CASUSLUK TEKNOLOJİSİ!

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yüksek teknolojiye yatırım yapan ülkelerin diğer ülkeleri her alanda geçtikleri ve onları denetim altında tuttukları bir gerçek.

Öylesine ki; Şirketler yatırımdan mal ve hizmet üretimine kadar rekabet ortamında diğerlerine karşı bilgi ağı kurmak ve tüm olası gelişmeleri takip etmek zorundadırlar artık!!

Bu ise; istihbarat faaliyetlerinin salt güvenlik birimleri endişesi ile değil rakip şirket ya da devletle ilgili her türlü faaliyete dönüşmüş durumda. Bu nedenle de casusluk için kullanılacak teknolojide askeri amaçlı görünse de nihayetinde her alanda uygulama olanağı bulmaktadır.

Bakın; ABD ordusu, 2015 yılında kullanıma hazır hale getirmeyi planladığı en gelişmiş casusluk teknolojisi ile bu alanda bir devrim yapmaya hazırlanıyor.

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuarları tarafından geliştirilmekte olan Spy Pigeon (Casus Güvercin), uydudan çekilen fotoğrafları, hatta insansız uçakları bile kullanışsız hale getirebilir. Öyle ki, casus güvercin belirlenen hedefin tam tepesine konabilecek, hatta içine girebilecek boyutlarda, mikro insansız bir araç.

Bakıldığında gerçek bir kuştan ayırt edilemeyecek şekilde tasarlanacak olan casus güvercin, bir kuş gibi kanat çırpacak, hatta elektrik tellerine konabilecek kadar üstün bir hareket kabiliyetine sahip olacak. Görünümü sayesinde fark edilmesi bir hayli zor olacak casus kuşun üzerinde çevresindeki silahları tespit etmesini sağlayacak kimyasal algılayıcılar bulunacak.

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuarları mühendislerinden Dr. Leslie Perkins, insansız hava araçlarının kuş versiyonu olarak tasarlanan casus güvercini üretmek için beş yıllık bir sürenin gerektiğini belirtti. Perkins, casus güvercinin, sürekli olarak insan operatörlerin kontrolünü gerektiren insansız uçakların aksine, haftada sadece bir kez operatör tarafından yöneltilmeye ihtiyaç duyacağını belirtti.

Bilim kurgu romanlarından fırlamışsa benzeyen casus güvercin, neredeyse hiç insan müdahalesi olmadan uçabilecek ve algılayıcıları sayesinde nükleer, biyolojik veya kimyasal silahları tespit edebilecek.

İlk test ümit verici
Casus güvercinin ilk prototipi, merkezi Ohio eyaletinde bulunan Theiss Havacılık şirketi tarafından üretildi. Prototip, Florida’da düzenlenen bir ticaret fuarında sergilendi.

Tasarlanan modele göre kanatları kıvrık değil sabit olan ve arkasında bir pervane bulunduran prototip casus güvercin, ilk test uçuşunda bir buçuk saat havada kaldı.

ABD’li yetkililer, birkaç yıl içinde casus kuşun gerçek bir güvercin gibi uçabileceğini ve yeniden şarj olmak için dikkat çekmeyecek bir şekilde enerji hatlarına konabilecek hale geleceğini belirtti.

ABD Hava Kuvvetleri Laboratuarları, mikro insansız araçlar konusundan oldukça iddialı. 2015’te hizmete sokulması planlanan casus güvercinin yanı sıra, 2030 yılında mikro “böcek” üretimi yapacak seviyeye ulaşılması hedefleniyor. Bu bağlamda, ABD ordusu Mayıs ayında 1.5 milyon dolar yatırım yaparak “mikro havacılık” testlerinin yapılacağı bir tesis açtı.

Gerçeğe dönüşmesi kolay değil
Mikro araçların istenen başarıyı yakalaması için birçok engelin aşılması gerekiyor. Bunlardan biri, uzun süre görev yapması istenen araçlara yeterli gücü sağlayacak bataryaların üretilmesi. Bugün ABD’de mikro araçlar için üretilen bataryalar en fazla bir saate kadar güç sağlıyor. Ancak ABD ordusunun hedeflediği süre bir hafta.

Ayrıca, casus güvercin gibi mikro araçların doğadaki benzerlerine en yakın benzerliği gösterebilmesi için birçok hayvanın hareketinin incelenmesi gerekiyor. Brown Üniversitesi havacılık ve uzay sanayi mühendisi Kenneth Breuer, hayvanların uçuş yeteneklerindeki fiziksel ve dinamik detayların mühendislik için kullanılabileceğini ancak bunun mikro araçlar için en iyi tercih olmayacağı görüşünde.

Maryland Üniversitesi mühendisi ve Hava Kuvvetleri şef mühendisi Mark Lewis de benzer bir görüş ortaya koydu. Lewis, doğadan modelleme yapmanın geleneksel mühendislik anlayışı için her zaman fayda sağlamayabileceğini belirtti.

Lewis, “Doğayı kopyalamaya çalışmak beklenen sonuçları vermeyebilir, doğa hiçbir zaman bir pervanenin evrimine tanık olmadı” dedi.

Türkiye’de mühendisler, akademisyenler siyasiler, askerler neyle ilgi dersiniz?

GünÜn SöZÜ: Yorgun ve bitkinken karar verme, dinlen öyle karar ver.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.