BAYRAM ANILARI

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Sevgili okurlarım, anavatandan uzakta babavatanda geçirdiğimiz Kurban Bayramı’nda aldığım tebriklerin, dileklerin ve mesajların en güzellerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dr. Ertekin Özcan’dan aldığım tebrik şöyle:
“Değerli Dostum, Bayramın yaşamımızdaki dargınlıkların, düşmanlıkların ve savaşların giderilmesine katkı sağlamasını, dostluk, dayanışma, kardeşlik, sevgi, barış ve yardımlaşma duygularını pekiştirmesini diliyorum. Bu duygularla bayramınızı candan kutluyorum.”
Bayram kutlaması diye yanıma kâğıt almamıştım, not alamadım. Başkonsolosumuz Mustafa Pulat Bey’in konuşmasının tamamı çok güzel ve önemliydi. Basında herkes okumuştur. Ama ben iki noktaya tekrar değinmek istiyorum.
Çocuklarımızın öğretim konusuna önem verilmesine dikkat çekti. EĞİTİM kelimesi bende aşırı disiplin, askeri bir yönetim ve yatılı okul ve aşırı baskıyı hatırlatıyor. Çeviriler de yanlış yapılıyor. Örneğin Bildungszentrum kelimesinin karşılığı Bilgi Merkezi olması gerekir, Eğitim Merkezi değil. Eğitimciler eğitimin altı yaşında bittiğini söylüyorlar. Anlatmak istediğimiz tahsil kelimesi, öğrenim kavramıdır. Türk toplumunda eğitim ailede başlar, okulda ve daha sonra askerde eğitilir, kısaca insanlar ömür boyu eğitilir. Almanya’da aile çocuğu eğitir, okul öğretir, öğretmen ders verir, bilgi iletir.
Başkonsolosumuz Türklerin Almanya’daki göç süremizin ellinci yıldönümünde renkli bir programın bizi beklediğini, etkinliklere katılmamız gerektiğine işaret etti.
Elli senedir görünüşte estetik olmayan kadınlarımız alman basınında gösterildi. Defileler yapılsın, dünya güzeli seçilen modern kıyafetleriyle biz de varız, diye güzel genç kızlarımız ve modern kadınlarımız büyük bir yürüyüş yapmalı ve salonlardan sokağa çıkmalıdır. Derneklerde kadın kollarına, kadın derneklerine şimdiden duyurmuş oluyorum.
Din Ataşemiz Hasan Hayri Yaşar Bey’in Bayram Mesaj’ından kesintiler şöyle:
“Bayramlar, dinî ve millî hislerimizi coşturan, akrabalık bağlarını kuvvetlendiren, komşuluk ilişkilerini yenileyen, toplumsal hayatı canlandıran, bir gönül medeniyeti olan İslâmın yoksulu gözetme, yetimi sevindirme, düşkünü tutma, güçsüzü kollama, zayıfı destekleme, muhtaçla paylaşma gibi yüce değerlerini yaşatan müstesna günlerdir…
Birlik ve beraberlik konusunda rakamlar ve renkler bizler için önemli örneklerdir. Örnek olarak: Bir, 1 yalnız başına çok fazla bir şey ifade etmez. Birkaç tane biri yan yana yazarsak muazzam bir sonuç ortaya çıkar, çarparsak daha değişik sonuçlar elde edebiliriz. Renkler de çok önemlidir. Renkler bir araya geldiği zaman can alıcı başka renkler meydana gelir. Renkler olmasa, sanat olmaz ahenk olmaz. Rakam ve renklerin bir araya gelerek muhteşem ve can alıcı sonuçlar elde edilmesi bizlere örnek olmalıdır…”
Bayram kutlamalarının en güzeli benim için Kurban Bayramı Sokak Şenliği idi. Zira orada gülen çocuk gözleri vardı. Gelecek sene her semt böyle sokak şenliği yapmalı, bayramı Hıristiyan komşuları ile birlikte kutlamalı. Terör ile anılan dinimizin gerçek anlamının anlatıldığı, evsizlerin karın doyurduğu, sıcak bir bardak çay içtiği bayram konusuna başka bir yazımda tekrar döneceğim. Türk (Eğitim) Bilgi Gençlik Derneği Başkanı köşe yazılarıyla www.ha-ber.com okurlarının yakından tanıdığı Rüştü Kam Bey konuşmasına Can Yücel’in bir şiiri ile başladı.
Başkanın konuşmasını çocuklar ve gençlerde dikkatle dinlediler. Verdiği mesaj kısaca şöyle:
Berlin’de yaşıyoruz, en yakınımız komşularımızla sevincimizi paylaşıyoruz. Yardımlarımızı burada toplarsak kurban paralarıyla muhtaç çocukları diğer ülkelerden getirip, okullarda okutabilir veya hastanelerde tedavi ettirebiliriz. O halde önce okullar ve hastaneler açmalıyız. Bu şekildeki uygulama ilahi iradeye daha uygun olur.
Türk Bilgi Derneği, Berlin İlahiyatçılar Derneği, Hikmet Kütüphanesi ve Berlin Veliler Topluluğu bu amaçlar doğrultusunda çalışmalarını temellendirdi ve bu Kurban Bayramı Sokak Şenliği’ni düzenledi. Arzumuz bu şenliğin gelecek senelerde Berlin’in bütün ilçelerinde düzenlemesidir.
BAYRAM ANILARI 
Konuşmasını Cumhurbaşkanımız Christian Wulf’un tarihe not olarak düştüğü şu anlamlı sözüyle bitirdi: İslâmiyet de Almanya’nın bir parçasıdır.
Bu söz elli sene sonra söylenmemeliydi.
Sokak şenliğine katılan Aziz Nesin İlkokulu kurucu müdüresi Christel Kottmann ve Kadıköy Derneği yöneticilerinden öğretmen Serpil Aydınlı gibi birçok pedagoglar Rüştü Kam’ın düşüncelerini destekliyorlar.
BAYRAM ANILARI 
Sevgili okurlarım, ben de böyle güzel örneklerin yalnız Berlin’de değil, Almanya ve hatta tüm Avrupa’da sokak şenliği şeklinde dinî bayramlarımızı kutlamalıyız, düşüncesi ile yazıyorum.
Tanrı sizi kıymetinizi bilenlerle karşılaştırsın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 
Not:
1. Genç meslektaşlarımın sorularına cevap:
Almanca din dersi kitapları tavsiye için benim yazı arşivine giriniz:
– Bir güzel kaynak (Die schöne Quelle)
– Benim İslâm Kitabım (Mein Islambuch)
– Baba İslam nedir? (Papa, was ist der Islam?)
Bu kitaplar dernek ve sınıf kütüphanelerinde bulunmalıdır.
2. Rüştü Kam’ın konuşmasının tamamını kendi köşe yazısında okumayı ihmal etmeyiniz, II. Kurban Bayramı Sokak Şenliği.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.