Çocuk Kitabı Seçerken

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Çocuklara kitap seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları 3 başlık altında toplayan bir kitabı siz okuyucularıma tanıtmak istiyorum. Kitabın adı: Sen Dünyada Bir Tanesin! ?)

 
Çocukları cesaretlendiren hikâyeler (Sabine Kalwitzki/Julia Ginsbach):
 
Çocuk yuvasına giden çocuklar bu yaşta  çevresini yeni keşfetmeye başlar. Bu arada büyüklerin tehlikelerden korumak için koyduğu sınırları anlamakta zorluk çeker. Buna bir de kendi sınırları eklenir. Bunları yalnız çözemedikleri zaman korkarlar. Bu korkulardan kurtulması onun gelişmesi için çok önemlidir. Eğer bu sorunlar büyüklerin yardımı ile çözülürse çocuk korkusuz, kendine güvenle dış dünyaya açılır. Çocukların adımlarını nereye kadar açacaklarına dair sezileri çok kuvvetlidir. Onun için biz büyükler kendi korkularımızı çocuğa aşırı vermemeliyiz. Çocuklar cesaret verici deneyimler yapıp, kuvvetli olurlarsa kendilerine güvenleri artar. İşte burada büyüklerinin desteğine gereksinim vardır.
Size tanıttığım bu kitapta anlatılanları çocukla konuşmak için fırsat veriyor. Böylece çocuk günlük yaşamında karşılaşabilecek sorunları çözebilecektir. Bazan okuduklarımız çocuğun iç dünyasında konuşmadan kalabilir, bu da etkilidir.
kitap001.jpg
Korkuları yenmeyi gerektiren konular: Gece karanlıktan, çocuk parkında tırmanmaktan ve kaymaktan, alışverişte sıraya girmekten korkma, olabilir. Anneler gününde annesine hediyeyi doğru seçememekten endişe edebilir. Hayvanlara dokunmaktan, yeni tanıdığı konuklardan çekinebilir. En çok diş doktorundan çekinir. Sudan, yüzmeden korkabilir. Alışveriş mağazasinda babasını kaybetmekten korkar. Arkadaşları ile cesaret denemesinde bir yandan arkadaşına cesaretli olduğunu göstermek isterken, annesinin çizdiği sınırı aşmak, gizli bir şey yapmak onu huzursuz yapar. Gizlice aldıkları şeker veya çikolata huzursuzluk yaratabilir.  
 
Çocukları teselli eden, onları sevindiren hikâyeler  (Jana Frey/Erhard Dietl):
 
Okurken, birlikte resimlere bakarken yetişkin insanlara yaklaşır o sıcacık sevgiyi tadar, güveni arttığı için kendi yaşadıklarını anlatır.  Çocuğu teselli eden yetişkin kendisini mutlu hisseder.
Çocuk okunan hikâyede kendi duygularını, deneyimlerini bulur.. Arkadaş bulmada, günlük sorunları çözmesinde ona yol gösteren bu öykülerin benzerlerini kendiniz de anlatabilirsiniz. Her çocuğun kendisine ait bir yapısı, yaşamı vardır.
Teselli eden, sevinç veren konular, şu durumlarda gereklidir:
Aileye gelen yeni çocuk kıskandırabilir. Evde ölen bir hayvan onu üzer. Oyuncağını kaybetmek, büyük annesine giderken evi bulamamak, başka bir mahalleye taşınan  arkadaşının arkasından üzüntü duyar.
Yüzme veya başka bir beceride arkadaşı kadar iyi olamamak, kavgadan bilhassa yetişkinler arasındaki kavgadan, hastalanınca arkadaşlarını göremeyince üzüntü duyar ve sizin tesselinize ihtiyacı olur, hem de tahmin edemiyeceğiniz kadar.
 
Gel koluma dediğimiz, candan, çocukları huzura kavuşturan masallar (Ingid Uebe/Ines Rarisch)
 
Arkadaşlarıyla yorucu hoplama, zıplama oyunlarından sonra çocukları huzura, sakin olmaya yönlendirmeliyiz. Veya bir kavga, korkulu bir olaydan sonra en güzel nesne, uğraşı kitap okumaktır.
Bu kitapta bu bölümdeki hikâyelerde rol alan masal kahramanlarını çocuğunuz kendisine örnek alacaktır. Huzura kavuştuktan sonra uyuması onun hayal gücünü zenginleştirdiği gibi, iyi uyumasını güzel, hoş rüyalar görmesini sağlar.
Çocukları huzura kavuşturan sakinleştiren konular şöyle:
Doğum günü kutlama, deniz kenarında tatil yapma onu rahatlatır.
Eli ayağı kıpırdamadan durmayan mini kardeşin hikâyesi. İyi geceler, iyi uykular diyen, prenses gibi davranmayan prensesin kral babası ve kraliçe annesinin yaptığını anlatan, elbette rüyasında uçmayı anlatan hikâye olmayınca olmaz. Aslan yavruları ve Ay unutulmamış. Cadıyı kovalama, sonra kapıya bu odaya cadının girmesi yasaktır levhası eksik değil. Fırtınadan sonra güzel, sakin ve sessiz renkli balıklar sonra da sürpriz geliyor. Geceyarısında süpürgesi ile gelen cadı, kış uykusuna yatan ayı yavrular da okumaya değer.
Bugün genç baba olan bir öğrencim öğretmenim tavsiye ettiğiniz kitapların hepsini aldım, deyince çok sevindim. Başka bir öğrencim nasıl alacağını, sordu. Yazarın veya kitabın adını bilseniz yeterli, kitapçılar size yardım ederler, Kreuzberg’de Regenbogen kitapçısı her iki dilde kitap seçiminde size yardım eder.
Bir büyük baba hocam ben okuma bilmiyorum, ne yapabilirim, diye sorunca ben coştum. Çünkü istemek çok kıymetli bir örnektir. Çocuklarımızın büyük anne babalara çok, ama çook ihtiyaçları var, onların sıcacık sevgilerini bilgi sayarlar asla dolduramazlar. Kucağına torunu alıp kendi hayatından kesintiler anlat, dedim o dedeye. Bugün kaldırılmak istenen Tempelhof havaalanına nasıl indiğini anlat, güzel bir masal köşeniz vardır mutlaka.
23 Nisan Çocuk Bayrama kutlamalarında bakım evi derneği çok güzel bir masal köşesi hazırlamış, her saat başı bir masal okuyorlardı.
Sevgili okuyucularım daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Berlin okul, yuvalarında ve kitaplıklarda türkçe okuyan anne anne, baba anne, dede ve büyük baba, teyze, amca ve dayılara  acilen ihtiyaç duyuluyor. Ses tellerimde sorunum olduğundan ben başladım, yürütemedim.
Lütfen en yakınınızdaki eğitim kurumlarına başvurunuz.
 
İlter Gözkaya-Holzhey 
 
Dich gibt’s nur einmal auf der Welt (almanca)
Loewe Verlag 2004

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.