BEKARLIK SULTANLIK DİYENLERE İNANMAYIN

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kişilerin evlilik durumunun beyin tümörü hastalarında tedavi sürecine etkisi.

Klinik ortamda medeni durumun, beyin kanserinden muzdarıp hastalarda (glioblastom, agresif bir beyin kanser türü) olumlu bir faktördür. Ancak klinik ortamda gözlenen bu fark bilimsel olarak henüz açıklanamadığı Putz ve ekibi bu bağlamda bir çalışma başlatmışlardır. Araştırmada çerçevesinde 57 ileri yaşta (yaş ortalaması 70 veya üstü) glioblastoma hastaları incelenmiştir. Üç grupta toplanan hastalara radyoterapi veya kemoterapi veya kemo-radyoterapi verilmiştir. Bu hastalarda evlilik durumunun tedavi sürecinde olumlu bir faktör olup olmadığı değerlendirilmiştir. Hastalık komplikasyonları, toksisite ve tedavi sunumu ayrıntılı olarak değerlendirildi.

Elde edilen sonuçlar oldukça ilginç:
Terapi sonrası genel yaşam süresi, evli olan kişilerde evli olmayanlara göre neredeyse iki kat daha yüksekti. Medeni durumun tedavi süresine olumlu yansıması değişik toksisite analizlerinde de kendini korudu. Evli hastalar evli olmayanlara göre daha çok (neredeyse iki katı) günlük temozolomid dozajı tolere edebildi. Temozolomid alan evli hastalarda hematolojik ve karaciğer toksisitesi oranları da anlamlı derecede düşük bulundu. Bunun da ötesinde evli olanlarda ambulant alınan radyoterapi sırasında daha az sıklıkla hastaneye kaldırılma durumu vardı (% 55.0 e karşı % 88.2). Evli olmayan hastalarda genel komplikasyonlar 2 kat daha daha sık görüldü (%58,8’e karşı%30,0) ve ileri derecede komplikasyonlar neredeyse 3 katı daha çoktu (%47,1’e karşı%15,0).

Sonuç olarak diyebilirz ki:
Yaşlı ve evli olmayan glioblastoma hastalarında, toksisite ve hastalık komplikasyonlarında beklenmedik ciddi bir artışın yanı sıra daha kötü tedavi süreci bulundu. Bu durumda medeni durum, terapi kararı verme için önemli bir öngörüleyici faktör olabilir ve ileriki çalışmalarda ele alınmalıdır. Buna benzer sonuçlar sadece bu çalışmada değil farklı çalışmalar ve kanser hastalıklarında ve tedavilerinde de gözlenmiştir.

Sebeplerine gelince:
Evli olan hastalarda hastalık sürecinde hastaya verilen manevi ve birebir desteğin önemli olduğu öne sürülmektedir. Bunun yanı sıra evli olan erkeklerin yaşam standartları daha düzenli olması, kontrol muayenelerini daha düzenli yaptırmaları olumlu bir faktör olabilir. Evli olanlarda sigara kullanımının azlığı, daha çok sebze ve meyve tüketimi, kısaca sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama evli olmayanlara veya ayrılmış olanlara göre çok daha olumlu. Tüm bu faktörler kanser tedavisinde olumlu bir tedavi sürecini beraberinde getirmektedir.

Benim özel tavsiyem:
Bekarlık sultanlık diyenlere inanmayın 🙂
Evlenin, çoluk çocuğa karışın, gülün eğlenin, şarkı türkü söyleyin hatta kedi, köpek besleyin.
İnsanları, hayvanları ve doğayı sevin ve koruyun. Kısacası hayatı dolu dolu yaşayın 🙂

Dr. Ali Sak

Kaynak:
1) Putz F, Putz T, Goerig N, Knippen S, Gryc T, Eyüpoglu I, Rössler K, Semrau S, Lettmaier S, Fietkau R.  Strahlentherapie und Onkologie 2016;192(11):797-805.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.