2014 YILINDA ALMANYA, TÜRKİYE VE DÜNYA`DA SPORDA YAŞANANLAR

ABONE OL
11:52 - 23/10/2020 11:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2014 YILINDA ALMANYA, TÜRKİYE VE DÜNYA`DA SPORDA YAŞANANLAR

Herkese İyi Yıllar Dileklerimle…

Dünyada 2014 yılının en önemli iki organizasyonu; Brezilyada yapılan Dünya Futbol şampiyonası ile Rusya Soçi’de yapılan Kış Olimpiyat Oyunları ile sınırlı kalmadı,  ülkemizde yapılan Ritmik Cimnastik Dünya şampiyonası ve Farklı spor dallarında yapılan bir çok spor organizasyonları ile alınan sonuçlar anı olarak hafızalarımızda kalacaktır.

Almanya futbol milli takımının 13 Temmuz günü Brezilya’daki finalde Dünya Şampiyonu olmasıyla Alman futbolunu (panzerlerin) eski günlerine geri dönmesi ile  zirve yaptığını hep birlikte izledik. Bu şampiyonada ‘Panzerler’ oyuna sonradan giren Mario Götze’nin uzatma dakikalarında attığı golle Arjantin’i 1-0 yenerek Dünya Kupası’na dördüncü kez sahip olması Almanya açısından oldukça sevindirici bir sonuca vurgu yapmıştır.

Bu maçla kariyerinin en üst seviyesine ulaşan Teknik direktör Joachim Löw final maçı sonrası “Mario Götze’ye; oyuna gir ve Messi’den daha iyi olduğunu tüm dünyaya göster” dediğini ifade ederek hislerini “Bu derin mutluluk duygusu hepimizde ebediyete kadar kalacak” sözleriyle dile getirmişti. Böylece Sporda Psikolojinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göndemimize getirmiştir.

Ev sahibi Brezilyanın ev sahipliği yaptığı turnuva tam bir hayal kırıklığı oldu!
Almanya ’nın final maçından beş gün önce yarı finalde ev sahibi Brezilya karşısında elde ettiği sonuç da en az final maçı kadar yankı uyandırdı ve unutulmaz oldu. ‘Panzerler’ ‘Sambacılar’ı 7-1 gibi tarihi bir skorla yenerek hezimete uğratmaları sonucunda Brezilya Teknik kadrosundaki Carlos Alberto Parreira’nın Almanya karşısında aldıkları mağlubiyet için ‘tsunami’ benzetmesi hatıralarda kalmıştır. Yine bu turnuvada Miroslav Klose dünya kupaları tarihine geçtiğine şahit olduk; Miroslav Klose Brezilya’da 16 golle Dünya Kupaları tarihinde en fazla gol atan futbolcu rekorunu eline geçirerek futbol kariyerini zirvede kapatmıştır.

Soçi’deki Kış Olimpiyat oyunlarında Almanya sekiz altın, altı gümüş ve beş bronz madalya ile takım halinde ancak altıncı sırada yer alabildi. Ev sahibi Rusya’nın birinciliği Vladimir Putin’i oldukça memnun etmiştir. Rusya Devlet Başkanı’nın organizasyonun başarısı için hiçbir masraftan kaçınmaması sonucu 22’nci oyunlar 50 milyar dolarlık maliyetiyle Kış Olimpiyat Oyunları  tarihin en pahalı Kış Olimpiyatları olmuş ve çıtayı daha yükseğe çekmiştir. Biz Türkiye olaarak bu kış Olimpiyat Oyunlarında yine yoktuk anccak umut veren bazı sporcularımıyla yetindik!

Bu olimpiyat oyunlarında Alman kayak yıldızı Maria Höfl-Riesch süper kombinedeki birinciliğiyle 3’üncü Olimpiyat altınının yanı sıra süper büyük slalomda gümüş madalya kazanırken. Riesch Olimpiyatların bitimiyle birlikte parlak kariyerine noktaladı. Yine 40 yaşındaki Norveçli biatloncu Ole Einar Björndalen Soçi’de tarih yazarak sprint ve karışık bayrak yarışında iki altın kazandı. Soçi’deki Paralimpik Oyunlarda ise Alman mono-kayakçı Anna Schaffelhuber ise beş altın kazanarak oyunların en başarılı sporcusu olarak kariyerini dahada anlamlı bir hale getirdi.

Severin Freund ve Eric Frenzel Soçi’nin ardından Almanların yüzünü diğer kış sporu etkinliklerinde güldüren sporcular oldu. Freund Harrachov’da kayakla atlamada dünya şampiyonluğunu ilan ederken Frenzel de Kuzey Kombine dünya kupasının sahibi oldu.

Formula 1’de 2014 sezonu Gümüş Ok’un üstünlüğüyle başladı, devam etti ve sona erdi. 19 yarıştan 16’sını kazanan Mercedes takımı bunların 11’inde ‘duble’ yaptı. 11 yarış kazanan İngiliz Lewis Hamilton şampiyon olurken takım arkadaşı Nico Rosberg 5 kez damalı bayrağı ilk sırada gördü. Bir önceki yılın şampiyonu Sebastian Vettel için ise sezon tam bir hayal kırıklığı oldu. Dört dünya şampiyonluğu bulunan sporcu hiç yarış kazanamazken sezon sonunda ancak beşinci oldu.

2013’ün sonundaki kayak kazası sonrası ağır kafa travması geçiren Formula 1’in rekortmen şampiyonu Michael Schumacher ise uzun süre devam eden hayati tehlikenin ardından eylül ayında hastaneden taburcu edildi. Schumacher’in tedavisi İsviçre’deki evinde devam ediliyor. Son sağlık durumuyla ilgili olarak eşinin basına yasak koyması sonucunda, sporcu hakkında kesin bir bilgi alınmamaktadır. Schumacher’in menajeri Sabine Kehm “Önünde hala uzun ve zorlu bir yol var” açıklamasını yaparak bununla yetinmiştir.

Alman golf yıldızı Martin Kaymer kariyerinin en başarılı yılını geçirdi. Mayıs ayında dünyanın en yüksek para ödüllü turnuvası olan Florida Oyuncular Şampiyonası’nı, Haziran ayında ABD Açık’ta zafere ulaşan ilk Alman olurken kariyerinin de ikinci major turnuvasını kazandı. Kaymer ilk büyük turnuva zaferini 2010’da PGA Şampiyonu olarak elde etmişti. Alman sporcu Avrupa takımıyla birlikte prestijli kupalardan Ryder Cup’ta da ABD takımı karşısında şampiyonluk sevinci yaşadı.

Bir başka Alman Sebastian Kienle de çok özel bir şampiyonluk sevinci yaşadı. Alman triatloncu dünya çapındaki en zorlu ve en önemli organizasyon olan efsanevi Ironman Hawaii yarışında yüzmede  3,86 km. Bisiklette  180,2 km. ve 42 kilometrelik maraton koşusundan sonra adına kazananlar listesine yazdıran dördüncü Alman olarak tarihe geçti.

Alman Voleybolcular 44 yıl sonra Dünya voleybol şampiyonasında 3. Olarak podyumda yerlerini aldı; Alman erkek milli voleybol takımı Polonya’daki Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya alarak 44 yıllık madalya hasretine son verdi.

Bisiklet yarışlarının en prestijlisi olarak kabul edilen Fransa Bisiklet Turu’nda Alman bisikletçiler üstün bir performans sergiledi.

Bayer Münich’ın efsane başkanı Hoeneß demir parmaklıklar ardında Uli Hoeneß mahkeme önünde Münih’teki Eyalet Mahkemesi Bayern Münih kulübü eski başkanı Uli Hoeneß’i vergi kaçakçılığı suçundan üç buçuk yıl hapse mahkum etti. Bayern Münih’teki görevinden ayrılan Hoeneß Haziran ayında cezaevine girdi.

Formula 1 patronu Bernie Ecclestone ise aynı mahkemedeki rüşvet davasında demir parmaklıklar ardına gitmekten 100 milyon dolarlık anlaşmayla kurtuldu.

Güney Afrikalı Paralimpik yıldızı Oscar Pistorius 2013 Şubat ayında kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı silahla vurmuş ve ‘kasıtsız adam öldürmek’ suçundan beş yıl hapse mahkum olmuştu. Savcılığın yaptığı temyiz başvurusunun kabul edilmesi sonucu yargılama yeniden yapılacak.

Sporda saha ve pistlerdeki rekabetin dışında da ilginç başlıklar manşete çıktı. Milli futbol takımı eski futbolcusu Thomas Hitzlsperger eşcinsel olduğunu açıklayan ilk Alman profesyonel futbolcu oldu.

Soçi’de Alman kadın biatlet Evi Sachenbacher-Stehle’ye yapılan doping testlerinde sporcunun yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı.

Sepp Blatter yönetimindeki Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA’nın 2018’deki Dünya Şampiyonası ev sahipliğini Rusya’ya, 2022’yi de Katar’a vermesiyle ilgili tartışmalar ve yolsuzluk iddiaları devam etti.

Ülkemizde Hakemlerimizin ve İzmir ilimizin büyük özverili çalışmaları ile organize edilen Ritmik Cimnastik Dünya şampüyonası madalya alınmadan organize edilen ilk ve tek Dünya şampiyonası olarak hafızalarımızda ve TRTnin böyle bir spor dalının Dünya şampiyonasını yayınlamamkla tarihe geçmiştir.

Diğer spor dallarına ilişkin söylenecek çok şey bulamıyorum; Futbolda belkide dibe vurmuş olmanın en acı zamanlarından birini yaşıyoruz, Milli takımımız hiç umulmadık ülke takımları karşısında, hiç umulmadık yenilgiler aldı ve yine finallere gitmeyi başka bir bahara bıraktı, tıpkı Galatasary Futbol takımımızın Şampiyonlar liğinden elenmiş olmasına karşılık; Böyle bir ekibin başında olanların hiç sıkılmadan Ankarada sanki başarıların fatihi olarak Sayın Cumhurbaşkanına zorla kendini misafir ettirmiş olmaları düşündürücüdür.

Fenerbahçeyi şampiyon yapan Teknik ekibin başında Bulunan Ersun Yanal’ın bana göre çok anlamsız bir şekilde kulüpten yollanması ve bu Teknik adamımızın Trabzonda mucizeler yaratmasını yılın önemli bir olayı olarak söyleyebilirim.

Son olarak Futbol sporunda bu kadar  başarısız bir yıl geçirmiş olmamıza rağmen, Bazı sporcularımızın 2014 yılında örneğin Cem Felek Eintrach Frankfurt alt yapısında yetişip ve o dönemlerde Barcelonadan teklif alan ancak aile koşullarının uygun olmaması nedeniyle gitmeyi reddeden bu futbolcu çocuğumuz şu anda Aberden genç takımından A takıma geçerek ikinci bir Ronaldo olma adayı olarak çok büyük umutlar vaadettiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.  Her şeye rağmen 2015 yılının ülkemiz ve dünya sporunun daha başarılı bir yıl olmasını diliyor, tüm Ha-Ber.Com okurlarımın yeni yılını içtenlikle kutluyorum.

Saygılarımla

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.