Mahmut Canbay: Hoşgörü esastır

Mahmut Canbay: Hoşgörü esastır

ABONE OL
22:49 - 28/08/2021 22:49
Mahmut Canbay: Hoşgörü esastır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Hamburg kentindeki Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen festival Mahmut Canbay’ın yönettiği, Emrah Demir’in oynadığı “Hücreden Düşünceler” oyunuyla açıldı.

Oyun sonrası verilen resepsiyonda davetliler Argos Grubu müziği eşliğinde eğlendiler.

Bu yıl korona kısıtlamaları nedeniyle daha küçük çapta düzenlenen ve aşılanmış veya koronayı atlatmışların davet edildiği, 4. Tiyatro Köprüsü Festivalinin açılışı Mahmut Canbay’ın yönettiği, Emrah Demir’in oynadığı “Hücreden Düşünceler” adlı tek kişilik oyunla yapıldı.

Bu yıl ifade ve düşünce özgürlüğünün tema alındığı festivalin açılışında konuşan festivalin organizatörü ve Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay ve açılış oyununun dramaturgu Franz Scheurer, günümüzün dünyasında ifade özgürlüğü kısıtlanmasının sadece otoriter ülkelerde değil, Almanya ve diğer Batı ülkelerinde de yaşandığına dikkat çektiler.

“Festivalin hoşgörüye katkısı olacağını umuyoruz”

İnsanların, ülkelerin birbirleriyle anlaşma ve verimli ilişkiler kurma yolunun hoşgörü olduğuna işaret eden Canbay, “Yaşadığımız Almanya’da farklı kültür, din ve etnik kökenden insanlar bir arada yaşıyor. Hoşgörü insan ilişkilerinde esastır. Sanatın hoşgörü yaymakta rolü büyük olduğunu inanıyorum. Bu bağlamda festivalin de bir katkısı olacağını umuyorum” diye konuştu. Aralarında Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Kazım Abacı ve Güngör Yılmaz’ın da bulunduğu davetliler, birçok başka oyundan tanıdıkları usta oyuncu Emrah Demir’in oynadığı yaklaşık bir saatlik oyunu ilgiyle izlediler. Bazı bölümlerde Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ını çağrıştıran monolog şeklindeki oyunda, Emrah Demir’in etkileyici performansı takdir buldu. Oyun sonunda Emrah Demir dakikalarca alkışlandı.

Oyun sonrası müzikli, halaylı eğlence

Oyun sonrası verilen resepsiyonda Turan Vurgun – Apo Gülbeyaz’dan oluşan Argos ikilisinin müziği eşliğinde misafirler eğlendiler. Festival çerçevesinde “Qesra Balindeyen Xemgin” (Üzgün Kuşlar Kalesi) adlı Kürtçe oyunu sahneleyecek olan, Belçika’dan Antract Tiyatrosu oyuncu Heja Netirk, spontane şekilde Argos’a eşlik edip Kürtçe, Türkçe ve Almanca parçalar okudu, misafirler dans edip, halay çekti. Almanya, Türkiye ve Belçika’dan grupların Almanca, Türkçe ve Kürtçe oyunlar sahneleyeceği festival 4 Eylüle kadar sürecek. Festival programı hakkında geniş bilginin www.muttheater.de sitesinden edinilebileceği belirtildi.

Festival akışı

 

28.08.2021 Cumartesi, Saat 20:00

“Gefährliche Liebschaften” (Tehlikeli İlişkiler), Almanca

  1. yüzyıl sonlarında, dönemin Fransız aristokrasisinde sosyal ve aşk ilişkilerinin nasıl yozlaştığını işleyen oyun, günümüzün sosyal sorunlarını çağrıştıran yüksek tempolu trajik komedi tarzında bir oyun. Choderlos de Laclos tarafından yazılan eserde, tutkulu bir aşk hikâyesi ekseninde çifte standartlı toplumun tüm değerlerden yoksun, yıkıcı görüntüsü çiziliyor.

Yazar:  Choderlos de Laclos

Yönetmen: Johannes Schaefer

Oyuncular: iact Tiyatro Okulu

 

29.08.2021 Pazar, Saat 17:00

“Unvollkommen“ (Kusurlu), Almanca

Oyun eleştirel habercilik yaptığı için hapsedilen bir muhabir kadın Semah’ı anlatır. Semah serbest bırakıldıktan sonra devam eden ölüm tehditleri nedeni ile ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Geldiği yeni ülkede bir yabancıdır, yalnızdır ve dili tutulmuştur. Bir elbiseyi çıkarıp yenisini giymek gibi bir kimliğe bürünmek mümkün müdür? Semah dansını dener ve Rosa olarak yeni bir özgüven ve sosyal izolasyondan çıkış yolu bulur.

Yazar ve yönetmen: Mirza Metin

Oyuncu: Hicran Demir

 

29.08.2021 Pazar, Saat 19:00

“Hürriyet Kavgası”, Türkçe

Dört yıldır tiyatro yaşamını Almanya’da sürdüren usta sanatçı Kemal Kocatürk, Nazım Hikmet’ten uyarladığı “Hürriyet Kavgası” adlı oyunla karşımızda. Uzun zamandır üzerinde çalıştığı bu projeyi usta şairin doğum gününe armağan etmek gayesiyle 2020’nin Ocak ayında sahne üzerinde görünür kıldı. Nazım Hikmet’in müthiş dokunaklı dizeleri kimi zaman Ayça Kocatürk’ün müziğinde yükselecek semaya, kimi de usta aktörün sesinden. Berlin’de ilk gösterimi Ocak ayında gerçekleşen oyun, festivalde Hamburg izleyicilerle buluşuyor.

 

03.09.2021 Cuma, Saat 20:00

“Getto Tiyatro – Klasik Oyunların Türkçe Yorumu”, Türkçe

William Shakespaere, Bertolt Brecht ve Dario Fo’nun çeşitli klasik eserleri Türkçe olarak yorumlayan Getto Tiyatrosunun oyuncuları, yönetmen Bilal Bulut tarafından çalıştırıldı. Atinalı Timon, Romeo ve Jülyet, Lady Macbeth, Hamlet, Julius Sezer, Ophelia, Cesaret Ana ve başka oyunlardan derlenen keyifli bir kolaj.

Yönetmen: Bilal Bulut,

Oyuncular: Nazım Evren, Türkan Tektaş, Fatma Kuru, Haydar Bakay, Nurgül Gülakman, Zeliha Yaman-tawafi, Gülbahar Akçiçek, Kadife Mike Ferreira, Mehmet Öndek

 

04.09.2021 Cumartesi, Saat 19:00

“Tiyatro İstasyon – Doğaçlama Oyunu”, Türkçe

Hamburg’un en eski Türk tiyatrosu “Tiyatro İstasyon”, Aykırı İşler Sanat Grubu kurucusu, yazar-yönetmen Bülent Taş ile birlikte, Argos müzik grubunun eşliğinde  çeşitli doğaçlama tiyatro formatları sunup, izleyicilerle interaktif oyun geliştirecekler. Seyircinin katkısıyla ve yönelimiyle o an da sahnede üretilecek olan oyunun, adı ve tabii ki tekrarı da yok. İzleyici hem yönetmen hem de oyuncu.

Müzik: Argos

Oyuncular: Nazmiye Acar, Fatma Kurt, İbrahim Arslan (Tiyatro İstasyon), Bülent Taş (Aykırı İşler Sanat Grubu) ve izleyiciler.

 

04.09.2021, Cumartesi, Saat 20:30

Turan Vurgun & Apo Gülbeyaz’dan oluşan Argos müzik grubunun konseri. Festival kapanışı.

Turan Vurgun ve Apo Gülbeyaz ile iki müzik dehası festivalin kapanış etkinliğinde Doğu Akdeniz bölgesinin çok farklı ve zengin müzik esintilerini Hamburg’a taşıyarak, müzikseverlere unutulmaz anlar yaşatacaklar.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.