ÇOCUK İŞÇİLERDEN HABERİNİZ VAR MI?

ABONE OL
18:13 - 01/10/2020 18:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÇOCUK İŞÇİLERDEN HABERİNİZ VAR MI?


Manisa üstü kapalı semt pazarları ile insanlara hizmet veriyor. Pazar yerinin temizliği, pazarcıların giyim kuşamı, müşteri iletişimi, tezgahlarının yerleşimi tüketici açısından düzenli mi? Pazar yerlerine getirilerek piyasaya sürülen ürünler ne kadar denetleniyor? Pazarcılar dışında Pazar yeri içende seyyar satış yapıla biliniyor mu? Pazar yeri çevresi kaldırımlara tezgah kuranların, satış yapanların yasal hakları var mı? Buralarını denetimini hangi kurum nasıl yapıyor? Buralarda satılan ürünler sağlıklı mı? Bu ürünler için denetim yapılıyor mu? Denetimsiz satılıyorsa, tüketicilerin sağlığının riske girme ihtimali var mı?  Sağlığı zarar gördüğünde tüketici kimin kapısını çalacak?  

YA ARAÇ PARK YERLERİ

Pazar yerlerini cephe çevre saran ilk halkayı pazarcı esnafların motorlu araçları oluşturuyor. Pazarcı esnaf araçlarını pazar yeri yolu üzerine park etme haklarına sahip mi? Pazarcı esnafların;  Bidon, leğen, kasa, palet koyma, ip çekerek araç park yerini boş tutarak ayırma hakları var mı?

Hakları varsa bu hakkı hangi kanuna dayanarak aldılar? Hakları yoksa  bunları nasıl yapabiliyorlar?
Pazara gelen tüketiciler araçlarını rast gele park ederek ikinci halkayı oluşturuyorlar. Pazar yerlerine araçlarla girip çıkma çilesini pazar yerlerine giren ve çıkan sürücülerin yüz ifadelerindeki öfkelerinden görmek mümkün. Pazar yerlerinde araç parkı kavgaları, sataşmaları oranlarına bakıldığında ortaya çıkacak sonuca sizlerde şok olacaksınız. Neden buralarda düzen sağlayamıyoruz? Neden buralarda yaşanılan sorunlara karşı yetkililer duyarsız kalıyorlar? Buralarda araç park yeri kavgasından çıkacak bir yaralanma, öldürülme olduğunda mı harekete geçilecek?

SORUN DENETİMSİZLİK Mİ?

Pazar yerlerinde personel, tezgah, satışların denetleyen var mı? Araç park yerlerini kim denetleyen var mı? Denetimler yasalar, mevzuatlar, genelgeler ile belirlenmiş kuralların yerine getirilmesi için yapılmaz mı?

PARK VE PAZAR İÇİN DENETİME GEREK VAR MI?

Bu konuda bir kanun, kararname, mevzuat… varsa denetlenmesine gerek var demektir? Denetlenmesine gerek varsa denetimsizlik niye?

ZAMAN KAYIBI, CAN-MAL GÜVENLİĞİ VE SAĞLIK

Pazar yerlerimiz günlük tükettiğimiz temel besin maddelerimizi aldığımız yerler olması sebebi ile ürün denetimleri sağlığımız açısından mutlaka yapılmalıdır. Pazar yerlerinden keyifle alış veriş yapmamız için mutlaka tezgah düzeninin, satıcı tüketici iletişiminin insani düzeyde olmalıdır. Pazar yerleri çevresindeki araç park yerleri çağa ve trafik kurallarına uygun bir düzen ve düzeyde yapılmalıdır.

DENETİM İÇİN PARA ÖDÜYORUZ

Pazar yerlerinin yapılması ücretini biz ödüyoruz. Pazar yeri yönetmenliğini hazırlayan Belediye başkanının aylık maaşlarını biz veriyoruz. Pazar yerini denetlemesi gereken zabıtaların aylık maaşlarını biz ödüyoruz. Araç yollarının yapılmasını, araç park yerlerinin düzenlenmesinin parasını biz ödüyoruz. Trafik yönetmenliğini hazırlayan teknik memurların aylık maaşlarını biz veriyoruz. Trafik deneticililerinin aylık maaşlarını biz veriyoruz.

HİZMET ALIYOR MUYUZ?

Peki, bütün bu ödemelerimizin karşılığını alabiliyor muyuz? Hizmet alamıyorsak duyarlılık göstererek hakkımızı arayabiliyor muyuz? Hakkımızı aramak için başvurduğumuz kurumlar bizlerin şikayetlerini ciddiye alarak takip ediyorlar mı?
İnsanca yaşamak bütün bu sorunları çözerek sorunsuz yaşamak değil mi? Bütün bunları çözmek kurumların öncelikli görevleri değil mi? Bunları takip etmek bizlerin vatandaşlık görevi değil mi? Kavga, kargaşa, dalaşma, huzursuzluk içinde yaşamak yerine huzur içinde yaşamak bizlerin hakkı değil mi?

ÇOCUK İŞÇİLERDEN HABERİNİZ VAR MI?

Pazar yerlerinde sabahın alaca karanlığından akşam saatlerine kadar çalıştırılan çocuk işçilerden haberiniz var mı? Çocuk işçilerin çalıştırılması yasal mı? Yasal değilse çocuk işçileri gören görevliler, vatandaşlar neden umursamazlar? Umursuyorlarsa neden yasal işlem yapılması için sorumluluk duymazlar? Gözlerimizin önünde zor koşullarda çocuk sesi ile bağıran, küçücük bedeni ile kasalar yerleştiren, incecik parmakları ile bize alışveriş torbalarımızı veren, para alan çocuklara kıymayın efendiler…

Onlar çocuk! Onlar çocuk! Onlar çocuk!

Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.