce dördüncü yüzyılda yapılmaya başlandığını gösteriyor.
Altınkum tek konaklama yeriydi, yazlık evler tek katlı iken bugün bunlardan tek bir ev, antik ev olarak kaldı. Çok teklif aldığı halde evin sahibi ancak ben ölünce satılsın diyor.
vilza.jpg
Bu mini tatil sitesinde bir tek konukların konaklıyacağı Didim Motel’i vardı. Bugün ise sayısız otel, motel, daire, pansion, ev kiralanabiliyor. Kışın 2008 nüfus sayımına göre 42.266 kişi yaşarken, bu sayı yazın yüz bini aşıyor.
Altınkum’dan başka birçok sitelerde konaklama herkese uygun fiyatlarla mümkün oluyor.  Çok sayıda, en az on ay kapalı kalan yazlık evler var. Böyle bir eve sahip olmanın iyi ve kötü yanlarını tartışmak gerekiyor. Ülke çapında ölü yatırım olduğu düşünülebilir.
Türkiye’de bugünlerde en çok tartışılan konu bu güzel ülkenin güzelliklerinin tadını yabancıların çıkarttığıdır. Bence Türkler eve, arsaya doymuyor, bir daha bir daha yatırım yaptıkları için geziye, gidip görmeye döner sermaye kalmıyor. Hayatları borçla geçirip, oralarda yaşayanlara imreniyorlar.
Yaz aylarında yerli, yabancı turist çok olduğundan çalışanlar oldukça zorlanıyorlar, resmî daireler, ona yakın banka şubeleri çalışanları bu sıcakta hayli yoğun çalışıyorlar.
1991 yılında ilçe olan Didim, Kırkiçi Yarımadası üzerindedir. 402 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye’nin en geniş, en büyük tatil beldesidir.
En Yakın ilçe Söke 55 km, Aydın il merkezine 110 km, İzmir’e 160 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 29 metredir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Yeronda” veya “Yoran” olarak anılıyordu. 1955 yılında geçirdiği  şiddetli depremin ardından isim değişterecek Apollon Tapınağı’nın halk arasında “Kale” veya “Hisar” sıfatlarıyla anılmasından ve depremden sonra evlerin onarımından sonra “Yenihisar”  adını almıştır.
Dünya’da eski yunanca “Didymaion” adıyla tanındığından dolayı, bu sözcüğün türkçeleştirilmesinden “Didim” adını 1991’de imza toplanarak büyük bir çabayla almıştır.
kamaciza.jpg
Belediye Başkanı Mümin Kamacı (CHP) oldukça çalışkan, birçok projeye imza atmıştır. Yeşil alanları, çocuk parkları düzenlidir. Bülent Ecevit Bulvarı ve İnönü Bulvarı’nın burada olduğunu düşünürsek, kadınların modern ve günlük hayatta her yerde, alışveriş merkezlerinde, küçük esnaflarda, berberlerde erkeklerle birlikte çalışmalarının gayet normal olduğu anlaşılır.
Didim’in otogarı, yeni pazaryeri ilçenin dışına alınmıştır. Çevre bilinci çok sayıda dernekler, sivil kuruluşlar, yayınevleri birçok aydınları Didim’in Belediye Başkanı ve Meclisi tarafından desteklenmektedir.
On bini geçen nüfusu ile İngilizler ikinci sırada, bu nedenle İngilizce gazete çıkıyor. Bazı yerlerde İngilizce Türkçeyi de geçiyor, örneğin restoranlarda ve ev satış ilânları yalnız İngilizce yapılıyor.
Bizim Batı Avrupa’dan tanıdığımız “Geto” kavramı bu belde de rastlanıyor. İngilizlerin bu şehrin ekonomisine çok katkıları var. Kışın burada kalan ingilizlerin çocukları için bazı okullarda İngiliz öğrencilerinin Türkçe öğrendiği hazırlık sınıfları bulunuyor. Yetişkin ingilizlere Belediye Başkanı’nın da ders verdiği türkçe öğrenilen halkokulu olduğu gibi, turizmde çalışan türkler de İngilizce öğrenebiliyor.
Didim aydınları tatilin yalnız deniz, güneş, yeme içme üçgeninin dışına çıkarılması gerektiğini  yıllar önce anlatmaya, organize olmaya başlamıştı. Bu nedenle bugün tiyatro, okuma edebiyat günleri, Meandros Festival’i gibi birçok etkinlikler yapılarak Didim’i bir kültür beldesi olarak geliştirme yolundalar. Geçen yazımda Akköy kütüphanesi ve Akköy Edebiyat Dergisi’ni tanıtmıştım.
Tatiline geç karar vermek zorunda olan konukları, başta Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı olmak üzere bütün Didim’liler Berlin’den ve bütün Dünya’dan Didim’e bekliyorlar. Didim’e yakışanı yaptık, tüm kentlere örnek olacak diyor, Didim Belediye Başkanı.
İzmir Adnan Menderes Havaalanı veya Bodrum-Milas Havaalanı üzerinden buraya ulaşabilirsiniz.
 
Hoşça kalın!
İlter Gözkaya-Holzhey 
Emekli Öğretmen
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.