ABD İSTİHBARAT AĞI

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Soğuk savaşın bitmesi ile birlikte küresel güç, tartışmasız ABD’dir. ABD’yi İngiltere ve İsrail ile birlikte algılamak gerekir. Küresel karar alma ve uygulamada bu üç ülke birliktedir.

Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya her ne kadar ekonomik yönden küresel etkinlik sürecinde ise de, yüze yakın yerde askeri üssünde yüzbinlerce askerinin konuşlanması, ileri teknoloji ağı ile, yer ve hava uydu haberleşme ağıyla istihbarat şemsiyesi ile dünya, ABD’nin avucunun içinde görülüyor.

ABD’nin bu gücü ne zamana devam edecek denilse de yakın zaman da küresel ısınma ve kendi içindeki çözülüşle bu gücün sona ereceği varsayılmaktadır.

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ABD gerçeğinin alt yapısını bilmekte yarar vardır. Bu gerçek Ortadoğu coğrafyasının tarihi lideri Türkleri denetim ve kontrol altında tutma temel stratejisi göz önüne alındığında ne kadar hayati öneme haiz olduğu anlaşılacaktır.

Amerikan istihbarat ağı merkezi, Türkiye odaklıdır. Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu coğrafyasının Karadeniz ve Akdeniz havzalarının, enerji koridorlarının geçiş güzergahında olan Türkiye, ABD için olmazsa olmaz jeostratejik bölgedir.

Washington Post, Amerikan istihbaratının detaylarını gün yüzüne çıkardı. Pulitzer ödüllü gazeteci Dana Priest liderliğinde 12 muhabirin iki yıllık çalışması sonucunda hazırlanan haber için yüzlerce istihbarat çalışanı, komutan ve bakanla konuşulmuş..

Çok gizli ABD üssü
Washington’un malikâneleriyle bilinen McLean bölgesinde, her sabah sıra halinde dizilmiş bir grup araç hiçbir haritada görünmeyen ve sokak levhalarında adı geçmeyen bir dağa tırmanmaya başlıyor. Yaklaşık beş alışveriş merkezi boyutunda olan bu beton dağ Liberty Crossing, en az 1,700 federal görevli ve 1,200 özel müteahhidin çalıştığı gizli bir üs.

Liberty Crossing, 2001’deki saldırıların ardından mantar gibi büyüyen ABD hükümet kurumları ve şirket müteahhitlerinin merkezinde yer alıyor.

Her gün, ABD genelinde 854 bin memur, askeri personel ve özel müteahhit, elektro manyetik kilitler, retina kontrolü ve güçlendirilmiş duvarlarla korunan binalarda çalışıyor. Bu sistem, uluslararası çapta köktenci hareketleri etkisiz hale getirmek için kurulmuş ulusal güvenlik girişimi.

Bu görev hakkında birçok bilgi gizli tutuluyor. Ancak Çok Gizli Amerika’da başarıyı ölçmek ve sorunları teşhis etmek çok zor. ABD’nin istihbarat bütçesi geçen yıl 75 milyar dolar olarak açıklandı. Bu rakam, 10 Eylül 2001’deki rakamın 10.5 katı.

Personel sayısı, birim ve örgütlerin kontrolden çıkmaya başlamasıyla, yönetim kademeleri bir çıkmaza girdi. George Bush hükümeti, bu sorunu olağanüstü yetkiler verdiği Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Bürosu’nu (ODNI) açarak gidermeye karar verdi.

Bugün, istihbarat kurumlarında çalışan yetkililer ODNI’nin görevinin ne olduğu hakkında emin olmadıklarını söylüyor. Kurum istihbarat paylaşımı, bilgi teknolojileri ve bütçe reformu gibi bazı alanlarda ilerleme kaydetse de, boyutlarının gereğinden fazla büyük olması veri aktarımının analiz edilmesi ve kullanılmasının önüne geçiyor.

Her tesiste SCIF (hassas bölümlendirilmiş bilgi tesisi) odası bulunuyor. SCIF içindeki en önemli insanlar, 30’lu yaşlarındaki analistler. Bu insanlar, Çok Gizli Amerika’nın yapmaya çalıştığı her şeyin çekirdeğindeki kişiler. Analistlerin işi veri ayıklayıp kategorize etmek.

Ortadoğu ülkeleri hakkına çok az bilgiye sahip olan bu insanlar, dillerini bile bilmedikleri bu ülkeler hakkında sayısız rapor üretiyorlar. En hassas ve elde edilmesi zor bilginin bir araya getirilmesi gereken Ulusal Terörle Mücadele Merkezi (NCTC) bile yetkililerden orijinal raporlar üretmediği ve zaten var olan bilgiyi geçtikleri eleştirisi alıyor.

Bilgi paylaşımı yanında Savunma Bakanlığı içinde 18 komutanlık, elde edilen bilginin yürütülmesi üzerinde çalışıyor. İstihbarat kurumlarının yanı sıra en az iki askeri komutanlık bilgisayar ağlarında yaşanan bu siber savaşta en büyük rolü üstlendiğini öne sürüyor.

Türkiye’yi yöneten liderler neyle meşgul acaba!

Günün Sözü: İnsanları yönetmek istiyorsan, zekanı bilgi ve tecrübe ile geliştir.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.