KÜRESEL GÖÇ

ABONE OL
23:26 - 23/04/2021 23:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Korona virüs salgınıyla gezegenimizde göç hareketleri duraklamış durumda. Mülteciler sınırlarda çadırlarda bekliyor. Avrupa Birliği Orta Doğu Asya ve Kuzey Afrika’dan gelecek göçleri engellemek için, komşu ülkelerde kalmalarını sağlama amacıyla anlaşmalar yapıyor.

Almanya Korona krizi gölgesinde sınır dışı işlemlerini sessizce yürütüyor.

Amerika Birleşik Devleti ile Meksika sınırında ailesiz çocuk sığınmacıların haberleri geliyor.

Hitler katliamında, Yahudi çocukları kurtarmak niyetiyle İngiltere’ye gönderilmişti. Yoksa o kurtulan minikler de öldürülecek ve bugün tarihi araştıracak, o zamanın şahidi olmayacaktı.

Sekiz milyar Dünya nüfusunun beş milyarı Asya, bir milyarı Afrika, 750 milyonu Avrupa, 600 milyon Kuzey Amerika ve 425 milyon Güney Amerika kıtalarında yaşıyor. Geleceğe yönelik ön tahmini araştırmalara göre çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika’da tüm dünyada 5,5 milyar insan yerleşik kalabilecek. Yani 2,5 milyar nüfus göçmek zorunda kalacak. 2072 yılında en yüksek sayıya varılmış olacak.

Doğa ve çevre kirliliği etkisiyle, atmosferin ısınmasıyla kutuplarda buzullar eriyecek ve yerleşik kıyı kentleri su altında kalacak. Aşırı sel ve kuraklık tarım alanlarını imha edecek.

Açlık ve savaşlar yoksul halka göçten başka çare bırakmıyor.

Para vererek göçe engel olan endüstri ülkeleri doğanın varlığını gezegende tüketiyor. Yani göçe zorlayan, sebep olan, zengin ülkeler göçmen kabul etmiyor.

Almanya gibi zengin ülkelerde gittikçe yükselen sağ partiler, göçmen ve İslâm düşmanlığı ile parti programlarını yapıyor. Karşıt politikayla kendi kalelerine gol atıyorlar.

Yaşlı kıtaya, genç çalışma yaşında uzman emek insanları gelmezse, iş yerleri açılamaz. Emekli sigortaları emekli maaşı ödeyemez. Göçmen kökenli çocuklar olmasa, Alman öğretmenler işsiz kalacak. Göçmenlerle ilgili görevleri yapan yerliler, devlet dairelerinde en iyi makamlara gelemez. Yaşlılara bakacak kimse bulunmaz. Basında yazacak, medyada söz sahibi eski yerlilere konu kalmayacak.

Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri yıllarca, göç ülkesi olmadıklarını söylediler. Halbuki gerçek öyle değildi. Göçenleri öteki yaparak sosyal sorunları hazırladılar.

Amerika, Avustralya ve Kanada kontrollü göç kabul ettiği için daha az sorunlu bugün.

Amerika bütün Dünya’nın en zeki öğrencilerini üniversitelerine çekiyor, ödülleri de adına, şanına uygun alıyordu. Ama son yıllarda yanlış devlet politikasıyla bu fırsatı elden kaçırdı. Artık en iyi üniversiteler Avrupa, Avustralya ve Asya kıtalarında.

Parag Khanna, Move kitabında tüm küresel bilgileri toplamış. Ütopi olan bazı düşünceleri gelecekte gerçek olabilir. Dünya’yı idare edecek bir meclis, hükümet kurulsa. Daha eşit paylaşım, hak ve adaletli dağıtım mümkün olur. Kimlikler dünya vatandaşı olarak verilse, insanlar istediği yere göçer ve yerleşir.

Berlin’den hiçbir ülke sınırında durmadan Türkiye sınırına kadar gittiğimiz yıllar tarihte kaldı. Korona önlemleri nedeniyle aynı şehirde bir ilçeden öteki ilçeye dahi gidemiyoruz. Ama umudumuz, bu krizden ders çıkararak küresel yaşamın mümkün olacağı günler gelecek. İnsanlık çok şey başardı, virüsün izi kalacak, ama bu da geçecek.

Göç hareketine seyirci kalmadan, gelecek medeniyeti aktif olarak ele alıp, eşit paylaşım sağlanmalıdır.

Yazara göre, coğrafya kader değildir, insanlık kendi coğrafyasını yapacaktır, yapmalıdır. Endüstri malları sınır tanımıyor, fakat insanlar sınırı geçmek isteyince duvarlar örülüyor.

Birey dünya vatandaşı pasaportu ile seyahat edebilmesi, şimdilik ütopi durumunda.

Batı ülkelerinde, adı ve görünüşüne göre öteki yapılan insanları en çok rahatsız eden soru, nereden geliyorsun. Ses tonu sen buralı değilsin, olamazsın anlamı veriliyordu, hâlâ veriliyor.

Parag Khanna göre, artık yakın gelecekte nereden geliyorsun, yerine nereye gidiyorsun, sorusu sorulacak. Göç akımı bunu gösteriyor.

McKinsey Global Enstitüsü’nün 2016 yılı aralık ayı verilerine göre, göçlerin çoğunluğu kıtalar içinde cereyan ediyor.

Batı Avrupa’da 12 milyon, Afrika 15 milyon, Güneydoğu Asya 10 milyon nüfus kıtalar içinde yer değiştiriyor. Güney Asya ülkelerinden Arap yarımadasına 15 milyon, Güney Amerika’dan Kuzey Amerika’ya 22 milyon göç kaydı var. En fazla göç alan ülke 23 milyon Rusya, çoğu dağılan Sovyetler Birliği ülkelerinden geliyor. Batı Avrupa’ya Ortadoğu ülkelerden gelen 10 milyon kayda geçiyor.

Siyasal bilim insanı, yazar Parag Khanna 1977 yılında Kanpur/Hindistan’da doğdu. Seçim kampanyasında Dünya Ekonomi ve Diş işleri konularında Barack Obama’nın danışmanlığını yaptı. Yüksek tahsilini Amerika’da tamamladı. Küresel ve siyasi konularda CNN uzmanı. New York Times, Washington Post ve Financial Times gazetelerinde sürekli makaleler yazıyor.

Bizim Asya Geleceğimiz (Unsere asiatische Zukunft), kitabı 2019 yılında çok ses getirdi.

En çok okunan ve satılan kitap listesinde ilk sırayı aldı. Bugün Nisan 2021, Singapur devlet üniversitelerinde ders veriyor ve ailesiyle orada yaşıyor.

Henüz kitabı okuyup bitirmedim. Öncü düşünen siyasal bilim insanı Parag Khanna, verdiği bilgi, öneri ve çare örnekleriyle, geleceğe ışık tutuyor. Böyle küresel anlamda bir kitabı ilk defa okuyorum. En kısa zamanda Türkçe’ye de çevrilmesi çok isabetli olur.

İngilizce’den Almanca’ya Norbert Juraschity ve Karsten Petersen çevirmiş.

Harita üzerinde sayıların gücü inandırıcı nitelikte, göç hareketini küresel değerlendirmek zorunlu olmuştur.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

 

Kaynak ve tavsiye kitap:

Parag Khanna, Move (Das Zeitalter der Migration),

Rowohlt-Berlin Verlag, April 2021,

ISBN: 978-3-7371-0115-8

 

Henüz okumadım, ama tarih nereden geldiğimizi hatırlatırken, geleceğe yol gösterir:

Hans Riehl, Die Völkerwanderung (Der längste Marsch der Weltgeschichte), VMA Verlag, Wiesbaden

ISBN: 3-928127-25-X

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.