ALMANLARIN MİLLÎ ŞARKISI

ABONE OL
18:10 - 01/10/2020 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ALMANLARIN MİLLÎ ŞARKISI

Bir ülkeyi, milleti dış ülkelerde ve uluslararası etkinliklerde temsil eden müzik, o halkın millî şarkısıdır.

Avrupa Futbol yarışmasında gündeme geldi. Televizyon teleteks sayfasında maçlara katılan bütün ülke marşlarının çevirisini Almanca okuma mümkündü.
Okuduğum metinlerde, bilhassa savaşlarda acı çeken ülkelerin marşları, kahraman askerlerin kurtarması anlatılıyor, bir bayrak altında birleşmeye çağrı yapılıyor. 

İstiklâl marşı ve Türk al ay yıldızlı bayrağı kadar anlamlı olanı yoktu. Ama ben bu yazımda Almanya Millî Şarkısıyla ilgili yazmaya karar verdim. Klasik enstrümanlarla çalındığı için marş değil şarkı denilir. 

Alman basını unuttu, fakat sosyal medyada ve Türk basınında göçmen kökenli Alman futbolcuların şarkıyı birlikte söylemedikleri tekrar konu edildi. Bilhassa Mesut Özil’in adı geçiyor. Maçtan önce şarkı söylemeleri sağlık açısından faydalıdır. Derin nefes alarak şarkı söyleme insanı sakinleştirir.  Ayrıca Alman millî şarkı melodisi hoş ve söylemesi kolaydır. Müzik dersi verdiğim dördüncü sınıfta öğrencilerime ders konusu olarak işledim. Sınıfımda çok çeşitli ülkelerden gelen öğrenci vardı.

Alman pasaportlu Türk sözünde, vatandaşlığı kâğıt değerine indirgeme hatalıdır. Çünkü vatandaşlık alana kadar çok evrelerden geçiliyor. Dünya’da saygı görülen vatandaşlık listesinde Almanya birinci sırada. Vatandaş olma hakkını alma konusu, şartları sıralamayı avukatlara bırakıyorum.
Şarkıyı ilk defa bir belgesel filmde gemide Yahudi dininde olduğu için ölümden kaçan ve deniz ortasında Amerika kıtasına sığınmacı kabul edilmeyi bekleyenler söylerken işittim. Herhalde duyar duymaz hüzünlenmeyi, furbol maçlarında dinleyerek atlattım.

Onlar inancı Musevi olan, ama Birinci Paylaşım Savaşı’nda madalya almış Alman vatandaşıydılar. Başka yapılıp, gaz fabrikalarında öldürülmeyi akıl, mantığa sığdıramadılar, şaşırıp şok geçirdiler ve birçoğu ülkeyi geç terk etti. Göç edemiyenler Hitler rejiminde öldürüldü.

Bir göçmen ayrımcılığa uğrayınca ister istemez tarih hatırlanıyor. Göçmen çocuklarına kökenini eklemeden Alman denilirse, marşı birlikte söylerler, sanıyorum. Türk asıllı veya kökenli Alman futbolcu vurgusu yapılmayınca sorun biter.

Alman Bayrağı ve Millî Şarkısının tarihi 1848 yılı ihtilâlinden önceye gidiyor. 

1841 yılında August Heinrich Hoffmann von Fallersleben (1798-1874) tarafından, tarihi bir ada olan Helgoland’da metni yazılmıştır. Melodi kayzer marşı olarak Josef Haydn (1731-1809) önceden bestelemişti. 1918 yılında itilaf devletleri tarafından yasaklanan bayrağın kullanılması, marşın okunması Weimarer Cumhuriyeti’nde Friedrich Ebert zamanında, 11 Ağustos 1922 tarihinde tekrar izin verilmiştir.

1949 yılında savaşı kazanan itilaf devletleri tarafından yine yasaklanmış. 1952 yılında Federal Almanya Cumhurbaşkanı Theodor Heuss ile Başbakan Dr. Konrad Adenauer arasında yapılan tarihi mektuplaşma neticesinde üçüncü kıtasının söylenmesine karar verilmiştir. Siyah, kırmızı ve altın rengiyle bayrak şeklini almıştır.

Şiirin birinci ve ikinci kıtaları Hitler zamanında Alman ırkını diğer bütün milletlerden üstün gören, aşırı milliyetçi anlamında kötüye alet edilip, propaganda amacı güdülmüştü.

Savaş sonrası tarihiyle övünemeyen, akrabaları yarısı doğuda, yarısı batıda yaşayan Alman halkı bayrağına ve millî sarkısına karşı soğuk ve çekimser davranıyordu. Ancak zorunlu durumlarda bayrağı gösteriliyor, milli şarkı söyleniyordu. Alman halkı perişan olmuş, birlik, adalet ve hürriyetlerini kaybetmişti.

Coşkuyla bayrağını taşıma, marşını söylemeye iki Almanya’nın birleşmesiyle 1991 yılında başlandı. O zaman Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker Başbakan Dr. Helmut Kohl’e mektup yazarak tekrar tarihe geçti.
Alman ve Türklerin dostluğunu kimse ve yapılan hiçbir yanlış bozamaz, diye yazılan kırkdört maddelik bir listede, maddenin biri de Almanlar Türkler sayesinde bayraklarını ve marşlarını sevmeyi öğrendiler, diye yazıyor.
             
             Birlik ve Adalet ve Hürriyet
             Alman Babavatanı için!
             Kardeşçe elele gönül vererek,
             Buna ulaşmaya çalışalım!
 
             Birlik ve Adalet ve Hürriyet
             Mutluluğun garantisidir –
             Bu mutluluğun ışığında çiçek açar gibi parla,
             ey, alman Babavatan!

Bayrak ve milli şarkı paragraf 90’da yasal olarak koruma altındadır. Baştaki üç sözün basıldığı mektup pulu vardır. Ayrıca o zaman 2 DM ve 5 DM kenarında, şimdi ise 2 € demir para kenarında yazılıdır.

2006 yılında Almanya futbolda dünya birinciliği kazandığında, arabalarda konvoy halinde coşkuyla bayrak sallandı. Maçlar esnasında sevinçle millî şarkı söylendi. 2016 yılında bu duygu daha da fazla devam ediyor.

Savaşlar dursun, ülkelerin sınırları değişmesin, parçala ve hükmet ilkesine dur denilsin ve hiçbir millete Tanrı, bir daha 
İstiklâl Marşı yazdırmasın.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                
   

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.