Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor

Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor

ABONE OL
17:04 - 22/07/2022 17:04
Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun öğretmen adayları atama beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kürtçe eğitim için sadece üç kadro ayırması tepkiye neden oldu.

Bu yıl 20 bin öğrencinin tercih ettiği Kürtçe için en az 200 öğretmenin alınması gerektiği belirtiliyor.

Mehmet Salih Bedirhan Irak Kürt Bölgesinde yayın yapan bir medya kuruluşunda çalışıyor. Bedirhan’ın asıl mesleği Kürtçe öğretmenliği.

Türkiye’de Kürt sorununa çözüm arandığı 2010’lu yıllarda, Kürtçe eğitim verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılan Kürtçe bölümünden mezun.

Hayali Kürtçe öğretmeni olmak ve anadilini çocuklara öğretmekti. Bu sadece onun değil, Kürtçe eğitim veren bölümlerden mezun olan yüzlerce kişinin hayaliydi.

Ancak Bedirhan’ın bu hayali Milli Eğitim Bakanlığı’nın sadece üç öğretmen alacağını duyurmasıyla hayal kırıklığına dönüştü. Atanacak üç öğretmen Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre belirlenecek. Yani sınavdan en fazla puan alan üç kişinin atanacağı anlamına geliyor. Duyurulan kadro sayısı az olunca atanma şansı da düşük oluyor. Yine de atama için şansını deneyecek olan Bedirhan, çok umutlu değil.

“Benim gibi yüzlerce Kürtçe öğretmeni maalesef kendi mesleklerini yapamıyorlar”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bedirhan, 20 bin öğrencinin seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçtiğini hatırlatarak, 3 kadro ayrılmasının trajik olduğunu söyledi.

Bakanlığın kadro sayısın arttırması gerektiğini vurgulayan Bedirhan şunları söyledi: “Kürtçenin önünde yasal engeller var. Bu yasal engellerden dolayı benim gibi yüzlerce Kürtçe öğretmeni maalesef kendi mesleklerini yapamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Şubat ayında 20 binin üzerinde öğrenci ‘Ben Kürtçe seçmeli ders almak istiyorum’ diye başvurdu. Buna rağmen Milli Eğitim Bakanlığı 3 tane Kürtçe öğretmen kontenjanı ayırdı. Bu tamamıyla trajik bir durumdur. Yüzlerce Kürtçe öğretmeni var, Kürtçe öğrenmek isteyen ve bu talebini resmi bir şekilde dile getiren 20 binin üzerinde öğrenci var. Kesinlikle kabul edilecek bir durum değildir. Devletin bir an önce bu engelleri kaldırması lazım ve Kürtçe öğretmenlerini ataması lazım.”

“Böyle giderse bu bölümler de kapanır”

Bedirhan, kadro sayısının arttırılmaması halinde, gelecekte üniversitelerin Kürtçe bölümlerinin kapanabileceğini savundu. Bu bölümleri tercih edenlerin ekonomik kaygılarının giderilmesini gerektiğini vurgulayan Bedirhan, “4 sene okuduk maalesef şu anda öyle bir durum ortaya çıktı. 4-5 üniversitede Kürt Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği var. Öğretmenler atanmazsa bu bölümler kapanacak. Devlet şunu diyecek ‘Ben bölümleri açtım. Siz okumadınız’ ve bu bölümleri kapatacak. Atamaları yapılmazsa, öğretmenler okudukları bölümleri, ekonomik idarelerini yapamadıkları sürece neden okusunlar” dedi.

“En az 200 kadro verilmesi lazım”

Okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim-öğretimde yaşanan sorunların tespit edilmesi, izlenmesi, araştırılması, değerlendirilmesi, raporlar hazırlanması, paneller, çalıştaylarla özel ve genel konuların tartışılması, sorunlara çözüm yollarının aranması amacıyla kurulan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), kadro sayısını arttırılması için sosyal medya üzerinden kampanya yürütüyor.

DİERG Koordinatörü Prof. Dr. Aziz Yağan, VOA Türkçe ’ye yaptığı açıklamada, Kürtçe öğretmenleri için en az 200 kadronun açılması gerektiğini söyledi. Kürtçeyi seçen 20 bin kişi öğrenci için 3 öğretmen atanmasının çelişki olduğuna dikkat çeken Yağan, “Bu 20 bin öğrenciye göre bu sayı çok düşük. Burada bir çelişki var, bu çelişkinin giderilmesi lazım. Buradaki ana problem 20 bin öğrenci önümüzdeki Eylül’de Kürtçe derslere başladığı zaman Haziran’da selamlaşmayı, sayıları, kendini tanıtmayı soru sormayı becerebilmeli. 3 öğretmenle ya da öncekileri de eklersek 82 öğretmenle öğrencilerin bunu başarabileceği gibi görünmüyor. Bizim itirazımız ve endişemiz bu yönde” diye konuştu.

Kürtçe öğretmeni sayısı 82 oldu

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yılda sadece 3 Kürtçe öğretmeni atamıştı. Bu yıl yapılacak atamalarla Kürtçe öğretmen sayısı 82 olacak.

Ortaokul ve liselerde okutulacak seçmeli dersleri belirleme sürecinin 7 Şubat’ta sona ermişti. Anadolu Ajansı’nın Milli Eğitim Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre; ortaokullarda aralarında Adıgece, Abazaca, Kirmance, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça, Arnavutça’nın da bulunduğu yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersini 2021-2022 eğitim öğretim yılında 23 bin 28 öğrenci, 2022-2023 eğittim öğretim yılı için ise 24 bin 368 öğrenci seçti.

26 Ocak 2011’de YÖK tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün onaylanmasıyla birlikte Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli’de ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı. Bölümlerin açıldığı tarihten bugüne her sene de yaklaşık 100 öğrenci bu bölümlerden mezun oluyor.

VOA tarafından geçilen Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtçe Öğretmenleri Atama Bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.