DERGİNİN ÖNEMİ 

ABONE OL
18:09 - 01/10/2020 18:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DERGİNİN ÖNEMİ 

Dergi edebiyat, teknik, sağlık, moda, spor ve politika gibi sanat ve bilimle ilgili haberleri gazetelerden daha etraflı yazıları yayımlar, haftalık veya aylık süreli yayının eşanlamı mecmuadır.

Adı üstünde dağınık konuları derbederlikten kurtarır, bu nedenle arşivleme gazeteden daha kolaydır. Zamanın tarihine bakışı, emeği geçen insanların unutulmaması anlamına gelir.
Dergi çıkarmanın zorluğu deyince, ilk aklıma Akköy Edebiyat ve Sanat dergisi gelir. Birkaç yazımda bir köy dergisinin önce Türkiye’de sonra Dünya’ya nasıl açıldığını yazmıştım. Köy sokaklarına ünlü edebiyatçıların adının verildiği başka bir emsal olduğunu duymadım. Didim’e giden edebiyat ve sanat severlerin köyde zaman geçirip, mutlaka kütüphanesini görmesi gereken şahane bir mekândır.

Bir başka yazımda Berlin’de yayımlanan dini konulara ağırlık veren Mocca dergisinden de bahsetmiştim. Diğer dergileri de derleyip başka bir yazımda yazıp, kalıcı olmasına katkıda bulunmak istiyorum.

Berlin’de çıkan Türkçe mecmuaların her birisi ayrı bir yer dolduruyor. Emek ister, etkinlikten etkinliğe koşmak, zaman ayırmak kolay değildir. Hepsi de söz uçar, resim, fotoğraf ve yazı kalır prensibine hizmet ederler. Bu makalede bir dergi hakkında yazmayı sınırlıyorum. 

Genel Yayın yönetmenliğini Mehmet Zağlı’nın yaptığı Merhaba dergisi 20. yaşını doldurdu. Dile kolay önümde 253’üncü sayısı var. Mevlâna’nın, aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir, sözüyle başlıyor. Eski yılı geride bırakıp yeni bir yıla girerken bile ara vermeyen terörün verdiği acı, ıstırabın dili, akan gözyaşlarının ve akan kanın rengi de aynı.

Almanya’ya ilk gelen nesli unutmayan, onların bakım ve sağlığıyla yakından ilgilenen ve mesleğinde başaran ikinci ve sonraki nesillerin başarı öykülerine sık sık yer veriyor. Berlin’e üç yaşında gelen ve 51 yaşında olan Berlin Eyalet Sağlık, Bakım ve Eşitlik senatörü Dilek Kolat ile ilk söyleşi yapmanın gururunu okurlarla paylaşıyor.

Türklere yakınlığıyla tanınan Alman politikacılara Türk mutfağının tanıtıldığı haberlere rastlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Berlin’de elçilikte, konsoloslukta görev yapanlarla ilgili haberleri hemen hemen her sayıda okumak mümkün.

Bu dergide eğitim ve öğretim konularında Almanca yazdığım yıllarda veliler, Merhaba dergisinde resmini gördüm, derlerdi. Ben de içimden keşke okusaydınız, diye düşünür, ama onları kırmamak için sesli söylemezdim. 
                          

Zira o yıllarda ikinci nesil henüz bugünkü gibi serpilmemiş, başarıları su yüzüne çıkmamıştı. Ayrıca Almanca tam anlamıyla yaşamın içine girmemişti. İlk neslin çoğunun kendi anadilinde dahi kelime hazinesi çok sınırlıydı. Okurlar ise üniversite öğrencileriydi, yayınlanmadan yazılarımı isteyenler oluyordu. Şimdi Hür Üniversitesi’nde öğretmen olacak öğrencilerin web sayfamdan bu yazıları okuyup, tartıştıkları duyumu beni sevindiriyor.

Dernek, vakıf ve partilerin haberleriyle toplantı veya konserlere gidemeyenleri bilgilendirmeye hizmet ediyor.
Elbette spor da unutulmuyor. Kitap tanıtımı, tiyatro haberleriyle tamamlanıyor.

Sığınmacılar ve terör güncelliğini korurken, konu bulmakta zorluk çekmeyen Alman basın ve medyası bir müddet Türkleri yermekten bıkmıştı, onları rahat bırakıyordu. Tam bu sırada CDU’nun kardeş partisi CSU boş durmadı. Çifte vatandaşlık konusunu gündeme taşıyıp, seçim kampanyasına taşıyacağına işaret verdi. Berlin CHP Birliği başkanı Kenan Kolat bu konuda dergide etraflı olarak bilgilendiriyor.
Dergiye resimlerle can veren yazı da yazan Hüseyin İşlek, 
Bir resim bin söze bedeldir, atasözüyle dergiyi unutulmaz yapıyor.

Dergiler iyi arşivlenmeli. Gelecek kuşaklar Almanya’da Türklerin tarihi ve geleneklerini yazma ihtiyacı duyacaklardır ve dergileri kaynak olarak hazır bulacaklar. Dergi internetten de okunabiliyor. İlk nesil baskıyı daha fazla seviyor.

Başta yayın yönetmeni olmak üzere emeği geçenlere sağ olun, derken başarılarının devamını diliyorum. Dergi parasız dağıtılıyor, bu nedenle işverenlerin vereceği reklâmla ayakta kalıyorlar. Onlara da okurlar adına teşekkür ediyorum.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Merhaba dergisinde eğitim öğretim ağırlıklı makalelerimi okuma adresi:  www.iltergh.de .

Bu gazetede ilgili makaleler:
Akköy Dergisi, Orda bir Köy var, 18.01.2010
Mocca Dergisi, Mocca, 27.03.2015

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.