2012 LONDRA OLİMPİYATLARINA VEDA EDERKEN

ABONE OL
11:54 - 23/10/2020 11:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Olimpiyatların birinci haftasının sonucunda doğal olarak herkes gibi duygusal yönüm ağır basarak bir yazı yazmıştım, bu yazımda 74 milyonluk bir ülkenin hiçbir madalya almadan haftayı kapatması beni üzüntüye boğmuştu. Bu üzüntüme birçok arkadaşımın aynı duygularla yaklaşarak cevap yazıp düşüncelerime katılmış olmaları ve Ülkemizdeki Spor Bilimleri ile ilgili kurumlarımızın yanı sıra birçok duyarlı üniversitemizin bu konuya bakışının, benim düşüncelerimle paralellik göstermesi beni son derece mutlu etmiştir.

Bir önceki yazımda böylesine kalabalık bir genç nüfusa sahip olan bir ülkenin olimpiyatlardan almış olduğu bu sonuçlar çok mutluluk verecek bir sonuç olmadığını bir kez daha altını çizerek hatırlatırken, sadece madalya alan sporcularımızı değil aynı zamanda olimpiyatlara katılma hakkını elde eden tüm sporcularımızı isim belirtmeden buradan tek tek kutlamak istiyorum.
Ahmet, Mehmet, Ayşe ya da Fatma ismi ne olursa olsun orada içtenlikle mücadele eden sporcularımızı buradan eleştirme lüksüne kesinlikle sahip değilim ancak bizler bundan sonraki Dünya ve Olimpiyat oyunlarına katılarak daha iyi sonuçlar almayı düşünüyorsak? Ve şayet 2020 Olimpiyat Oyunlarını almayı düşünüyorsak (ki artık dönüşü yok aday olduk) hiç zaman kaybetmeden; Yetenek seçme ve yetenek geliştirme programını en kısa zamanda gerçekten bu işi bilen bilim insanları ile ülke genelinde başlamalı ve Fiziksel koşulları buna göre daha şimdiden yapılandırmalıyız.
Burada yöneticilerimize düşen en büyük sorumluluk hiç kuşkusuz; Bilim adamları ile ilişkiye geçerek, bölgesel özelliklere uygun yeteneklere sahip çocuklarımızın gelişimi için gerekli olan koşulların kısa zaman içerisinde hazırlanmasına katkı koymalarıdır.
Sevgili dostum Metin Tükenmez’in bir yazısında ”Kırgız Ozanın bir atasözü vardır diyerek bu atasözünde; 100 attan bir akın doğar, 100 attan bir iyi at çıkar ama 1000 attan bir uçan at çıkar” demesini hatırlatması. Yugoslavya da o zamanın Spor Akademisi’nde yapılan bir araştırmaya göre 1000 çocuktan bir elit sporcu çıkabiliyor” Sözü yetenekli sporcuların ya da ülke düzeyinde spor yapan insan sayısının çok olmasının önemini daha iyi anlatmakta!
Yine; Amerika’da Yasayan bilim İnsanı Ferman Konukman’ın bir yazısını Tanju Bağırgan arkadaşım bizlerle paylaşmış. Burada Bilimin Sporcuya katkıları konusunda yaklaşımlar içeren bir yazısı ” Olimpiyatlarda yarışan spor mu, yoksa bilim mi ”diye sorarak sonrada yetenekli sporcuların bilim ışığında seçilmesi ve yine bilim ışığında fiziksel, psikolojik ve her türlü gelişimlerinin yapılamasının önemini ön plana çıkarmıştır” Bu düşünceye kesinlikle katılıyorum.
Bir ülkedeki sporda olduğu kadar tüm alanlarda başarılı olmayı o ülkede yapılan bilimsel çalışmalar belirler, yani bizler sporda ve dolayısı ile Olimpiyatlarda başarılı olamıyorsak, Bunun sorumluluğunu sporculara yükleyemeyiz. Umarım ilgili kurumlarımız en kısa zaman içerisinde bu soruna çözüm eğilimi gösterirler. Bu konunun ülkemizde en kısa zaman içerisinde yapılabileceğin hususunda hiç bir kuşkum yok. Yeter ki doğru zamanlarda doğru insanlarla çalışmalara bir an önce başlanabilsin!
En içten saygılarımla…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.