Leyla Güven Tahliye Edilecek mi?

Leyla Güven Tahliye Edilecek mi?

ABONE OL
22:53 - 11/04/2022 22:53
Leyla Güven Tahliye Edilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), hakkındaki 22 yıl 3 ay hapis cezası onanan eski HDP milletvekili Leyla Güven’in tutukluyken milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemesinin ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi. HDP ve avukatları Güven’in tahliye edilerek yeniden milletvekili olması gerektiğini savunuyor.

Yerel Mahkeme, Leyla Güven’in avukatlarının itirazını reddedince, avukatlar AYM’ye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren AYM, ihlal kararı verdi. Yüksek mahkeme, Güven’in 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili seçilerek yeniden dokunulmazlık kazanmasına rağmen tahliye edilmesinin ihlal olduğunu kararlaştırdı.

Peki bu karar halen tutuklu bulunan Güven’in durumunu nasıl etkileyecek? Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Güven’in tahliye edilerek yeniden milletvekili olması gerektiğini savundu. Daha önce milletvekilliği düşürülerek tutuklanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu örnek gösteren Danış Beştaş, “Anayasa Mahkemesi dokunulmazlık hükmüne rağmen vekillik yapılmasına izin verilmediğini, halkı temsil hakkının engellendiğini söylüyor. Buradan çıkan sonuç şu; yargılamalar durmuş olsaydı Leyla Güven’in milletvekilliği devam ediyor olacaktı. Yargılamalar devam etti. Hatta yerel mahkeme 22 yıl ceza verdi. Görüşümüz ve talebimiz bir an önce bu yargılamanın durdurulması ve hatta milletvekilliğinin iadesi gerekiyor. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nda böyle bir yol işletildi. Tahliye olması gerekiyor. Keşke Anayasa Mahkemesi daha erken karar vermiş olsaydı, süreç biraz uzadı” dedi.

Danış Beştaş, AYM ve AİHM’in son dönemlerde verdiği kararların, HDP’nin tezlerini doğruladığını savunarak, “İktidarın partimize, milletvekillerimize yönelik hukuksuz uygulamaları her şeyden önce halk iradesinin temsilini engelliyor, vekillerin tutuklanması, yargılanması bu konudaki baskıları daha fazla yükseltme amacını taşıyor. Bunun farkındayız fakat bir şekilde geri dönüyor. AYM ve AİHM’den dönüyor. Demirtaş kararı, Kobani davası ve açılan tüm davaların kesinlikle temelinin olmadığını, siyasi olduğunu ve iktidarın rakibi olan HDP’yi tasfiye etmek için yapıldığını ortaya koyuyor. Bu benim cümlelerim değil Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tespitidir. Bu yönüyle aslında hukuk ve siyasi mücadelemiz başarıya ulaşıyor” diye konuştu.

Danış Beştaş’ın örnek gösterdiği HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay’ın kararı onamasının ardından milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu tutuklanmıştı. Gergerlioğlu’nun yaptığı başvuruyu değerlendiren AYM, “siyasi faaliyette bulunma” ve “ifade özgürlüğü” hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. AYM, hak ihlalinin ortadan kaldırılması için yerel mahkemeden Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesinin istemesinin ardından Gergerlioğlu tahliye edilmişti. AYM’nin kararının ardından Gergerlioğlu yeniden milletvekili olmuştu.

Avukatlar tahliye başvurusu yapacak

Avukatları, AYM’nin gerekçeli kararı yazmasının ardından Güven’in tahliye edilmesi için başvuru yapmaya hazırlanıyor. Güven’in avukatlarından Serdar Çelebi, AYM kararıyla ilgili VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, Güven’in derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Tahliye başvurusu yapmak için gerekçeli kararı beklediklerini hatırlatan Çelebi, şunları kaydetti: “Eğer karar uygulanırsa tahliye edilmesi gerekir. Gergerlioğlu kararında Anayasa Mahkemesi dedi ki ‘bir milletvekilinin yargılanması kabul edilemez anayasaya aykırıdır’. Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu kararı tüm milletvekilleri ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli ve emsal olması gereken bir karardır. Mahkemeler hukuktan, yasadan ziyade konjonktürel olarak olaylara bakıp karar veriyorlar. Bu kararlar kısmen telafi edilebilir ama bazen de telafi edilemez. Halihazırda mahkemeler devam ediyor ve hala tutukludur. Leyla Güven’in hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Hukuk böyle emrediyor.”

Ne olmuştu?

Leyla Güven, 2018’de Türkiye’nin Suriye’nin Afrin Kasabasına düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanarak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. Güven cezaevindeyken, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde aday gösterildiği Hakkari’den milletvekili seçilmişti. Ancak seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Güven, 7 Kasım 2018 tarihinde, Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla açlık grevine başladı. Cezaevinde durumu ağırlaşan Güven, sağlık sorunları nedeniyle 26 Ocak 2019’da tahliye edildi. Güven’in yedi ay devam eden açlık grevi Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı çağrıyla son bulmuştu. Hakkında açılan ve daha sonra birleştirilen 20 iddiayı kapsayan davada Güven Diyarbakır 9’ncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce toplam 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce milletvekilliği düşürülen Güven, bu karardan sonra tutuklanmıştı.

VOA tarafından geçilen Leyla Güven Tahliye Edilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Leyla Güven Tahliye Edilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Leyla Güven Tahliye Edilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.