AYDINLI HEMŞEHRİM ELLİ VE ATHOS

ABONE OL
18:20 - 01/10/2020 18:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AYDINLI HEMŞEHRİM ELLİ VE ATHOS

Tarihin derinliklerinde gezi yaparken hemşehrim Elli ile tanıştım. Dünya’nın “Nelly” olarak tanıdığı “Elli Sougioultzoglou-Seraidari”, doğduğu Aydın kentini sanki gelecek kötü günleri hissetmişçesine daha 22 yaşında gencecik bir kız iken terk ederek 1920’de Almanya’nın Dresden kentine gelmiş. 

Burada meraklısı olduğu fotoğrafçılık sanatının eğitimini görmüş. Sanatçı, manzara fotoğraflarının yanı sıra çıplak kadın resimleri çektiği için zaman zaman sorunlar yaşamış. 1925’de çektiği Mona Pevre’nin çıplak resimleri, 1929’da ünlü Fransız “İllustration” da yayınlanınca ortalık ayağa kalkmış. 

Sanatçı, yine savaş çıkınca 1941’de New York’a yerleşip, 1996’da emekli olup Atina’ya dönene kadar çok sayıda uluslararası esere imza atmış. 8 Ağustos 1998’de kaybettiğimiz sanatçının eserleri bugün Dünya’nın birçok müzesinin aynı sıra bugün Atina ve Selanik’teki fotoğraf müzelerinde bulunuyor.

Kısaca yaşamını aktarmaya çalıştığım Aydınlı sanatçımızın Athos macerası çok ilgimi çekti. Athos, Türkçe ’de “Aynoroz” olarak da adlandırılan Halkidiki yarım adasının en uç kesimindeki bölgeye denilmektedir. Yarım adanın en yüksek noktası en güneyindeki 2033 metre yüksekliğindeki Aynoroz tepesidir. 

Bu bölgenin en büyük özelliği Dünya ve Yunanistan’ın tek kadınsız bölgesidir. 

Evet, kadınsız bir bölge. Geçenlerde Ertuğrul Özkök’ün üç gün kapandığı manastırın olduğu bu bölgeye tavuk ve kedi haricinde dişi hayvan bile alınmamaktadır. Kadın dırdırından bıktım diyenlerin cenneti herhalde. 2.262 kişi civarındaki nüfusun çoğunluğu rahiplerden oluşur. Devlet, bu bölgede bulunan 20 manastırı temsil eden 20 kişiden oluşan küçük bir meclis tarafından yönetilir ve Yunanistan’a bağlıdır. 10. yüzyılda dinsel bir topluluk olarak doğan Athoslular, Bizans, Osmanlı ve Yunan egemenlikleri boyunca bağımsızlığını korumayı başarmıştır. 

1981’de Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne alınışında Athos’un özel statüsü AB tarafından kabul edilmiştir. Bölgedeki kadın yasağı Avrupa kadınlarını hep rahatsız etmiştir. 2003’de Avrupa Parlamentosu bağlayıcı olmayan bir kararla kadın yasağının kalkmasını istemiştir. 

İlk kez 1969’da beş Yunan kadın bölgeye girince ortalık ayağa kalkarken, 2008’de altı Yunan kadın yasağı protesto amacıyla kameralar önünde sınırı aşmaya kalkışmış. Kadın yasağına değişik dinsel argümanlar gösterilmesine rağmen, rahiplerin kadının çekiciliğine kapılıp dinsel olgunluğa ulaşmada zorlanmamaları için getirildiği söylenmektedir.


Şimdi gelelim yine hemşehrim Elli’ye… Elli de her kadın gibi bu bölgeye girmeye ve fotoğraflarını çekmeye meraklıymış. 1927’de Yunanistan Turizm Bakanlığı’nın resmi fotoğrafçısı olarak bu bölgenin fotoğraflarını çekmek istemiş ve tüm girişimlerine rağmen kadın olduğu için ona izin verilmemiş. 

O da Ege uyanıklılığı yapıp sınıra kadar gidip, sanatının inceliklerini öğrettiği eşini bölgeye sokmuş. Sınırdan, ona direktifler vererek istediği resimleri çektirmiş. Çektiği resimleri sergilediğinde Dünya onun Athos’a giren ilk kadın olduğunu sanmış. 


İşte, size hemşehrim Elli’yi ve İslam dinine bağlı olarak kadınlara baskı yapıldığı konularının tartışıldığı 21. yüz yıl Avrupa’sında kadının hala giremediği bölgeyi tanıtmaya çalıştım… 


Ahmet İNCEL

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.