Madımak sanığı ‘af’ kararı Berlin Büyükelçiliği önünde protesto edildi

Madımak sanığı ‘af’ kararı Berlin Büyükelçiliği önünde protesto edildi

ABONE OL
01:12 - 08/02/2020 01:12
Madımak sanığı ‘af’ kararı Berlin Büyükelçiliği önünde protesto edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Aleviler Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından Avrupa’da ülkelerinde eş zamanlı düzenlenen eylemlerle, Sivas Katliamı zanlılarından Ahmet Turan Kılıç’ın müebbet hüküm giymesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararnameyle serbest bırakılması protesto edildi.

Berlin T.C  Büyükelçilik binası önünde düzenlenen protesto eylemine, AABF ve AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat, AABF Yönetim Kurulu üyeleri, Federasyon kurul temsilcileri, AABF Almanya Kuzey Bölge Başkanları, BAT-Cemevi Başkanı Dr. Yüksel Özdemir, BAT-Cemevi yönetim kurulu ve kurul temsilcileri, Frankfurt  ve Hamburg Alevi Dernekleri temsilcileri, Hasret Gülteki’nin eşi Yeter Gültekin, Alman Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, Yeşiller Eyalet Milletvekili Fatoş Topaç, Sivaslı Canlar Derneği, Dersim Derneği temsilcileri ile çok sayıda canımız katıldı.

Yaşanan tüm katliamlarda yaşamını yitiren canlarımız için gerçekleştirilen saygı duruşu ve Kasım Erdoğan Dede tarafından verilen gülbenkle başlayan eylemde almanca basın metnini AABF YK üyesi Av. İbrahim Emre, türkçesini ise AABF YK üyesi Fuat Ateş okudu.

AABF adına okunan ortak metinde Madımak Katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu ve katliam hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın serbest bırakılması kararının  hukuki değil siyasi bir karar olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Sivas’taki Madımak Oteli’nin 1993 yılında yakılması ve aralarında yazar ve sanatçıların bulunduğu 33 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından af edildi. Sivas katliamı davasında katillerin avukatlarını bakan ve milletvekili yapan zihniyet, elinde benzin bidonuyla insanları yakmaya giden katilin kendisini de salıverdi. Sivas katliamı özelinde 27 yıldır süren yargılamada ceza almış olmalarına karşın halen yakalanamamış sanıkların varlığı ve iktidar çevrelerinin bu davaya yaklaşımlarında açık yanlı tutum ve davranışları tüm kamuoyunun bilgisi dâhilindedir.

‘İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz!’

Alevi toplumu yüzyıllardır bu gerekçelerle sistemli katliamlara kurban edilmişlerdi. Yakanların düşmanlıkları, Alevi toplumunun bilimden, aydınlanmadan, laiklikten, kardeşlikten yana düşüncelerine ve inançlarına yöneliktir. Kısaca suç, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlık suçu işlemiş barbar katiller için zaman aşımı olmaz, affedilmeleri ise asla kabul edilemez. İnsan haklarına dayalı hukuk mantığı da bunu asla kabul etmez. Sırp kasabı Radovan Karadzic’in serbest bırakılması Bosnalılar için ne ifade ediyorsa ya da bir Nazi dönemi suçlusunun af edilmesi Yahudiler için ne anlama geliyorsa, Ahmet Turan Kılıç’ın af edilmesi de Alevi toplumu üzerinde aynı etkiyi bırakmaktadır. Ahmet Turan Kılıç, bir katildir ve bu karar hukuki değil, siyasi bir karardır. Siyasi amaçlar uğruna cezasını çekmemiş bir katil, Recep Tayyip Erdoğan tarafından serbest bırakılmıştır.

Bu noktada Ahmet Turan Kılıç ile ilgili verilen af kararının iptal edilmesini ve Almanya başta olmak üzere Avrupa serbest bir şekilde dolaşan diğer Madımak katillerinin de bir an evvel yakalanıp adalet karşısına çıkarılmasını talep ediyoruz. İnsanlığa yaşatılan bu katliamları ve zulümleri asla unutmayalım. Susmayalım! Haykıralım! Hatırlatalım! Suçluların cezasını çekmediği ve geçmişle yüzleşmeden unuttuğumuz her katliam, yeni katliamlara zemin hazırlamaktadır. Tarih bize bunu gösteriyor… “

Milletvekili Taş: Diktatör bir katili serbest bıraktı!

Açıklamanın ardından Milletvekili Hakan Taş söz aldı. “Sivas Katliamı sorumluluların çoğunun hesap vermediğini ifade eden Taş sözlerine şöyle sürdürdü: “Hesap veren bir katil bir cani ise Cumhurbaşkanı kararnamesi ile serbest bırakıldı. Yandaş Medya tarafından “Sivas Mağduru” olarak tanıtılan zanlı Ahmet Turan Kılıç’ın affedilme kararının geri alınmasını talep ediyor, AKP-Erdoğan diktatörlüğünü bugün burada şiddetle kınıyoruz ve bu vesileyle Almanya ve Avrupa Birliğini Erdoğan-AKP rejimine verdiği her türlü desteği durdurmasını talep ediyoruz.”

AABF Başkanı Mat: Bu af ‘Biz bu katillerin ortağıyız’ demektir!

Milletvekili Taş’ın ardından söz alan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat hüküm giyen zanlı Kılıç’ın serbest bırakılmasını sert bir dille eleştirirere şöyle konuştu: “Değerli canlar, 7 bine yakın muhalif tutuklu çeşitli hastalıklarından dolayı ciddi sorunlar yaşamalarına rağmen bu konuda adımlar atılmadı, son yıllarda 50’ye yakın  hasta tutuklu yaşamını kaybetti. Hiç biri ile ilgili adım atmaya AKP-Saray Diktatörlüğü tek bir kişiyi affetti o da insanlık suçu işlemiş bir barbarı bir katili sahte raporlarla serbest bıraktılar. Bu şu anlama geliyor ‘Bu katilleri serbest bırakanlar bu katillerin aynı zamanda ortağıdır, bu katilleri 93 yılında maşa olarak kullananlardır. O katillerden bazılarının Avrupaya gelmeleri, yerleştirilmeleri, iş bulmaları konusunda ne gibi çabalar sarf ettiklerini çok iyi biliyoruz ve bunu asla unutmayacağız.

 “Bu dava asla mahşere kalmayacak!”

Saray diktatörü katillerine nasıl sahip çıkıyorsa biz de katledilen canlarımızın davasına ne pahasına olursa olsun sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz sadece burada Berlin  Türk Büyükelçiliği önünde değiliz. Avrupa’nın bir çok Türk elçiliği önünde, Strasborg ve Brüksel AP binası önünde canlarımız dostlarımız bu kararı protesto ediyorlar. Ve şuanda onların karşılarında duruyoruz ve biliyor ki elçilik binasından bizi kaydediyorlar çekiyorlar. Çeksinler, asla sizden korkmuyoruz! Erdoğan’dan da asla korkmuyoruz! Ne pahasına olursa olsun, Erdoğan başta olmak üzere bu katillerin arkasında duranlar bir gün mutlaka hesap verecek! İki elimiz yakanızda olmaya devam edecek!  İnadına bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu vesileyle bugün buraya gelen, korkmadan katillerin yüzüne bakarak bir duruş bir tavır ortaya koyan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Yaz, kış demeden bu katilleri ve katilleri koruyanları Avrupa’nın her köşesinde teşhir etmeye devam edeceğiz çünkü bu bizim namus borcumuz. Bu dava asla mahşere kalmayacak!”

Haber/Fotoğraflar: Ulaş Yunus Tosun/Orhan Önaldı/ha-ber.com
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.