BİAT POLİTİKASINA UYMAYAN ODTÜ CUMHURBAŞKANI´NIN HEDEFİNDE

ABONE OL
11:51 - 23/10/2020 11:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BİAT POLİTİKASINA UYMAYAN ODTÜ CUMHURBAŞKANI´NIN HEDEFİNDE 


Üniversiteler, Bilimsel çalışmaların yapıldığı, daha doğrusu yapılması gereken, kurumlardır. Bilimsel çalışmalar tamamen özgür ortamda yapılabilir. Yukarıdan talimatların, kontrollerin, siyasi içerikli emirlerin ve yönlendirmelerin yapıldığı yerler, üniversite olamazlar.

Günümüzden 2340 yıl önce görüşleriyle çığır açan ve eserleri hala önemle okunan, Aristoteles ve Eflatun, üniversiteleri (universitas), “evrensel ölçekte bağımsız ve tüzel kişiliğe sahip kurumlar olarak” tanımlarlar. Aristoteles ve Eflatun Üniversiteleri, “hiçbir politik ve dinî baskı unsuru olmadan öğrenciler ile felsefi tartışmaların yapıldığı ortam” olarak görürler. Çağımızda da üniversiteler, akla, bilimsel araştırma sonuçlarına ve verilere dayanılarak, toplumsal olayları görerek, tartışarak ve gerektiğinde kıyasıya eleştirerek, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapılan alanlardır.
Büyük onur duyduğumuz Nobel Kimya Ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, bu başarısını öncelikle hiç kuşkusuz çalıştığı tamamen özgür bilimsel kuruma ve ortama borçludur. Her fırsatı kendi siyasi hesapları için kullanan ve bu nedenle de Prof. Sancarı ağırlayan Cumhurbaşkanı, keşke Sayın Sancar’dan, bilimsel çalışmaların hangi ortamda yapıldığı hakkında bilgi alsaydı.
Faşist Evren Cuntasının, topluma en büyük zarar veren darbe yasalarından biri de, Üniversiteleri askeri kışla gibi yönetme anlayışına dayanan YÖK Yasasıdır. Türkiye`nin sayısız sorunları karşısında, öğretim üyelerinin sessiz kalmaları bundandır. Bu yasadan ve anlayıştan kurtulmadan, Üniversiteler gerçek anlamda özgür bilimsel çalışma ve eğitim yapılan, toplumsal sorunlara çözüm üreten kurumlar olamazlar.

ODTÜ TÜRKİYE´NİN ONUR KURUMU

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, YÖK’ten ve yukarıdan gelen tüm yönlendirmelere karşın, Türkiye’nin en güzide üniversitesi konumundadır. İngiltere merkezli “Times Higher Education (THE)” göre, ODTÜ’si, “Dünya Üniversiteler Sıralaması 2014-2015” sonuçlarına göre, Dünyanın en başarılı 100 üniversitesi arasında 85. sırada yer alan ilk ve tek Türk üniversitesidir.
ODTÜ’si bu başarısını, AKP yönetiminin her alanda istediği biat politikasına uymamasına ve YÖK yasasından kaynaklanan yönlendirmelere karşı direnmesine borçludur. Ne var ki özellikle Erdoğan ve AKP ODTÜ’nin siyasi otoriteye biat etmemesinden rahatsızlık duymaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “ODTÜ’de namaz kılan gençlerin üstüne saldırıldı, YÖK gereğini yapmalı” açıklamasının ana amacı, bu üniversiteyi de tamamen biat politikasına sokmak ve istenen kontrol ve denetimi burada da sağlamaktır.

DİN TÜCCARLIĞININ SÜREKLI DEVREYE SOKULMASI

Cumhurbaşkanının yaptığı her açıklama gibi, bu direktifi de yandaş medyada geniş yankı buldu. Tıpkı gerçek olmadıkları kanıtlanmış olan iki benzer olayda olduğu gibi. Hatırlanacağı gibi bunlardan biri, Gezi direnişinde biber gazından olumsuz etkilenenlerin,  sığındıkları Camide içki içtikleri iddiası idi. Cami imamı ve Diyanet İşleri komisyonu bu iddianın doğru olmadığını açıkladı. “Ben din adamıyım, yalan söyleyemem” diyen Cami İmamı yerinden sürüldü. İkinci iddia da, başı örtülü bir bayana, 30-40 kadar üstü açık gencin metro çıkışında ağır hakaretler yaptığıdır. Metro kamera kayıtları, bu iddianın doğru olmadığını, bayana herhangi bir sataşmanın yapılmadığını açıkça kanıtladı. Ancak Erdoğan, cami ve başörtülü bayanla ilgili gerçek olmayan bu iddiasını, meydanlardaki konuşmalarında aylarca sürdürdü.


ODTÜ’inde namaz kılan gençlere saldırıldığı, isteyenlerin namazlarını kılacak yerlerinin olmadığı söylemi de, din motifli gerçek dışı benzer bir iddiadır. ODTÜ’inde 14 mescidin ve 2000 kişilik büyük bir caminin olduğu ve hiç kimsenin ibadetine karışılmadığı, üniversite yetkilileri ve öğrenci dernekleri tarafından açıklandı.

Doğrusu ODTÜ’sinde 14 mescidin ve büyük bir caminin olması beni şaşırttı. Üniversite öğrenimimi ve doktoramı Berlin’de yapmış, 25 yılda Öğretim Üyeliğinde bulunmuş birisi olarak, Almanya’daki Üniversiteleri bilen birisiyim. Teoloji fakülteleri dışında ve bazı tarihi üniversiteler hariç, üniversitelerde genellikle kilise yoktur.

Prof. Dr. Hakkı Keskin

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.