DEVLETE HİZMET

ABONE OL
11:43 - 23/10/2020 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir televizyon yayınında Nariman Hammouti-Reinke’nin Almanya’ya Hizmet Ediyorum, başlığıyla yazdığı kitaptan haberim oldu.

Meslek edinmede gençlerin ilgi alanı, çabası gelecek için aldığı kararlara yön verir. Geleceğe yol çiziminde karşılaşılan insanların, tesadüfün etkisi de çok önemli rol oynar. Kitabın yazarına da tesadüf yardım etmiş.

Göçmen ailelerin çocukları Almanya’da her alanda temsil edilirse gerçek vatandaşı oldukları kabul görülür.

Altmış, yetmiş yıllarında Türkiye’den Almanya’ya gelen ilk nesil işçiler, ordu elemanlarına karşı sevgi ve saygı çok yakından izlerlerdi. Ailede akrabada askerliği meslek edinenlerden bilirlerdi, romantik Yeşilçam filmlerin konusu olurdu. Genç kızların kalbi subaylar için atar, üniforma giyenlere gıpta ile bakılırdı. Türk ordusu yaşamı halkın, basın ve medyanın gözü önünde olurdu.

Almanya’da ise ordu mensuplarının varlığı ve yaşayışı hakkında duyumlarımız hiç olmadı. Şimdi, yani 2019 yılına kadar da nadiren duyar olduk. Bu haberlerde genelde olumsuz, skandal niteliğinde oluyor.

İşte bu nedenle Nariman’ın kitabını ilgiyle okudum.  Alman ordusunda görev yapmak isteyen gençler olabilir. Artık günümüzde yalnız Suriyelilerden başka konu duyulmuyor. Ama 2015 yılından önce okulu terk eden, diploma alamayan işsiz kalan Türk gençleri haberlerin ilk sırasını alırdı, durmadan tekrarlanırdı.

Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) bir Göçmenler Kolu toplantısında yılların Milletvekili Hans Georg Lorenz’in, yıllar önce gelen göçmenlerin çocuklarının, gençlerin hiç konu edilmediğine, haklı olarak isyan ettiğine şahit oldum.

Bu durumda temsil edilmeyen, katılım olmayan hiçbir iş ve kamu alanı kalmamalı.

Nariman bunu düşünüyor, hem kitabında göçmenlerin çocuklarını bilgilendirmek ve orduda meslek sahibi olmalarını teşvik etmek amacıyla yazmasını çok faydalı buldum.

Almanya hem Birinci hem İkinci Paylaşım Savaşına başlatan ülke, tarihinden kaynaklanan çekimserlikle ordusuna onurla, saygı ve sevgiyle sahip çıkmadığı görülüyor.

Orduda araç, gereç onarım, yeni silahlanma reformlarında bilhassa Yeşiller ve Sol Parti bütçe ayrılırken zorluk çıkartıyor.

Nariman gibi çekirdekten başlayıp, adım adım yükselme, kendini yetiştirme imkânı var ordu içinde. Yurtdışı görevlerinin verilmesi, hizmetin uzatılması Federal Almanya Meclisinde karar veriliyor. Yurtdışı hizmeti esnasında şehit olanları bile halk duymuyor. Nadiren yurtdışında görev yapan askerlerin dönünce, psikolojik sorunları olduğunu duyuyoruz basın ve medyada.

Alman halkının ordusuna karşı sevgi ve saygısının değişmesi gerekiyor. Okullarda meslek bilgilendirme etkinliklerinde velilere askeri mesleklerin varlığından bile bahsedilmiyor.

Halkın toplamında var olan Yeni Nazi veya zalim subay, astsubay sayı oranı orduda daha fazla değil, sivil halk oranından bile az, zira giriş sınav ve gözlemlerde elenerek orduya alınıyor. Buna rağmen askeri hizmeti esnasında değişme olabiliyor.

Bölük parça duyulanlar ordunun gerçek resmini dışarıya yansıtmıyor. Bu nedenle daha fazla ilgi duyarak, ayrıntılı haber verilirse genellemeye fırsat verilmemiş olunur.

Uyumun başarılı olduğunu gösteren en önemli yer ordudur, zira ben ve benim gibi orduda hizmet edenler, bu ülke için ölümü göze aldığımızı gösteriyoruz, diyor Nariman.

Nariman Hammouti-Reinke 1979 yılında Hannover’de Faslı bir göçmen ailesinin çocuğu olarak Dünya’ya geldi. Orduda adım adım yükselerek 2005 yılında gedikli başçavuş olarak Afganistan’da görev yapıyor. Hem Müslüman hem de kadın olduğu için sosyal yaşamda çok faydalı hizmet örneği gösteriyor. 2016 yılından beri büyük bir çabayla yükselmeye devam ediyor. 2019 yılında Deniz Kuvvetlerinde subay olarak göreve devam ediyor. Alman Asker Derneğinde, derneğin başkanı. Niedersachsen Eyalet Meclisi Uyum Komisyonunda da üyedir. 16. Alman Cumhurbaşkanı seçimine halk temsilcisi olarak aday gösterildi, katıldı.

Alman ordusunda 5000’e yakın asker Müslüman olduğu varsayımı ile bazı reformlar gerekiyor. Dini inançları kayda geçme zorunluğu olmadığı için tam sayı bilinmiyor. Dini ihtiyaçlar konusunda düzelme var, ama daha da gelişmesi arzu ediliyor. Örneğin yurtdışı hizmetinde yaralanan, ölenler oluyor. Geride kalan arkadaşları ve aileleri için imamlık hizmeti yerine getirilemiyor.

Almanya’da yetişmiş, tahsil yapmış imamlara ihtiyaç var.

Nariman Hammouti-Reinke ırkçılığa karşı her yerde savaşıyor. Alman ordusu parlamentonun ordusu olduğu, halka ülkenin emniyeti ve Alman vatandaşların ülkede hür yaşamasını sağladığı bilinci verilmeli. Ordu mensuplarına lâyık oldukları değeri saygı ve sevgiyle göstermede kusur yapılmamalıdır.

Nariman’a bu kadar etraflı bilgi veren kitabını yazdığı için teşekkür ediyorum. Kutsal görevinde başarılarının devamını diliyorum.

 Almanya için hizmet eden Almandır. İslâm Almanya’ya aittir.

Kitabın son kısmında öneri ve dileklerinin bir listesini yapmış, duyulması arzumdur.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

Meslek seçiminde gençler mutlaka bu kitapla bilgilendirilmeli:

Nariman Hammouti-Reinke (mit Doris Mendlewitsch), İch diene Deutschland, Ein Plädoyer für die Bundeswehr und warum sie sich ändern muss, Reinbek 2019, Rowohlt Taschenbuch Verlag.

ISBN 978-3-499-63396-6

www.bundeswehr.de

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.