Macaristan'da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve TÜMİŞAD İş Formu düzenledi

Macaristan'da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve TÜMİŞAD İş Formu düzenledi

ABONE OL
23:26 - 08/08/2019 23:26
Macaristan'da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve TÜMİŞAD İş Formu düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Budapeşte Marriott Hotel’de yapılan ‘’ Türkiye Macaristan İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektörü İş Geliştirme Forumu ” geniş katılımla B2B görüşmeleri ile gerçekleşti.

İlgi ile takip edilen iş formuna Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ( DKİB ) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Macaristan’ın önceki Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası ( MKIK ) Türk Masası Başkanı András Rév, Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Erkut Çelebi, TC Budapeşte Ticaret Müşavirleri Ayse Başak Araslı Akyol, Meral Şengül, Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu MMOSZOSZ Başkanı Zoltán Orlik katıldı.

Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın, dost ve kardeş ülke Macaristan’da yaptıkları iş formunun, her iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek için önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Gürdoğan, açılışta ilerleyen süreçte Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaretin büyümesini diliyoruz. Türk Ticaret Merkezi konseptini, Avrupa Birliği’nin KOBİ ihtiyacını göz önünde bulundurarak gözden geçirip imalat, mağaza ve depolama gibi Türk organize sanayi sitesi anlayışıyla merkezler kurulması gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

Türk mallarının bir kısmı burada imal edilebilir. İnşaat, yapı malzemeleri ve mobilya sektörü olmak üzere, acil eylem planıyla girişimin başlaması gerekiyor. Ekonomik ve ticari yarışın içerisinde sahada var olmalıyız”

İş Forumu kapsamında, Türkiye’den gelen 14 inşaat malzemesi üreticisi firma, 40’ın üzerindeki Macar şirketle ciddi ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Macaristan son yıllarda yakalamış olduğu siyasi istikrarın meyvelerini toplamaktadır

Türk-Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Şahbaz, DKİB üyelerinin Macaristan’ı ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, 2018 yılında ithalatta %7,1, ihracatta ise %5,4 büyüme kaydeden Macaristan dış ticaret açığı vermeyen nadir ülkelerdendir. 2018 yılı ihracatı 108,2 milyar Euro, ithalatı ise 111.1 Euro gerçekleşmiştir. Asgari ücret bürüt 259.000 ft. ( 810 Euro) dir. 2019 Yılında ülkede %3 enflasyon beklenmektedir. AB ve OECD ülkeleri içerisinde kurumlar vergisi en düşük rakam olan %9 Kurumlar vergisi vardır. Macaristan son yıllarda yakalamış olduğu siyasi istikrarın meyvelerini toplamaktadır.

Girişimcilerimiz için Macaristan’da dikkate değer önemli cazip fırsatlar bulunmaktadır

Kaliteli, nitelikli ucuz işgücü bulunan Macaristan’da birçok önemli otomobil fabrikası bulunmaktadır. Opel, Mercedes, Suzuki, Audi’nin yanında BMW’de Debrecen şehrinde1,2 milyar Euro ‘luk yatırım kararı almıştır. Girişimcilerimiz için Macaristan’da dikkate değer önemli cazip fırsatlar bulunmaktadır. Macaristan’ın önde gelen ticaret ortakları Almanya, Avusturya, Amerika, İtalya, Slovakya, İngiltere’dir.

Macaristan’ın yabancı yatırımcıya ciddi oranda hibe şeklinde yatırım teşviki verdiğini aktaran Şahbaz, 2004’ten bu yana AB üyesi olan Macaristan’ın, Avrupa’nın göbeğindeki bir ülke olarak lojistik merkezi ve yatırım anlamında oldukça avantajlı durumda bulunduğunu ifade etti.

İnşaat sektörü 2020 yılı sonuna kadar öneminin artacağı öngörülmektedir. Yeni hikayelerimizin ilk adımı Macaristan olması diliyorum,

Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilerin son yıllarda ciddi şekilde artarak 3 milyar dolar seviyelerine ulaştığını aktaran Şahbaz, ülkede Türk girişimciler için dikkate değer cazip fırsatlar bulunduğunu kaydetti.

İş forumu sonrasında Başkan Osman Şahbaz ” Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde Richard Guyon ve György Kmety Hurşid Paşa ve İsmail Paşa” kitabını Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan’a hediye etti.

ha-ber.com/ Budapeşte

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.