ÇOCUKLARI SEVİNDİRMEK

ABONE OL
19:05 - 01/10/2020 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Her sene Noel Bayramı gelince WDR-Köln radyosu türkçe bölümü dinleyicilerine noel kutlayıp kutlamadığını sorar.

Eğer bayram çocukları sevindirmek amacı ile kutlanıyorsa açıklıyarak, anlatılarak uyulmalıdır.
Bazı mağazalar ticaret amacı ile daha Eylül ayında reklâma başlıyorlar. Her şeyin aşırısı iyi değildir. Çocukları korumak, ama mahrum da etmemek gerekiyor.
Kutsal akşam 24 Aralık’tan dört hafta önce, her Pazar Advent çelenginde bir mum yakılır. Okullarda gün, hafta ve ay gibi zaman ölçüsü öğretirken araç olarak kullanılır.
Dört hafta boyunca dört mum yakıldıktan sonra gelen kutsal akşam milattan sonra 353 yılından beri İsa peygamberin doğum günü olarak kutlanır. Dört hafta boyunca kutsal günle ilgili Müzik, Hayat Bilgisi ve Almanca derslerinde öğrenciler bilhassa dördüncü sınıfa kadar öğrenirler. Müslüman olan öğrencilerle aileleri konuşmaz, okulda yapılanları evde anlatma alışkanlığı verilmemişse, çocuklar eksiklik hissederek üzülürler.
Süslenmiş çam ağacı altında çocuklara hediye vermek, sevindirme ve bunu bilhassa Noel Baba’nın yapma işlemi onları daha çok sevindirir.
Yılmaz Erdoğan Neşeli Hayat filminde yılbaşı kutlama, yani hıristiyanların 24 Aralık’ta kutlamaları, 31 Aralık akşamına almış, farketmez aslında. Önemli olan kökenini, tarihini doğru anlatmak
6 Aralık’ta gelen Nikolaus Antalya’da yaşamış bir dininsanı, papazdır. Noel Baba ise çok sonraları konmuş bir semboldür. İnançla alâkası olmayan bir fantazi figurdur.
Noel zamanı bir yılın en güzel ayıdır. Çocukları sevindirmek için büyük bir fırsattır.
Bu bayram bir bebeğin dünyaya gelişini kutlamayı amaçlıyor. 2010 yıl geçtiği halde halâ dünyada bu kadar çok insanın kutlaması aynı akşam sessiz gece, kutsal gece, diye şarkı söylemesi güzel bir şey.
Tek tanrılı dinler içinde iki milyar inananları ile birinci sırayı alıyor. Dünya’da üç kişiden biri, Almanya’da her iki kişiden biri hıristiyan dinine inanıyor. Kutsal kitabın adı İncil’dir, tam 2200 dile çevrilmiştir, her sene 21 milyon basılmaktadır. İnancın anahatları yahudilerden alınmıştır. Bu kısmına eski vasiyetname denir. İlk hıristiyan olanlar yahudi idi. İsa’nın Allah’ın oğlu olduğuna inandılar. Hıristiyanlar İbrahim ve Musa Peygamberlere inanıyorlar. Aynı şekilde Allah’a (Gott) ve onun koyduğu on temel kurala inanıyorlar.
İncil’in ikinci bölümüne yeni vasiyetname denir.
Bayram günü çalışılmaması gerektiği yazılıyor. Eski vasiyetnamede prensip olan “göz göze, diş dişe” prensibi kaldırılıyor. Yani sen bana nasıl davranırsan, ben de sana öyle olacağım, deniyordu.
Sana önce sevgi ile barış içinde davranacağım, hatta sen benim düşmanım dahi olsan ben seni seveceğim, prensibi esas olarak alınıyor.
Bu bölümü Markus, Matthäus, Lukas ve Johannes adlarında dört kişi sonradan yazmıştır. Bunlar İsa Peygamberi,hayatını, yaşadıklarını ve öğrettiklerini çok iyi biliyorlardı. Bu bölümde ölümden sonra ruhların yaşadığı anlatılıyor. İnsanların yalnız olmadığı, Tanrı’nın yanında olduğuna inanılması için İsa’nın bu Dünya’ya gönderildiği vurgulanıyor. Allah’ın oğlu insanlar için ölmüştür. Kutsalruh günah işleyenleri bile affedip koruyacaktır.
Meryem ve Joseph Nazareth-Galiläa’da yaşıyorlardı, bugün İsrail’in kuzeyinde oluyor. Meryem hamile iken uzun bir yolculuk yapma zorunda kaldılar. Roma imparatoru Augustus nüfüs sayımı yapmak istiyordu. Bu nedenle herkes doğduğu yere gitmek zorundaydı. Joseph Bethlehem’li olduğundan oraya gitmeleri gerekiyordu, her yer çok kalabalıktı. Doğum için bir ahıra sığındılar. Bebek beşiği yoktu, bebeği samanın üstüne hayvanların arasına yatırdılar. İşte bu nedenle Noel Bazar’larında ahıra benzer kuzu, koyun ve eşeklerin bulunduğu bölümler yapılıyor, ki çocuklar burada çok seviniyorlar. Bu kısımda çocukların sevincini yaşıyorum, onları gözlemekten çok zevk alıyorum.
Yılmaz Erdoğan, Neşeli Hayat filminin sonunda çocukların gerçek ile hayat dünyasını ayıramadıklarını söylüyor. Noel Baba’yı bildiğimiz insanların canlandırdığını öğrencilerine söyleyen bir öğretmen az kalsın işinden oluyordu. Bırakalım çocukları mutlu oldukları hayat dünyasında biraz uzun süre kalsınlar.
Hikâyemize geri dönelim. Bebeğin doğumunu melekler çobanlara haber veriyorlar. Bunlar üç kişiydiler. Üçkral günü diye hatta bazı partiler kongrelerini bu günde düzenliyorlar.
Çobanları bebeğin doğduğu ahıra götüren, karanlıkta yol gösteren çoban yıldızıdır. Noel zamanı rengarenk gözkamaştırı ışıklar bunu anlatıyor. Çobanlar neleri varsa, bebeğe altın, güzel kokulu baharat hediye edip, dua ediyorlar. İşte bu geleneksel kokuları Noel Bazar’larında kokluyoruz. Son zamanlarda türkler kestane kokularını da karıştırdılar, böylece kokular zenginleşti.
Noel zamanı mum yakma gibi geleneklerin Mithras şöleninden alındığı sanılmaktadır. Mithras Tanrı’nın ışığı olan güneşin adıdır. İran ve Hindistan’da yapılan bu şölen Mısır’a geçmiş ve sonraları Roma İmparatorluğu’nda M.Ö. 3 yıllarında hıristiyanlar tarafından yayılmıştır.
Roma kralı Herodes İsa’nın doğumundan sonra bir kral olur da yerime geçer diye korkuyor.
(c) İlter Gözkaya – Holzhey Sevgili okurlarım, hikâyemizin bu kısmı sizde kalsın çocuklara anlatmayın. Bütün yeni doğan erkek çocuklarını öldürttüyor. Bir melek Meryem ve Joseph’i zamanında uyardığı için İsa bebek saklanarak kurtarılıyor.
İsa ancak otuz yaşına gelince dinini yaymıya başlıyor. Diğer peygamberlerde olduğu gibi kırk gün düşünmek için dağa çıkıyor.
Kendisine ilk inanan oniki kişi ile köy köy, kent kent dolaşarak anlatıyorlar. Allah’ın yanında bütün insanlar eşittir. Yoksul, varsıl, hasta, sağlam özürlü, çocuk, kadın veya erkek her kim olursa olsun eşit muameleyi hak etmiştir.
Derinleştikçe bayramlarda gelenek ve törelerin esas alındığını görüyoruz. Aslında İsa’nın gerçek doğum günü rivayetlerle ancak anlatılabilir. İsa’dan önce 7 yılında Roma kralı Herodes’in hükmettiği zaman Jupiter ve Saturn gezegenlerin birbirlerine çok yakın olduğu 21 Eylül’ün gerçek doğum günü olacağı astronomlar tarafından tahmin ediliyor.
İlâhiyat, tarih ve astronomi biliminsanları araştırmaya ve tartışmaya devam ededursunlar, biz yetişkinler çocuklara en az bir kitap olmak üzere hediye vererek sevindirmeye bakalım. On Yaşındaki torunum Özil yazılı Werder Bremen futbol takımına ait forması olan tşört istedi. Çocuklarımız yaşadıkları toplumda paylaşım ve katılım istediklerini gösteriyorlar.
Şu güzel çam ağacı şarkısı [O Tannenbaum] her çocuğa hoş gelecektir:
   Ey güzel çam ağacı, ey güzel çam ağacı
   yaprakların nasıl da sadık.
   Hem kışın hem yazın yemyeşil
   ey güzel çam ağacı, ey güzel çam ağacı.
Çam ağacı yalnız noel zamanı değil, yılın her mevsiminde yeşil ve güzel. Bize ümit, sabır, dayanma ve teselli veriyor. Yere dik ve sağlam basın, diyor.
Sevgi ve barış içinde bir Noel Bayramı dileğiyle,
Frohe Weihnachten!
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 
 
Not: Yılmaz Erdoğan’nın Neşeli Hayat filmini görmeyenlere çocuklarıyla birlikte KARLI sinemasında izlemelerini tavsiye ediyorum.
Kaynaklar:
Was glaubt die Welt, Die fünf großen Religionen-
Loewe Verlag 2004, ISBN 3-7855-5211-4
 
Abermals krähte der Hahn, Karl-Heinz Deschner
TB bei btb/Goldmann, S.90

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.