ABD BÖLÜNÜR MÜ?

ABONE OL
19:03 - 01/10/2020 19:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kovboylar başkaldırmış. ABD’de bağımsızlık isyanlarının fitili ateşlenmiş. Haber böyle. Tabi birçoğumuz hayrola ne bu diye sorabilirsiniz. Evet Okyanus ötesinden bir haber.
Dünyayı değiştiren, ülkeleri parçalayan, ülkeler işgal eden ABD kendi içinde küllenmiş bir sorunla karşı karşıya!

Washington yönetiminin ekonomi ve idari politikalarından usandığını söyleyen Teksaslı milletvekilleri, tam egemenlik için mecliste önerge verme kararı aldı. Yasa tasarısına vali de Artık yeter. Washington’dan usandık. Kendimizi yönetmek istiyoruz diyerek destek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’ni oluşturan devletlerden biri, ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle sonunda merkezi hükümete karşı isyan bayrağını açtı. Kovboylar diyarı ve Bush ailesinin memleketi Teksas, ABD’ye karşı bir bağımsızlık hareketi başlattı. Teksas Meclisi’ndeki milletvekilleri, son ekonomi paketinin merkezi ABD yönetiminin, eyaletler üzerindeki yetkisini iyice artırdığını, Obama hükümetinin bu yolla, içişlerine karıştığını ve devletin küçüleceğine daha da büyüdüğünü söyledi. Milletvekilleri, Anayasa’nın 10’uncu maddesi olan Egemenlik ve güç Birleşik Devletler’de değil, eyaletlerde ya da halktadır maddesini örnek gösterdi. Milletvekilleri federal hükümetin eyaletteki yetkilerini sınırlayan bir önerge hazırladıklarını açıkladı.

Teksas Valisi Rick Perry de Obama hükümeti sınırlarını aşıyor. Kriz dönemindeki ekonomi politikaları nedeniyle merkezi yönetim, parayı nereye harcayacağımıza karışıyor. Bize ne yapıp, ne yapmayacağımızı söylemelerinden sıkıldık. Teksas’ı kendimiz yönetmek istiyoruz” diye konuşuyor.

Uzmanlara göre, Obama’nın başkan seçilmesi, Teksas’da kovboy milliyetçiliği adı verilen beyaz ABD milliyetçiliği ve tam bağımsızlık hareketlerini artırdı. Amerika Birleşik Devletleri’ni (United States of America) oluşturan eyaletler, Türkçe’ye eyalet olarak çevrilse de, aslında kendi içlerinde bağımsız olan 50 “state”ten yani bir nevi devletten oluşuyor. Eyaletlerin kendi yargı sistemi, yüksek mahkemesi, polis gücü bulunuyor. Savcılar, emniyet yetkilileri eyalet meclisi tarafından atanıyor. Merkezi hükümet, bu eyaletlerin birbirleri arasındaki ilişkiyi, dışişlerini ve sağlık, ekonomi gibi genel siyaseti yürütüyor.

Rus Prof. Igor Panarin, iki yıl önce Wall Street Journal’da yayınlanan makalesinde Ekonomik kriz daha da kötüleşecek. Milyonlarca insan işsiz kalacak. Hayat pahalılığı artacak. Büyük şirketler çökecek. Eyaletler şimdiden federal yönetimden para istiyor. Bir süre sonra paralar tükenecek. Ve zengin eyaletler ve fakirler arasındaki uçurum artacak. Bir süre sonra bağımsızlık lafları edilecek. ABD, California, Orta ve Kuzey bölgeleri, Atlantik kıyıları, Teksas, Hawaii ve Alaska olarak 6’ya bölünecek.

1836’da Meksika’dan bağımsızlığını elde eden Teksas 9 yıl Bağımsız Teksas Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürdü. 1845’te de 28’inci eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katıldı. Eyalette, Teksas Bağımsız Güney Eyaletleri Partisi, Teksas Milliyetçi Hareketi gibi tam bağımsızlık taraftarı birçok grup var.

Obama’nın Türkiye planı
ABD Başkanı Obama’nın Irak’tan çekilme planında, Türkiye rotası belli oldu. Askerler Silopi’den Türkiye’ye girecek, Nusaybin üzerinden Mersin ve İskenderun limanlarına geçecek

ABD Irak’tan çekilirken, yakın mesafede demiryolu hattı bulunmadığı için Habur sınır kapısını değil Silopi-Mersin hattını kullanacak. Asker ve mühimmat sevkıyatında Adana’daki İncirlik Üssü de kullanılacak.

Ankara ise, ABD’ye eklemlenmiş AKP ise sevinç içinde. 1 Mart tezkeresine rağmen kendisini iktidarda tutan ABD’ye güven tazelemesi yapacak görünüyor. .Cip ve tankları bölgeden geçerken, halkın tedirgin olmasını istemiyor.

Çekilme öncesi Kuzey Irak peşmerge liderlerine beyaz sarayda devlet başkanı statüsünde özel ilgi gösteren Washington’un muhtemel Türk Ordusunu karşı çıkışını önlemek için AKP eliyle operasyon üzerine operasyon yapıyor. Türk ordusuna yönelik Atlantik ötesi planları uygulayan AKP ise iktidarını, demokrasi, milli irade tezi üzerine inşa etmiş görünüyor.

Kuzey Irak’ta kurulan Kürt devletinin Türkiye ve Suriye’yi de kapsayacak şekilde oluşumuna karşı Türk Ordu’sunun muhtemel tepkisi ABD için en önemli handikap. Bunu önlemek için AKP gönüllü işbirliği içinde. ABD kontrolündeki PKK ve PEJAK niye suskun acaba?

Günün Sözü: Karar vermeden önce her ihtimali düşün, az hata yaparsın.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.