AZİZ NESİN 100 YAŞINDA

ABONE OL
11:51 - 23/10/2020 11:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AZİZ NESİN 100 YAŞINDA


Asıl adı Mehmet Nusret Nesin. Bilinen adıyla Aziz Nesin, 20 Aralık 1915‘de; Heybeliada’da, İstanbul’da doğdu. 6 Temmuz 1995’de bir toplantıya gittiği Alaçatı‘da(İzmir).yaşama gözlerin kapadı. Aziz Nesin mizah, öykü, roman, tiyatro ve şiir dallarında 100’ün üzerinde yapıtı bulunan Türkiye’nin en önemli mizah, gülmece yazarımızdır.




UNESCO’nun yayınladığı „Index Translationum“ adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe yapıt veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet’in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır. Gülmece’nin bir başka dile çevrilmesi konusundaki güçlükler göz önünde bulundurulursa, onun uluslararası alanda da ne denli büyük bir mizah ustası oluğu daha kolay anlaşılır sanıyorum.


Aziz Nesin:


Baskı ve dikta dönemlerinin cesur, ilerici aklı, vicdanı ve keskin muhalifiydi.
Türk dilinin inceliklerini çok iyi bilen ve dilimize 100’lerce yeni sözcü kazandıran 100 yılın en büyük gülmece ustasıdır.
Kalemini ve yaşamını her türlü baskıya karşı, özgürlük, demokrasi, laiklik, barış, sosyal adalet ve emekçiler için mücadeleye adayan, vizyoncu, 100 üzerinde öykü, roman, deneme, anı, makale şiir, tiyatro eseri bırakan en seçkin gülmece yazarımız ve 20. yüzyılın Nasrettin Hocası‘dır.
Aziz Nesin, yalnız yazdıkları ve düşündükleri ile yetinmeyip, aynı zamanda bunları uygulamak ve hayata geçirmek için projeler geliştiren örgüt ve eylem adamıdır: 
Türkiye Yazarlar Sendikası kurucusu ve başkanı olarak yazar ve sanatçıların haklarını korumak ve ülkemizde demokrasinin gelişmesi için verdiği savaşım,
Halkların Kardeşliği için öncülük yaptığı TÜRK-YUNAN DOSTLUK DERNEĞİ,
12 Eylül 1980 Faşist Askeri Diktatörlüğüne karşı Türkiye’nin cesur ve önemli aydın, sanatçı, entelektüel ve sendikacıları ile oluşturduğu AYDINLAR DİLEKÇESİ hareketine yaptığı öncülük ve Kenan Evren’e karşı açtığı 1 kuruşluk dava,
Ekonomik ve toplumsal alanda bir güç oluşturmak için100‘lerce aydın, bilim insanı, sendikacı vs. ile birlikte kurduğu EKİN Anonim Şirketi, 
Kimsesiz Çocuklar için 1972 yılında kurduğu ve 1981’den beri 100lerce yoksul çocuğa hizmet veren Çatalca’daki AZİZ NESİN VAKFI uluslararası düzeyde de saygınlığı olan bir eğitim ve öğretim kurumu
bunların bir kaçıdır

Aşağıda AZİZ NESİN’in kendi anlattıklarından bazı SEÇKİLERİ okuyucularla paylaşmak istiyorum: 

“ÇOCUKLUĞUMU YAŞAMADIM”
Aziz Nesin’in anlatımlarından öne çıkanlardan birkaç alıntı… “Çocukluğumu hiç yaşamadım. Çember çevirmedim, zıpzıp, bilya alamadım elime. Uçurtma uçurmadım. Hiç, hiçbir şey… Çocuk olmuş tek günüm yok yaşamımda…”

“BOŞ ÇEKSEYDİM YOKTUM”


“1926’da Darüşşafaka’nın giriş sınavını 100 çocuk kazanmıştık. Aklımda kaldığına göre okula 30 çocuk alacaklardı. Bahçede, merdiven dibinde kura çekiliyordu. Çocuklar gelip elini torbaya sokuyor: Boş!.. Boş!.. Boş!.. İlk doluyu ben çekmiştim. Şimdi düşünüyorum, acı acı düşünüyorum! Ya boş çekseydim? Belki okuryazar bile olamazdım, şimdi yoktum.”

NESİN SOYADININ SIRRI


“1934 yılında soyadı kanunu çıktı. Herkes kendisine soyadını kendisi seçtiği için, insanların bütün gizli aşağılık duyguları ortaya çıktı.
Dünyanın en cimrileri ‘Eli açık’, dünyanın en korkakları ‘Yürekli’, dünyanın en tembelleri ‘Çalışkan’ gibi soyadları aldılar. Her türlü yağmada hep sona kaldığım için, güzel soyadı yağmasında da sona kaldım.
Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime ‘Nesin’ soyadını aldım. Herkes ‘Nesin’ diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”

İsteyen okuyucular internetten AZİZ NESİN VAKFI ile ilişki kurarak küçük veya büyük bağışlarda bulunabilirler. Böylece daha çok sayıda kimsesiz ya da yoksul çocuk ve gencin iyi bir eğitim görmelerine katkı sağlayabilirler. 

Kitaplarından tanıdığım Aziz Nesin’i 60. yılların sonlarında İstanbul’daki KENTERLER TİYATROSU’NDAKİ BİR SÖYLEŞİSİNDE tanıdım. Onunla 1978’den itibaren HDF genel başkanı ve HDB yöneticisi olarak Berlin ve Almanya’nın çeşitli kentlerinde söyleşiler, okuma akşam ve matineleri düzenlenmesine katkıda bulunma fırsatına ve kendisini daha yakından tanıma onuruna kavuştuğum için çok mutluyum. 

BÜYÜK USTAYI 100. DOĞUM GÜNÜNDE SAYGI VE MİNNETLE ANIYOR, kurduğu AZİZ NESİN VAKFI’NIN VE 100’LERCE ESERİNİN GELECEK KUŞAKLARI aydınlatmaya devam edeceğini düşünüyorum. 

Dr. Ertekin Özcan

——-

Ekte Aziz Nesin ile o yıllarda çekilen bir fotoğrafı gönderiyorum.

AZİZ NESİN’İ 12 – 18 Mart 1980 tarihleri arasında toplantı ve okuma matine ve akşamları yapmak için Berlin’e davet etmiştik. Toplantılardan birinden sonra akşam
Orhan Murat Arıburnu, Mahmut Makal, Aziz Nesin, Mete Özcü, Arife Özcü ve Aydın Özcü ile bir araya gelerek sohbet etmiştik.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.