ÇATIŞAN DEĞERLERİMİZ!

ABONE OL
19:05 - 01/10/2020 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bizde milyoner sayısı artmış.

Küresel krizin başladığı 2008 Temmuz’undan bu yana tüm dünyada servetler hızla erirken, krizden en az etkilenen ülkelerin başında gelen Türkiye’de milyoner sayısında çarpıcı artış olmuş.

BDDK’nın 3 Kasım 2009 tarihli Bankacılık Sektörü aylık bülteni Türkiye’de çarpık durumu bütün yönleriyle ortaya koyuyor.

Öylesine ki, dünya da Türkiye’de ekonomik krizi var mı yok mu? Varsa kimler için kriz var kimler için yok sorusunun da bir nevi cevabı ortaya çıkıyor.

Başbakan teğet geçti derken kimler için teğet geçtiği de ortaya çıkmış oluyor.

Bakın; 2008 Haziran sonunda bankalarda bini yurt dışı yerleşik olmak üzere 24 bin kişinin 1 milyonun liranın üzerinde hesabı var,

Bu sayı 2009 Kasım itibariyle 6 bin artarak 30 bine ulaşmış. 30 bin milyonerin hesaplarında bulunan toplam 208 milyar 234 milyon lira da toplam mevduatın yüzde 42.6’sını oluşturuyor. Türkiye’de 70 milyon 569 bin hesapta, 488 milyar 945 milyon liralık mevduat bulunuyor.

BDDK verilerine göre Türkiye’de bankacılık sektöründe 2008 Haziran sonu ve 2009 Kasım başı döneminde hesaplar karşılaştırıldığında toplam hesap sayısı 4 milyon 292 bin artmış.

Vatandaş uzun vadeli yatırım yapmıyor.
Tüketici kredileri toplamı ise 31 Temmuz 2009 itibarıyla 34 milyar 425 milyon lira. Bu rakamın 16 milyar 177 milyon lirası konut, 3 milyar 4 milyon lirası taşıt, 11 milyar 750 milyon lirası ihtiyaç, 3 milyar 493 milyon lirası diğer kredilerden oluşuyor.

Bültene göre, mevduatların çoğunluğu 1 ay veya 1-3 ay arasında vadelerle yatırılıyor.

Türkiye’de 22 bin 505 yabancı şirket var.
Türkiye’de faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirket sayısı, Haziran 2009 itibarıyla 22 bin 505’e ulaştı. Söz konusu şirketlerin 17 bin 725’ini yeni, 4 bin 216’sını iştirak, 564’ünü de şubeler oluşturdu.

Özcan Köknel, ” Çatışan Değerlerimiz ” adlı kitabında şöyle bir örnek vermiş:
Soru: ” Erkek kedi bir ağaca çıkmış ve inmek bilmiyor. Kediyi o ağaçtan indirmek için ne yaparsınız? ” Şıklar
1) Ağaca Tırmanırsınız.
2) Merdiven dayayıp tırmanırsınız.
3) “Gel pisipisi” diye seslenirsiniz
4) Dişi bir kedi getirirsiniz.
5) İtfaiyeyi çağırırsınız.

Değerlendirme:

1) Ağaca tırmandıysanız; cesur ve girişkensiniz. İyi bir “satış temsilcisi” olursunuz.
2) Ağaca merdiven dayadıysanız; hedefe hangi yöntemle ulaşacağınızı planlayabiliyorsunuz. İyi bir “halkla ilişkiler müdürü” olursunuz
3) “Gel pisipisi” diye seslendiyseniz, saflık derecesinde iyimsersiniz. Ne yaparsanız, yapın, sakın kendi işinizi kurmayın.
4) Dişi bir kedi getirdiyseniz; kendi işinizi kurup çok başarılı ve ünlü olabilirsiniz.
5) İtfaiye gibi kurtarıcı görevlileri aradıysanız; sorumluluğu başkalarına atmayı beceren “iyi bir üst düzey yönetici” olursunuz.
6) Ağacı kesersiniz, böylece başka kedilerin çıkmasını da engellemiş olursunuz: Sizden mükemmel bir ” kamu yöneticisi ” olur.
7) “Bana ne” deyip yolunuza devam edersiniz. Sizden çok iyi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olur.
8) Kendiniz dişi kedi kılığına girip ağacın altında cilve yaparsınız. Magazin medyası peşinizi bırakmaz, şöhret olursunuz.
9) Kediyi silahla vurursunuz ve ağaçtan düşer. Amaç kediyi ağaçtan indirmek değil miydi? Sizden çok iyi bir asker olur netekim.
10) Yüksekçe bir yere çıkıp çevrede biriken topluluğa kedileri ne kadar sevdiğinizi anlatırsınız. Sizden çok iyi muhalefet lideri olur.
11) Kediye bağırıp, çağırıp hakaret, tehdit ederek, indirmeye kalkarsanız sizden çok iyi iktidar lideri olur . .

Günün Sözü: Kendisi ile barışık olan insan herkesle barışık olmak zorunda değildir.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.