CHP`NİN ALTI OKU

ABONE OL
18:21 - 01/10/2020 18:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP`NİN ALTI OKU

Son günlerin tartışma konusu oldular bu oklar. Ne anlama geldiklerine bir bakalım bunların. Sonra da soralım. Neresini, neden, nasıl değiştirelim? Onları neden ve nasıl yeniden biçimlendirelim? 
Soruyu belki de şöyle soralım: Bütün sorun altı okta mıdır? 
Sorun başka ya da başka yerde olmasın!

Ulusçuluk (Milliyetçilik):
Bu ok; ulusçuluğu (milliyetçiliği); sınırlarötesi bir amaç olarak gözetmez. Irkçılığı kesinlikle yadsır. Çoğulcu  bir dünya görüşünün, aynı topraklar üstünde, benzer koşulları paylaşan insanların dışarıya karşı korunma ve dayanışma gereksinimlerini karşılayan bir düşüncenin sonucudur bu ok. Neresini değiştirelim?

Halkçılık:
Egemenlik kayıtsız ve koşulsuz ulusunsa; ülkenin kimler tarafından, hangi kurum ve kurallarla yönetileceğinin de ulus tarafından belirlenmesi anlayışıdır halkçılık oku.
Bu anlayışta kimsenin bir ayrıcalığı yoktur. “Toplumun kesitlerinin tümü bizim halkımızdır.” demektir bu ok. Bunun neresini ve nasıl yeniden şekillendirelim?
  
Devrimcilik:
Yaşama ve içinde bulunduğumuz koşullara koşut olarak; salt kurumların değil, düşüncelerin de değişmesinin gerekliliği, zorunluluğu anlayışıdır bu ok. Bildiğimiz, sürekli devrimcilik bilincidir. İleriye bakmaktır. Çağdaşlıktır, uygar olmanın ta kendisidir. Kısır döngüleri reddetmek, bugünü yarına çıkarmak, yarınla bugünü yıkmak ve bunun durmasına izin vermemektir.
Devrimde devrimdir. Neresi yanlış ki; yeniden biçimlendirelim?

Demokratlık (Cumhuriyetçilik):
Çoğulcu, katılımcı, parlamenter sisteme olan inançtır. Saltanatı ve hilafeti reddetmektir. Düşünceye ve düşüncenin açıklanmasına saygıdır. Yasakların yasaklanmasıdır demokratlık. Çağdaşlık, uygarlık, dimdik durmak,   tarihiyle barışık olmak, kendine güvenmek, insana saygı demektir demokratlık. Siyasi parti yasalarının, seçme ve seçilme yasalarının, seçim sistemindeki benzeri olmayan baraj uygulamasının hakka ve hukuka uygun olmasını istemektir demokratlık.  Bu okun anlamı budur. Yanlış mıdır? Neresi düzeltilsin? Nasıl yeniden biçimlendirilsin? 

Laiklik:  
Çağdaşlaşma ve aydınlanma ideolojisinin  olmazsa olmazıdır bu ok. Devlet yönetimine dinin kurallarının girememesi, inanç özgürlüğü, kutsal inançlara koşulsuz saygı demektir bu ok. Adam olmak, insan olmak, birey olmak, kula kulluk etmemek demektir bu ok. Nesi yanlış? Neresini değiştirelim? Neden?

Devletçilik:
Devletin ülkenin tüm halkının devleti olduğuna inancın anlatımıdır bu ok. 
Ekonomide devletin görevinin doğrudan yatırımcılık olduğu kadar, özel girişimleri de desteklemek, düzenlemek ve denetlemek olduğuna inanmaktır. Üretim araçlarının devletin olması iddiasını taşımayan bir devletçilik anlayışıdır bu ok. Özel girişime karşı değildir. Onu destekler ama; denetler. Yetim hakkını haramzadelere yedirmeyen bir devletçiliktir bu okta anlatılan. Bu ok taşıdığı anlamın hakkı verilerek uygulanırsa ne “milletin a.ına koyan” türer, ne ayakkabı kutusu, ne evlerde çelik para kasaları, ne para sayma makineleri, ne, ne, ne… den söz edilir. Memleket içinde iktidara sahip olanlar paraları sıfırlama komutları veremezler oğlanlarına. Bunun neresini değiştirelim?
Bırakın bu değiştirme ya da yeniden biçimlendirme palavralarını!
Var olan altı okun taşıdığı anlamı anlatın halka! 
Onların yönünün çağdaşlık ve aydınlık olduğunu bilsin halkım.  
Altı okta ne hurafelere, ne tekkelere, ne cemaatlere yer vardır. Bunu analtın siz onlara!
Yaşamın en gerçek yol göstericisinin bilim olduğunu öğretin çocuklara. Dindar ve kindar bir gençlik yetiştirmeyi amaçlayan eğitim anlayışına yer olmadığını öğretin halkıma.   Ulemadan, Hoca Efendilerden medet uman yobazı tanımasını sağlayın. 
Bu yobazların engerekler ve çıyanlar olduklarını, ekmeğimize ve aşımıza göz koyduklarını anlatın halkıma. 
Altı ok; bizi tam bağımsızlığa götürecek olan yoldur. Hiçbir alanda bağımlılığı kabul etmeyen anlayışın ürünüdür onlar. Onlar; herhangibir alanda bağımlı olmanın tam bağımsız olmamak olduğunu anlatırlar bize. 
Yurt savunması söz konusu değilse eğer; savaşın cinayet olduğunu anlatırlar. 
İlkemizin  “YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ” olduğunun işaretleridir onlar.
Ulususal sınırlarımızın dışında asla gözümüzün olmadığının, ulusal sınırlarımız içinde kalan toprakların bizim, bütün ve bölünmez oduğunun güvencesidirler.
Özgürlüklere sınır koymaz bu altı ok.


Yurttaşlarımız arasında din, mezhep, dil, etnik köken, renk ayırımı yapılmasına izin vermez. 
Bu vatanın hepimize yeteceğine tam inançtır altı ok. 
Güçler ayrılığı ilkesinden ödün vermez. Onlar arasındaki denge ve dengeyi bozacak girişim ve uygulamardan uzak durmanın demokrasinin en önde gelen, tartışılmaz kuralı olduğunun bilincidir altı ok. 
Neyi, nerede, nasıl yanlış, ne kadar eksik analtıyorlar ki?
Bir anlatın da biz de inanalım bu martavala…
Altı ok; sosyal devlettir. Altı ok; sosyaldemokrasidir. 
Altı ok; ne ezen ne ezilendir.
İnsanca, halkça bir düzendir altı ok.
Göreviniz bu gerçeği anlatmaktır halka.
Salt anlatmak değil elbette, onu bu gerçeğe inandırmaktır.
İnadırmak; inandırıcı olmakla olur.
Önce inandırıcı olun!
Halk size inansın!
Bütün sorun; “olmak ya da olmamak” değildir.
İnadırıcı olmak, inandırmaktır asıl sorun.
Sorununuz budur bayanlar ve baylar…
Bilmem anlatabildim mi?

Hasan Arslan

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.