ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

ABONE OL
18:08 - 01/10/2020 18:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin temelleri, Çanakkale’de atılmıştır. Bu nedenle Çanakkale Savaşları, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir.
 
18 Mart 1915 tarihi Çanakkale deniz zaferlerinin kazanıldığı gündür; İngiliz ve Fransız’ların Çanakkale’ye yaptıkları deniz saldırısı başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu yenilginin ardından karadan taarruz başlatmak amacıyla, 22 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu’ya çıkarma yapan İtilaf Devletleri’nin, Arıburnu’na asker çıkarmaları üzerine, Mustafa Kemal, tümeniyle düşmanı önleyerek durdurmuş ve 25 Nisan 1915 tarihinde Arıburnu Zaferi kazanılmıştır. İngiliz ve Fransızların Seddülbahir, Arıburnu ve Kumkale’ye asker çıkarmalarıyla, dokuz ay sürecek Çanakkale kara savaşları başlamıştır.
 
8 Ağustos 1915 tarihinde Mustafa Kemal, Anafartalar Grubu Komutanlığına getirilmiş ve arka arkaya Birinci Anafartalar Zaferi, Conkbayırı Zaferi, İkinci Anafartalar Zaferi kazanılmıştır. 8 Ocak 1916 tarihinde Fransız ve İngiliz birlikleri, Gelibolu’dan çekilmişlerdir. İngiltere ve Fransa ile Osmanlı ve Alman orduları arasında geçen ve iki taraftan toplam 500.000’den fazla insanın yitirilmesine neden olan Çanakkale Savaşları’nın ardından İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı’nı geçememiş ve bütün dünyaya, özellikle emperyalist devletlere Çanakkale’nin geçilmez olduğu öğretilmiştir.
 
‘Çanakkale Geçilmez’ destanı, Ulusal Kurtuluş Savaşımızdaki iradenin eseri ve esin kaynağıdır. Uluslaşma sürecinin temel harcı ve bağımsızlık tutkusunun yapı taşıdır. Çanakkale Destanı, ülkemizin emperyalizm karşısındaki dik duruşudur. Çanakkale Geçilmez sözünün iç çekişmelere, siyasi çıkarlara ve içi boş esprilere konu edilmesi, Çanakkale Destanı’na karşı utanç duyulacak hain bir saldırıdır.
 
25 Ekim 2016 tarihinde Çanakkale Köprüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım; “Çanakkale geçilmez tarihte kaldı, şimdi Çanakkale geçilir, her türlü geçilir hale geliyor.” demişti. 16 Şubat 2017 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende ise “Çanakkale düşmana geçilmezdi, herkes için geçilir hale getiriyoruz” demişti. Tayyip Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen törende anayasa değişikliği için yapılacak halk oylamasında “evet” propagandası yaptı. “Hayır”dan korkanlar, şehitlerimizi bile kirli propagandalarına alet etmektedirler.
 
Genelkurmay Başkanlığı’nın bu yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü için yayınladığı üç afişte de Mustafa Kemal Atatürk yer almadı. Tarihimizin en büyük zaferlerinden birinin, Çanakkale Savaşı’nın 102. yıl dönümünde sadece Türkiye’nin değil, tarihin akışını değiştiren büyük zaferin kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ü anmamak; aymazlık ve sapkınlığın dışında, ihanettir.
 
Osmanlı’nın sürekli yenilgilerinden sonra bize yeniden özgüven kazandırarak, tarihin en büyük kahramanlıklarının sergilendiği, emperyalizmin yenildiği, kurtuluşun ve kuruluşun önünü açan, devrimlerimizin habercisi Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında vatanımızı koruyan, uğrunda canını veren tüm şehitlerimizi özlemle, saygıyla ve şükranla anıyoruz..

Suay Karaman

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.