Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı

Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı

ABONE OL
23:41 - 02/07/2021 23:41
Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son bir haftada Kuzey Amerika’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Kanada’da hava sıcaklığının yaklaşık 48 santigrat dereceye kadar yükseldiği British Columbia eyaletinde çok sayıda kişi, aşırı sıcaklarla bağlantılı sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kanada yetkilileri beş gün içinde en az 586 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ölenlerin çoğunun evde yalnız yaşayan ve çeşitli sağlık sorunları bulunan yaşlılar olduğu kaydedildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşırı sıcak hava dalgasından yaşamını yitirenlerin ailelerine duyduğu derin üzüntü ve başsağlığı dileklerini iletti.

ABD’de sıcak hava dalgası en az yüz can aldı

Kuzey Amerika’yı etkisi altına alan aşırı sıcaklar ABD’de de can aldı. Ülkenin birçok eyaletini etkisi altına alan sıcak hava dalgası yüzünden şimdiye kadar en yüz kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

En fazla can kaybı yaşanan eyaletin Oregon olduğu belirtildi. Oregon eyaletinde, 45’i Multnomah County bölgesinde olmak üzere en az 63 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

ABD’nin Pasifik Okyanusu kıyılarında bulunan eyaletler, California, Washington ve Oregon’un bazı bölgelerinde hava sıcaklığının 46 santigrat dereceye kadar yükseldiği, en fazla can kayıplarının bu eyaletlerde olduğu kaydedildi.

Aşırı sıcaklar orman yangınlarını tetikledi

Aşırı sıcaklar yüzünden ABD’de milyonlarca kişinin aşırı yüklenmeden oluşan arızlar nedeniyle elektriksiz kaldığı bildirildi. ABD’yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava yüzünden birçok eyalete orman yangınlarının çıktığı kaydedildi. ABD’nin birçok eyaletinde aşırı sıcaklar ve olası kuraklık nedeniyle barajlarda sıkıntı yaşanabileceği, birçok barajda su seviyesinde aşırı düşmenin meydana geldiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle mağdur durumda olan eyaletlere sağladıkları federal yardımı arttıracaklarını açıkladı.

Kanada’da tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) sözcüsü Clare Nullis, aşırı sıcak hava dalgasının Kanada’nın batı bölgeleriyle, ABD’nin kuzeybatı eyaletlerinde etkili olduğunu belirterek, bu durumun önümüzdeki günlerde de etkisini sürdürebileceğini söyledi. Dünya Meteoroloji Örgütü, aşırı sıcaklardan en fazla 65 yaşın üstündeki kişilerin olumsuz olarak etkilendiğini kaydetti. Birçok meteoroloji uzmanı da yaşanan aşırı sıcakların temel nedeninin iklim değişikliği olduğunu vurguladı.

Kanada’da tüm zamanların en yüksek hava sıcaklığına ulaşıldığını kaydeden sözcü Nullis, “Kanada’nın tüm zamanların sıcaklık rekoru, geçtiğimiz Pazar günü 46,6 santigrat dereceyle ülkenin British Columbia eyaletinin Lytton kentinde kırıldı. Bir gün sonra da British Columbia eyaletindeki Rocky Dağları’nda yer alan Glacier Ulusal Parkı’nda bu kez 47,9 santigrat dereceyle yeni bir sıcaklık rekoru kırıldı. Ortadoğu veya Kuzey Afrika’da yaşanan bu tip aşırı sıcaklara alışık olmayan Kuzey Amerikalılar için bu aşırı hava sıcaklıkları ciddi bir yaşam tehdidi oluşturdu. Evlerinde havalandırmaları olmayan birçok kişi savunmasız bir şekilde aşırı sıcaklara yakalandı. Aşırı sıcaklara düşük basıncın etkisiyle bir ısı kubbesi oluşmasına neden olan atmosferik bir engellemeden kaynaklandı” dedi.

New York’ta Aşırı Sıcaklar Yüzünden Acil Durum Uyarısı

Kuzey Amerika’yı etkisi altına alan aşırı hava sıcaklıkları ABD’nin doğu eyaletlerini de etkiledi. Son üç gündür aşırı sıcaklardan etkilenen New York’ta on binlerce kişi elektriksiz kaldı. New York’ta, dün saat 16:15’te aşırı sıcaklar nedeniyle acil durum uyarısı yapıldı.

New Yorklu yetkililer kent sakinlerine gereksiz yere çamaşır makinesi, mikrodalga ve benzeri elektronik cihazları kullanmama çağrısında bulundu.

“Hissedilen hava sıcaklığı 42 santigrat dereceye kadar yükseldi”

Aşırı sıcaklar New York banliyö trenleri ve metro seferlerini de etkiledi. Seferlerde sinyalizasyon sisteminde aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelen arızalar yüzünden aksamalar yaşandı. New York kentinde hava sıcaklığının kentin merkezi olarak kabul edilen Central Park’ta 37 santigrat dereceye kadar yükseldiği açıklandı.

Hava durumu uzmanları, New York kentinin bazı bölgelerinde hissedilen hava sıcaklığının 42 santigrat dereceye kadar yükseldiğini belirtti. New York’ta son üç gündür kaydedilen hava sıcaklığının en son 2013 yılında yaşandığı kaydedildi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio “İhtiyacınız yoksa ışıkları bile kapatın”

Belediye Başkanı Bill de Blasio, devam eden sıcak hava dalgasının şehir genelinde elektrik kesintilerine yol açması nedeniyle New Yorklular’ı elektrik kullanımlarını sınırlamaya çağırdı.

Başkan de Blasio, “Herkesin bir şeyleri bir şeyleri derhal kapatmasına ihtiyacımız var. İhtiyacınız yoksa ışıkları bile açmayın. Isının aşırı derecede yükselmesi elektrik sistemimize gerçekten büyük bir yük bindiriyor. Evinizde veya iş yerinizde elektrik kullanımını derhal azaltın. Bu çok ciddi bir şey. Aşırı sıcak hava bize meydan okuyor” dedi.

Aşırı Sıcaktan Bunalan New Yorklular Plajlara Akın Etti

Son üç gündür kenti etkisi altına alan aşırı hava sıcaklıkları yüzünden, serinlemek isteyen New Yorklular plajlara akın etti. New York’taki Coney Island, Rockaway Beach, Manhattan Beach ve Brighton Beach gibi plajlar aşırı sıcak hava nedeniyle hafta içi olmasına rağmen tıka basa doldu. New York’taki plajlarda görev yapan cankurtaran, ilk yardım ekiplerinin sayısı, plajlarda yaşanan yoğun kalabalık nedeniyle arttırıldı.

New York’ta aşırı hava sıcaklığının bugünden itibaren etkisini azaltacağı kentin önümüzdeki günlerden itibaren, gök gürültülü yoğun sağanak yağmur yağışının etkisi altına gireceği belirtildi.

VOA tarafından geçilen Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kuzey Amerika’da Aşırı Sıcaklar Yüzlerce Can Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.