BİR GÜZEL KAYNAK II

ABONE OL
18:47 - 01/10/2020 18:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Tanrı’yı uzakta arama, hayır! O senin gönlünde, kalbinde yani içindedir. Yunus Emre

Kutsal kaynağı koruma için etrafına güzel bir çeşme yapıldı. Böylece Mekke şehrinin kuruluşu başladı. Hikâyeyi, ZEM ZEM su hakkında bilgiyi birinci bölüm 3. sınıf din dersinde vermiştim. Aynı yazıda İslâm din derslerinin neden Almanca yapılması gereken argümanları de sıralamıştım. Tekrarlamayacağım, lütfen arşivde birinci kısma bakınız.
Sevgili okurlarım, size yaz tatilinden önce tanıtmak istediğim din dersi 4. sınıf için hazırlanmış bu kitabı, çocuklarınızın gittiği okullarda din dersi öğretmenlerine tavsiye edebilirsiniz.
Almanya ve tüm Batı Avrupa’da İslâm din dersleri hiç bu kadar önemli olmamıştı. Din dersinden mahrum olan öğrenciler aileleri ile birlikte evde okumalı. Müslüman öğrenciler dinleri hakkında bilgileri olursa, terör ile İslâm’ı aynı anda ananlara karşı donanmış olur. Aksi takdirde kendisi çevrenin etkisinde kalıp İslam’ın kötü bir din olduğuna inanır. Bilenin cevabı doğru olur.
Kitabın önsözünde veli ve öğrencilere yazarlar grubundan bir sunuş var. Sunuştan sonra 3. sınıfta öğrendikleri konular hatırlatılıyor, hatırlama sevinme ve düşünmeyi getirir.
Altı kişilik yazarlar grubu İslâm bilimci, öğretmen, ilâhiyatçı tarihçi, okul müdürü olan pedagoglardan oluşuyor.
Her dersin aynı zamanda Almanca dil dersi olduğu göz önünde tutuluyor. Bilhassa Latince ve Yunancadan gelen kelimeler kullanırken açıklanarak cümle kuruluyor. Diğer tek tanrılı dinler ve kutsal kitaplarla karşılaştırma yaparken birleştirici noktalara dikkat çekiliyor. Buna ulaşmak için benzer taraflar öne çıkarılıyor.
Dedem Galip Hoca Musevi, Hristiyan ve İslam dinleri birbirinin devamı, tamamlayıcı niteliğinde olduklarını söylerdi.
Metinler Kuran’dan alınırken, hadislerde unutulmadan içeriğine yer veriliyor. Kitabın ana fikri paylaşmak ve katılım toplumun bir parçası olmayı arzu ile oluşturuluyor.
Bir öğretmen arkadaşım 50 yılda bazı alman öğretmenler Türk öğrencilerin adını doğru telaffuz etmeyi öğrenemediler dediği için, öğretmen arkadaşları onu okulunda dışladıklarını söylemişti. Bu kitapta kullanılan özel isimler Arapçadan gelen Türk isimleri.
 
 Bir güzel kaynak IIAlman öğretmenlerin sınıfındaki Müslüman öğrencilere İslam din dersi olmasa bile bu kitap sınıf kitaplığında bulundurulması gereken bir kitap. Müslüman aileler çocuğunun gittiği sınıfa bu kitabı hediye etmelidir.
Konu anlatım sonrasında verilen görev soru alıştırma soruları ile öğrenciyi araştırmaya teşvik ediyor. İnsan merkez anlamı Tanrı ile bağ ve ilişkisine yer veriliyor. Sevgi ve anlayış doğa ile birleştirici bilgi ile donatılıyor. Ceza veya korkudan ziyade Tanrı’ya yaklaşma inancı insan sevgisiyle tamamlıyor.
Ayet ve işaretlerle Kuran-ı Kerim kutsal kitabın genel anlamı içyapı açıklayıcı. Müslüman olmanın ilk şartı ile inanç, tanıma, bilme ve kabul etme anlatısı ile konu başlıyor. İnanç ile dünya ilişkisi, düzeni İslâm’ın barışçıl anlatısı vurgulandıktan sonra ezan açıklanıyor.
Kutsal kitapta 100 kere okunan işaretten yola çıkarak yıldız, ay ve oradan günlük hayatımızdaki trafik işaretlerine geçiliyor. İşaretlerin önemi, dilini bilmediğimiz bir ülkede dahi anlama şansı veriyor. Yaradılış, varlık ve sorumluluk duygusu doğa ve çevreyle birleştiriliyor.
Denge, tamamlama adalet kavramlarında teraziyle bağlantı kuruluyor. Hayatında en çok çocuk kitabından öğrenen tek öğretmen her halde ben değilim. Yani yetişkinler de başucu kitabı olarak ilgi ile okuyabilirler.
Hac, kurban, gönül konusu tarih coğrafya bilgisi vererek Hacı Alpman anlatıyor. Masalımsı bir anlatış şahane resim, fotoğraf ve grafiklerle süsleniyor. Bütün kitapta bir resim bin kelimeden daha etkilidir anlayışına yer veriliyor. Görsel anlatılarla donatılıp, tamamlanıyor.
Güzellik, nefret yas tutma bölümünü okurken Sofie’nin Dünyası filozofiye giriş kitabını hatırladım. Tanrı insanlara işaret ve resimlerle yol gösterir. Sevgi ile yaklaşırsak Allah’ı uzakta aramaya gerek kalmaz. Savaş konusundan önce kavga ve barışma kültürü din inanç çatısı altında etraflıca işleniyor ve çocukların günlük yaşamları ile bağlantı kuruluyor.
En yakın tarih ve mekân olarak Bosna’da yapılan savaşta dini kötüye kullanma kınanıyor. Türkiye tarafından tekrar restore edilen Mostar köprüsü resimle anlatılırken savaşın yıkımına işaret ediliyor.
İnanç, bilgi ve sevgi bölümünde öğrencilere, düşünce dünyalarında kutsal mekânları cami ve kiliseye gezi yapar gibi bir duygu verilmiş. Ölülere saygı, mezarlıkların benzer tarafları açıklamalar ihmal edilmiyor.
Haberler bölümünde konu, hadis, İslâm’ın beş şartı, inanç, ezan, Allah Büyüktür, Bosna’da savaş, katolik- ortodoks- protestan, tanıma kabul etme, gösterme ve işaret, anlam verme, Türk Arap gibi kavramlar açıklanıyor.
Yedi ana hatla verilen bilgiler kitabın sonunda şarkılarla noktalanıyor.
Wenn ich danke, danke ich Dir,
jeden Tag und jede Nacht.
Denn Du, Allah, bist stets bei mir
und hast die ganze Welt vollbracht.
Ya Allah!
Gott ist der Schöpfer dieser Welt.
Einzigartig, er allein!
Mein Herz brennt nicht nach Ruhm und Geld
es möchte nur frei und glücklich sein
Ya Allah!
Allah ist der Einzige,
nichts auf der Erden ist ihm gleich.
Gott ist der Unvergleichliche,
nur seine Gnade macht mich reich!
Ya Allah!
Kitap yazmak düşünüldüğü, söylendiği gibi kolay bir iş değil. Hele grup halinde yazarlar bir araya gelince mutlaka eşi benzeri olmaz, çok güzel ve faydalı olur, ama çok zaman ister. Böyle faydalı, görsel içerikli kitabı yazanlar kalıcı bir eser yaratmışlardır. Hepsine ayrı ayrı çocuklarımız adına teşekkür ediyorum.
Berlin’de Gökkuşağı Kitabevi’nde bu kitabı bulabilirsiniz.
Sevgili anne babalar, genç meslektaşlarım ve tüm okurlarıma iyi okumalar diliyorum.
Hoşça kalın!
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.