AJAN ROBOTLAR!

ABONE OL
19:02 - 01/10/2020 19:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Terörle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcını yapacak robotlar iş başında. Rusya’da üretilen yeni askeri amaçlı robotlar, bombaları bularak imha ediyor. ABD’nin savunma alanında robot teknolojisini kullanıma başlamasının ardından, Ruslar da yarıştan geri kalmamak için çalışmalarını hızlandırdı. Rusya şimdi de ajan robotlar için düğmeye bastı.

Son bir kaç yıldır pilotsuz uçaklarla keşif yapan ABD, Afganistan ve Irak’ta askeri robot kullanımını başlattı. Robotlar çok erken gelişme aşamasında olmalarına rağmen, büyük potansiyel gösteriyor. Ancak robot çalışmalarını yürüten sadece ABD değil. Dünya genelinde askeri birimler robot teknolojisi üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.

Moskova Bauman Teknik Üniversitesi’nde bilim adamlarından oluşan ekip yakın zamanlarda ordunun bir parçası haline gelecek prototipler üzerinde çalışmalarına hızla devam ediyor. Ekibin ilk icadı bomba tespit robotu oldu. Robot, önce şüpheli paketi inceliyor, ardından yüksek basınçlı özel sıvı ile patlayıcı imha ediyor.

İlk icatlarının başarılı olması ile birlikte ekip yeni askeri casus robot üzerinde çalışmalarına başlandı. Robot üzerinde bulundurduğu kameralarla köşelerin etrafına bakabiliyor, birinci katın penceresine kadar uzatılabilen kameralar bulunduruyor. Sadece ses değil, görüntü kaydı da yapabiliyor.

Düşmana ateş edilmesi gerekiyorsa robot MRK-27 BT tipi robota yardım çağrısında bulunuyor. MRK-27 BT makineli tüfek, iki adet bomba atar ve iki roketatar ile donatılmış bir robot.

1938 yılında ilk Rus tank robotun icat edildiğini anlatan robot gelişim uzmanı Anatoly Dmitriyeviç, “Bu robotlar Rus-Fin savaşının bir parçası oldu. Sığınak içinde saklanan asker, düğmelere basarak robotu kontrol edebiliyordu.” diye konuştu.

Bauman Teknik Üniversitesi ekibi Rusya’nın ABD seviyesini yakalayacağından emin. Ancak icat ettikleri robotların Rus ordusu tarafından kullanıp kullanılmayacağı konusundan emin değil. Robot tasarımcısı İlya Laverçev diyor ki; “Kesin cevap veremem, en azında şu ana kadar yaptığımız modeller olmaz. Ancak daha geliştirilmiş, değiştirilmiş ve modernize edilmiş robotların kullanılacağı konusunda umutluyum.”

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nce bu yıl yedincisini düzenlenen “Uluslararası Robot Günleri”nde siyasi ve cemaat robotlarını çağrıştıran görüntüler vardı.

ODTÜ Robot Günleri’nde en yeni robot teknolojileri sergilenmişti. Çizgi izleyen, sumo ve mini sumo, serbest, merdiven çıkan, çöp toplayan, slalom yapan, çoklu mini sumo dallarının yanı sıra bu yıl ilk defa “triatlon” kategorisi de yarışmaya eklenmişti. Triatlon kategorisinde robotlardan, pistte sırayla çizgi izlemesi, labirentte yol bulması ve slalom yaparak pistin sonundaki engelleri geçmesi istenmiş.

Örneklerde görüldüğü gibi robotlar, insan davranışları örnek alınarak geliştiriliyor. Bir de bunun tam tersi var. Robot davranışları esas alınarak geliştirilen insanlar var!

Hukuk devleti deyince, sadece kendi siyasi emellerini hayata geçirmeye hizmet eden bir adalet mekanizması kurmayı anlayanlar, Anayasa değişiklikleriyle robot savcı, robot hakim geliştirmek istiyor. Öyle ki ağır bir suç işlediklerinde yargılanacakları Yüce Divan üyelerini bile kendileri seçmek istiyor.

İslâm deyince, araştırmayan, soruşturmayan, tarikat veya cemaat önderi ne derse robot gibi uygulayan insanlar sürüsüne karışmayı algılayanlar, bunun dışında görüş ileri sürenleri tekfir ediyor, yani kâfir olmakla suçluyor. Oysa İslâm’ta taklidi iman değil, tahkiki iman esastır.

Bırakın Parti genel başkanını üzmeyi, onun yolunda gidenleri üzmeyi bile Allah’ı üzmek olarak gören bu kesimin siyasi kanadı, siyasette her türlü labirentten geçip her türlü slalomu yaptıktan; papaz elbisesi giydikten hatta Ankara’nın şerrinden Brüksel’in şefaatine sığınmak gibi bir çizgiyi takip ettikten sonra, 72 milyon insanı robotlaştırmak için artık son hamlelerini yapıyor.

Gerçi ABD, aynı uygulamayı bütün insanlık için planlıyor. Türkiye’deki robotlaştırma da zaten küreselleşme dedikleri bu robotlaştırmanın bir parçası.

Robotlaştırma sadece AKP veya tarikat-cemaat gibi oluşumlarda yok. Siyasi partilerin tamamında kendilerine özgü bir robotlaştırma var. Çizgi dışına çıkana, biraz aklını çalıştırana hemen hain deniliyor ki kötü örnek olmasın!

Çözüm, insanları robotlaşmaktan kurtarmak için çalışmaktır.

Günün Sözü: Kerizler yaşadıkça uyanıklar ölmez.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.