Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı

Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı

ABONE OL
21:46 - 15/03/2022 21:46
Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “her koşulda iktidar değişecek” yönünde mesajlar verdi.

AKP ve MHP’nin dün TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine bugün liderler düzeyinde ilk değerlendirmeler geldi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM’de bugünkü parti grubu konuşmasında, “Siyaset vatandaş için, ülke için yapılır. ‘Yolsuzluk yaptım köşeyi döndüm paralar tamam, servetler yurtdışında. Biraz daha soyalım. Seçim geliyor. O zaman öyle bir kanun çıkaralım ki koltuğumuzu koruyalım’. Hiçbir güç seni o koltuğa mahkum etmez meraklanma, seni oradan paşa paşa göndereceğiz. En kıdemli hakim bugüne kadar sandık başkanıydı. ‘En kıdemli hakim olmasın da bizim hakim olsun…’ İster sizin hakim olsun, ister AYM’ye atadığın şaibeli başkan olsun. İster senin yandaşın olsun. Seni bu milletin elinden kimse kurtaramaz kardeşim. Sen sandığı getireceksin, demokratik yollarla seni paşa paşa göndereceğiz” yorumunda bulundu.

Altı muhalefet partisinde seçim barajı için yüzde 3 olması konusunda yapılan uzlaşmaya işaret eden Kılıçdaroğlu, “Seçim barajı yüzde 3 olsun diyoruz niye korkuyorsun? MHP barajı aşamaz o yüzden barajı yüzde 7’ye indirelim. Bir parti için koltuğunuz elden gider diye baraj düşürüyorsunuz. ‘Öyle bir kanun çıkaralım ki koltuğumuzu koruyalım’ diyorsunuz. Hiçbir güç, hiçbir kanun seni koltuğundan etmemize engel olamayacak” ifadesini kullandı.

Sancar: “İttifak sistemiyle avantaj sağlamak için oynuyorlar”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, TBMM’de bugünkü parti grubunda, “Kaybeden iktidarlar bu mühendislik çalışmalarından medet ummuşlardır geçmişte, bunun çok örneği var. Bakın barajı yüzde 7’ye düşürdüler güya. Oysa biz baraja karşı mücadeleyi kuruluşumuzdan beri, bu siyasi gelenekteki bütün partiler, bu mücadeleyi büyük bir kararlılıkla yürütmüşlerdir. Bizim önümüze çıkarılmıştı bu baraj, biz bu barajı çeşitli yöntemlerle en çok da ilkeli ve kararlı mücadelemizle yıktık. Barajı yüzde 7’ye indirmelerinde elbette bizim mücadelemizin payı var ama kendi hesaplarının da burada bir rolü var. İktidarın küçük ortağı eriyor. Yüzde 10 barajının altında kalacağı kesin gibi görünüyor. Şimdi onu kurtarmak için barajı indiriyorlar. Ama barajı indirirken ittifak sistemiyle oynuyorlar. İttifak sistemiyle oynamalarının nedeni de belli. Yine kendilerine oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak istiyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Sancar, sözlerinin devamında, “Bu yöntemlerle, seçim kanunlarında mühendislik oyunlarıyla, varlıklarını devam ettirebileceklerini sanan iktidarlar, geçmişe bir baksınlar. Bu iktidar da geçmişe bir baksın. MHP’ye yüzde 7 baraj indirimini hediye etmekle, il ilçe seçim kanunlarında kendi ağırlıklarını koruyacak yöntemleri kanunlar yoluyla uygulamaya sokmakla varlığınızı sürdüremezsiniz. Çünkü karşınızda barajları yıkmış büyük bir siyasal gelenek ve güçlü bir irade var. HDP var, HDP’nin birlikte hareket ettiği demokrasi güçleri, emekçilerin, ezilenlerin mücadelesi var. İstediğiniz kadar bu oyunlara başvurun, bunlardan medet umun, hiçbir sonuç alamayacaksınız. Bunlar nafile çabalardır. Kendilerini bu şekilde güvence altına almak herhangi bir şekilde tutmayacak bir hesaptır. Bu hesap bizim duvarımıza çarpacaktır. Bu hesap, HDP’nin demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinden dönecektir. Bunu böyle bilsinler. Tekrar bunu düşünsünler” diye konuştu.

MHP’de vekillere kısa sürede yasalaştırma talimatı

Cumhur İttifakı’yla iktidar ortağı konumundaki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, AKP’yle birlikte hazırladıkları teklife ilişkin partisindeki milletvekillerine hızlıca yasalaştırma yönünde talimat verdi.

Bahçeli, bugünkü parti grubunda vekillere hitaben “Bu kanun teklifimizin kısa süre içinde görüşülerek kabul edileceğine inanıyor, sizlerden Genel Kurul çalışmalarına aktif olarak katılmanızı rica ediyorum” ifadesini kullandı.

İyi Parti: “Teklif siyasi cingözlükler içeriyor”

Muhalefet cephesindeki İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “Seçim kurullarının oluşturulması, seçim yasaklarıyla ilgili hükümler, seçmen kütüklerinin oluşturulması, muhtarlık seçimleriyle ilgili çeşitli hususlar bizim tarafımızdan bakıldığında bir takım siyasi cingözlükler içeriyor. Ama herkes müsterih olsun Türkiye bu cingözlüklere ziyadesiyle alışkındır” dedi.

Dervişoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Nispi temsil sistemine dönülüyor. İttifak içerisindeki oylar birtakım avantajlar sağlayabiliyordu. Onun yansımalarını da geride bıraktığımız seçimde gördük. Bize göre o günkü kanun da bize göre eksikti ki mahsurlarını konuşuyoruz. Bugün gündeme gelen kanun da eksik ki, muhtemel sonuçlarını konuşuyoruz. İktidarın siyasi cingözlüklerine Türk milletinin kaderini kurban ettirmeyeceğiz. Bu, daha önce yapılan işler gibi gizlice hazırlandı. Kişiye özel Anayasa yapıyorlar, yandaşlarına göre ihale yasası düzenliyorlar. 59 kere yasayı değiştirmişler 200’den fazla madde değişikliğini içeriyor. Şimdi de seçim yasası getiriyorlar iktidarın lehine bir yasa bu. Biz de İYİ Parti olarak diyoruz ki; ne yaparsanız yapın, kaderinizden kurtulamayacaksınız. Bu iktidar yolcudur, İyi Parti hancıdır. Bunu herkes iyi bilsin” yorumunu yaptı.

VOA tarafından geçilen Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Yazıyor yazıyor, münafık Erdoğan gibilerin mağlubiyeti haberi yazıyor.
    Kılıçdaroğlu’nun avukatı duyurdu: Erdoğan davayı kaybetti!
    CHP liderinin avukatı Celal Çelik, sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na açtığı 500 bin TL’lik manevi tazminat davasını kaybettiğini duyurdu.

    Yanıtla
    +0
    -0