1975 – 2013

ABONE OL
11:53 - 23/10/2020 11:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Daha dün gibi hatırlıyorum.. Ankara Bahçelievler’deki Arı Sineması Arı Stüdyosu haline getirilmiş, geniş katılımlı seyircili programlar yapılabilir olmuş ve adı da resmi olarak, çok genç yaşta kaybettiğimiz, TRT Ankara Televizyonu Müdürü Güntekin ORKUT’un hatırasına ORKUT Stüdyosu olmuştu ama biz aramızda hep Arı Stüdyosu derdik.

Yıl 1975..TRT ilk defa Eurovision şarkı yarışmasına katılma kararı almış.. Yıllarca EBU (European Brodcasting Union ) yani Avrupa Yayın Birliği üyesi olan TRT, kendisine yıllardır yapılan daveti kabul etmiş.. 1975, öyle dört sayının bir araya gelmesinden oluşmuş bir tarih değildir.. Batı dünyasının gözü kapalı bir şekilde ve tek taraflı olarak İsrail’i desteklemesine küçük bir misilleme olarak, petrol üreten Arap ülkeleri üretimlerine kısıtlama getirmiş, dünyada petrol arzı azalmış ve OPEC fiyatları yükselmiş.. Türkiye ise 1974’de Kıbrıs Barış Harekâtını yaparak batı dünyasının şımarık çocuğu Yunanistan’a unutamayacağı bir tokat atmış.. Tabii bu arada Yunanistan’daki ” Albaylar Cuntası “nın yıkılması ve demokrasinin geri gelmesine katkıda bulunduğu göz ardı edilerek tüm batı Türkiye’ye adeta düşman kesilmiş.. Ayrıca; CHP + MSP koalisyonu yeni yıkılmış… Yani; Türkiye’de batı karşıtı ve muhafazakâr çevreler iktidar ortağı olabilecek kadar güçlü.. İşte böylesi bir ortamda TRT Eurovision Şarkı Yarışmasına katılma kararı almış.. Arı stüdyosundayız.. Çekilecek programın yönetmeni İskender Salgırlı.. Sol kanat kamerada (1) ben, sağ kenet kamerada (2) Utku Gürel, orta kamerada İsa Okutan (3) balkondaki kamerada (4) Şemsi Demirci.. Yarışmaya katılacak sanatçı, çelimsiz bir genç kız Semiha Yankı.. Şarkısı ise ” Seninle Bir Dakika “..Menajeri de, benim Ankara Radyosu ” Radyo Çocuk Saati ” programlarından tanıdığım (1956 ) Erkan Özerman.. Hem bilgili, hem tecrübeli hem de mükemmel Fransızca konuşan birisi.. Çok güzel bir program çekip yolladık.. Günü geldi ve hepimiz Stockholm’den yapılan canlı yayının başına oturduk.. O akşam Ankara sokaklarında sanki hiç insan kalmadı.. Semiha da çok iyiydi ama… Sonuncu olduk.. Olduk da ne oldu..? Dünya mı yıkıldı..? Türkiye mi battı ..? Hiç bir şey olmadı ama ” Batı kulübüne girmeğe çalışırsak böyle olur..! ” diyenler, adeta sonucun böyle olmasına seviniyorlardı..
Bir kaç yılın dışında TRT ve Türkiye yolundan sapmadı.. Sabırla katılımını sürdürdü.. Sonunda ne oldu..? Sonunda Sertap Erener birinci oldu.. Kötü mü oldu..? Ertesi yıl yarışma İstanbul’da yapıldı.. Kötü mü oldu..? Zaman, zaman futbolda büyük başarılara imza attık.. Galatasaray Avrupa Şampiyonu oldu.. Türk Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu.. Bunlar nasıl oldu..? Eğer biz Osmanlı’dan kalma ” Bizden adam olmaz ” diyerek kenara çekilseydik bu başarıların hiç birine imza atamazdık..
Gelelim Almanya’ya.. Dünyanın ikinci büyük müzik pazarı Almanya.. Dünya çapında ünlü müzik aletleri üreticisi Almanya.. Dünyanın en ünlü bestecilerini yetiştirmiş Almanya.. EBU’nun kurucu üyelerinden olan Almanya.. Eurovision Şarkı Yarışması’nın motoru konumundaki Almanya.. Sonuçta, her kilisesinde bir koronun bulunduğu 82 milyonluk bir Almanya.. Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya. Bu yıl yarışmaya yolladığı şarkı Cascade, hiç kulak ardı edilecek bir şarkı değil.. Ama sonuç 21.cilik.. Hem de en az 125 milyon seyircinin önünde ve sadece 26 ülkenin katıldığı yarışmada elde edebildiği sonuç bu.. Şimdi ne olacak..? Bizde olduğu gibi ” Bize nasıl olsa oy vermezler ” mantığı ile gelecek yıl yarışmaya katılmayacak mı sanıyorsunuz..? Özellikle Euro krizinde takındığı tavırdan dolayı sevimsizleşen bu Almanya, gerekirse sonuncu olmayı bile göze alarak önümüzdeki yıl katılmayı sürdürecektir, hiç şüpheniz olmasın.. Hem de Euro krizi Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta henüz devam ederken.. Rusya gibi bir dev beşinci olabildi.. Gelecek yıl katılmayacak mı sanıyorsunuz..?
Gelelim bize..” Nasıl olsa bize oy vermezler ” diyenlere sormak gerekir.. Sertap Erener gökten zembille mi indi..? Her yıl iyi dereceler almayı hiç bir ülke başaramadı ki biz başaralım.. Ayrıca; futbolda dünya üçüncüsü olduk ama bir sonraki dünya kupasına katılabildik mi..? Galatasaray Avrupa şampiyonu oldu.. Güzel, peki sonraki yıllar ne oldu..? Londra Olimpiyatlarında kaç madalya aldık ve madalya sıralamasında kaçıncıyız..? Bu soruları arttırmak gerekir.. Nüfus 75 milyon olmuş ama ekonomide dünya 16.cısıyız.. Fert başına düşen milli hasılada nerelerdeyiz, gelir dağılımında nerelerdeyiz..?
Hiçbir koruda dünya veya Avrupa birincisi olup bu başarısını sürdürebilen bir Türkiye bulabilmek mümkün değil ama iş Eurovision Şarkı Yarışması’na gelince o karanlık kafa devreye giriyor..” Nasıl olsa bize oy vermezler..! “
Ne diyelim, Allah ıslah etsin demekten başkaca yapacak bir şey kalmıyor..
Kalın sağlıcakla efendim
M. Deniz Olcayto   

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.