Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü

Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü

ABONE OL
20:29 - 25/11/2022 20:29
Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Latin Amerika ve Karayipler’de her yıl binlerce kadın ve kız çocuğu, cinsiyetlerinden dolayı şiddete maruz kalıyor. Psikolojik, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddet, kadın hareketlerinin ve sivil toplum örgütlerinin şiddeti daha görünür kılma çabalarına ve devletlerin konuyla ilgili yasal ilerlemeler kaydetmesine rağmen sürüyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi verileri her gün en az 12 kadın cinayetinin kayıt altına alındığını; sosyoekonomik sorunların, insani krizin ve silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde kadına yönelik şiddetin de arttığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar bölgedeki kadın cinayet oranının yüksek olmasının, son yirmi yılda işlenen 2,5 milyondan fazla cinayetle doğrudan ilişkili olduğuna ve kadınların toplumsal şiddetin en önemli mağdurlarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

Cinayet oranı en yüksek ülke Honduras

BM’ye bağlı Cinsiyet Eşitliği Gözlemevi (OIG) verilerine göre kadın cinayet oranı en yüksek ülkeler her 100 bin kadında 4,6 ile Honduras; 2,7 ile Dominik Cumhuriyeti; 2,4 ile El Salvador ve 1,8’le Bolivya.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta sadece geçen ayın son haftasında 14 kadın cinayeti işlendi.

Honduraslı kadın örgütleri, maktullerin yüzde 83’ünün 10 ile 40 yaş arasında olduğunu ve kadın cinayetlerinin çoğunun ateşli silahlarla ve gece evlerindeyken işlendiğini bildiriyor.

Bölgede geçen yıl en fazla kadının öldürüldüğü ülkelerse 1900 cinayet ile Brezilya ve 1015 cinayetle Meksika.

“Şiddet ve cinayet sayıları resmi rakamların çok üzerinde”

Kadın örgütleriyse gerçek rakamların çok daha fazla olduğunu, resmi verilerde erkekler tarafından öldürülen ya da kayıp kadınların istatistiklere eklenmediğine dikkat çekiyor.

Örneğin geçen yıl 1015 kadın cinayetinin kayıt altına alındığı Meksika’da kadın hareketleri, kadın cinayeti sayısının 4 binin üzerinde olduğunu beyan ediyor.

Ayrıca bu yılın ilk 9 ayında Peru’da resmi verilere göre 101 kadın cinayeti işlenmesine rağmen, kayıp kadın sayısı 4 bin 500’ün üzerinde. Perulu kadın örgütleri çoğu kadının öldürüldükten sonra kaybedildiğini bildiriyor.

Erkeklerle eşit olanaklar için mücadele eden kurum ve kuruluşlar kadınları ataerkil şiddete karşı koruyan mekanizmaların hayata geçirilmesi, katillerin cezalandırılması ve toplumda egemen olan ataerkil kültürün ve erkek algısının içeriğinin yeniden tanımlanması gerektiğini belirtiyor.

Bölge ülkelerindeki kadın örgütleri 16 gün boyunca kadına şiddete karşı çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

VOA tarafından geçilen Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Latin Amerika’da Bir Yılda 4 bin 473 Kadın Öldürüldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.