Küresel Glamping Pazar Büyüklüğü ve Trendleri

Küresel Glamping Pazar Büyüklüğü ve Trendleri

ABONE OL
14:46 - 08/09/2021 14:46
Küresel Glamping Pazar Büyüklüğü ve Trendleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Glamping’in kelime kökeni; İngilizce glamorous (göz alıcı, büyüleyici) ve camping (kamp yapmak) kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuş. Glampingler geleneksel kamp sistemine göre daha kullanışlı ve ihtiyaçlara daha çok hitap eden ürünler bulunduruyor. Lux kamping yerine konforlu kamping olarak kullanılması daha uygun. Kültür ve sanat etkinlikleri ile glampingler birleştirildiğinde de paket olarak daha çok ilgi görecektir.

Küresel Glamping Pazarının 2028’de 5,41 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor

Grand View Research, Inc tarafından hazırlanan ve Mart, 2021 de yayınlanan yeni bir rapora göre, 2020 yılında 1,88 milyar ABD dolar, 2021 yılında ise 2,35 milyar ABD doları olan Küresel Glamping Pazarının 2028 yılına kadar 5,41 milyar ABD dolarına ulaşması ve 2021’den 2028’e kadar %14,1 bileşik büyüme oranında genişlemesi bekleniyor. Tüketicilerin glamping konaklamasından yararlanma isteklerini etkileyen ortak faktörlerden bazıları, lüks eşyalar yerine deneyim odaklı seyahatleri tercih etme yer alıyor. Lüks tesislerin yanı sıra egzotik ve alışılmadık manzaraların mevcudiyeti, genç gezginleri bu tür hizmetleri keşfetmeye ve bunlara yatırım yapmaya teşvik ediyor. Çeşitli glamping tatil köylerinin farklı eğlenceli aktiviteleri sunmasının da pazarın büyümesine olumlu etkisinin olması bekleniyor.

2018 ve 2019 yıllarında, ülke genelinde bulunan kamp alanında misafirler 125 milyon gecenin üzerinde konakladı ve lastminute.com üzerinden kamp rezervasyonları yaklaşık %34 arttı. Glamping Turizmi son iki yılda iki kat arttığından, ülkede geleneksel kamp gelirleri düştü. Örneğin Fransa’da son 20 yılda 1000’den fazla geleneksel kamp alanı kapatıldı. Tüketiciler arasında ülkedeki yeni deneyimlere tanık olma ihtiyacının artmasının, belirtilen tahmin süresi boyunca pazarı glamping için yönlendirmesi bekleniyor.

Covid-19 oteller ve restoranlar gibi geleneksel ağırlama endüstrisini etkiledi. Bu nedenle kamp ve glamping ürünleri, şehirden daha sosyal mesafeli, hijyenik ve daha sakin molalar sağlama yeteneklerine sahip olduğu için talep patlaması yaşandı. The PKF otel uzmanları grubu tarafından yayınlanan bir rapora göre, ABD yönetiminin Avrupa’ya seyahat yasağı ilan etmesiyle Getaway rezervasyonlarında %400’lük bir artış gözlemlendi. Collective Retreats rezervasyonları, geçen yılın aynı haftasına göre 2020’de %10 arttı. Bir kamp gezisi planlama sitesi olan Dyrt, 2020 yazında 2019’a kıyasla %400 daha fazla trafiğe sahipti. Kampgrounds of America (KOA), geçen yıl boyunca ziyaretçilerinin %20’sinin ilk kez kamp yapan kişiler olduğunu bildirdi. Wyoming Eyalet Parkları, önceki beş yıla kıyasla Nisan 2020’den Mayıs 2020’ye kadar %160 artış gördü. Pennsylvania Eyalet Parkları, 2020’den günümüze kadar 2019’un toplamından bir milyondan fazla ziyaretçi gördü.

Pazara hakim olan glamping türleri içinde 2020’de ilk sırada %45,7 oran ile ahşaptan yapılmış otantik evler ve kapsüller yer alıyor. Diğerleri ise sıra ile çadırlar, yurt denen dairesel çadırlar, ağaç evler vd.

Birçok glamping hizmeti veren işletmeler, tüketici talebine uygun özelleştirilmiş paketler sunuyor. Bu aynı zamanda tüketicilerin bu hizmetlerden yararlanma isteğini artıran önemli bir faktör oldu. Örneğin, Yeni Zelanda merkezli Honey Glamping, Great Auckland bölgesinin herhangi bir yerinde mobil glamping hizmetleri sunmakta, ayrıca festivaller ve başka etkinlikler düzenlemektedir.

18 – 32 yaş grubu segmendi, 2020’de %44,6 oranında bir gelir payı ile pazara hakim oldu.

Glampingde yaş grubu olarak ise ilk sırada 18-32 (pazara hakim olan grup), ikinci sırada 33-50, üçüncü sırada 51-65, dördüncü sırada 65 yaş ve üstü olarak sıralanıyor.

18-32 yaş grubunun artan kampçılık eğilimi nedeniyle, belirtilen tahmin süresi boyunca en hızlı büyüyen segment olması bekleniyor. Kampgrounds of America, Inc. tarafından yayınlanan bir rapora göre, Y kuşağı (41-26 yaş aralığı) ve Z kuşağı (24-10 yaş aralığı) tek başına Amerikan glamping pazarındaki toplam eğlence amaçlı seyahat edenlerin %60’ını oluşturuyor. Ayrıca, kadınlar arasında tek başına seyahat eden kişilerin artması, cinsiyetin glamping’i tercih etme kriterini olumlu etkilediğini gösteriyor. Bununla birlikte, glamping yapan gezginler arasında çocuksuz çiftler %20 oranında. Harcanabilir geliri daha yüksek olan genç nesil içindeki sayıları giderek artan gezginler glamping için piyasayı yönlendiren kesim oldu.

2012 yılından sonra doğanlar ise Alfa kuşağı olarak adlandırılıyor. En büyüğü henüz 9 yaşında. Alfalar dijital dünyada doğdu. Onların tatil tercihleri nasıl olacak henüz bilinmiyor.

Avrupa Pazarın Hakimi Oldu

Avrupa, 2020’de %34,9’luk bir gelir payıyla pazara hakim oldu. Birleşik Krallık’ta glamping tatillerinin sayısı 2015 ve 2016 yılları arasında katlanarak, yaklaşık olarak 160.000 seyahatten 325.000 seyahatin üzerine çıktı. Glamping tatili konusunda uzman bir şirket olan Cool Camping 2018 yılının ilk 3 ayında, 2017 yılının aynı dönemine göre rezervasyonlarda %50 artış olduğunu bildirdi. Sunduğu benzersiz deneyimlerin, belirtilen tahmin süresi boyunca pazar büyümesi üzerinde olumlu bir etkisi olması bekleniyor.

Fransa, ülke çapında 8.000 kamp alanıyla halk için glamping yapmayı teşvik eden glamping turizminde kilit ülkelerden biridir, Fransa’da ilk beş yıldızlı glamping noktası 2010’da açıldı. Yatırımcılar kampçılığı genişletmek için kampçılık sektörü ile işbirliği yapıyor. Fransa’da şu anda ülke genelinde 221 adet beş yıldızlı kamp alanı ve 1.171 adet dört yıldızlı glamping alanı bulunmakta.

Amerika Festivaller ve Konserler ile Glamping Satıyor

ABD’de düzenlenen çeşitli müzik festivalleri ve konserler nedeniyle glamping en çok para kazandıran sektörlerden biri haline geldi. Konserlerin organizatörleri bilet satarken aynı zamanda katılanlara lüks çadırlarda konaklama imkanı sunuyor. Glamping en çok müzik festivallerinde görülüyor.

Marriott, ilk glamping tatil beldesini Endonezya’da açtı.

Dünyanın en büyük otel şirketlerinden biri olan Marriott, ilk glamping tatil beldesini Endonezya’da açtı. Şirket, 2017 yılında Amerika’nın en büyük müzik festivallerinden Coachella ile iş birliği yaparak yeni lüks çadırlarını bilet fiyatını biraz daha fazla ödemek isteyen tüketicilere sundu.

Avustralya

Grand View Research tarafından Avustralya pazarı için Haziran, 2021 de yayınlanan bir rapora göre; Avustralya’nın 2020 yılında 90,1 milyon ABD doları değerinde olan Glamping Pazar büyüklüğü değerinin, 2021 yılında 112.8 milyon ABD doları 2028 yılında ise 256,5 milyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. 2021’den 2028’e kadar bileşik büyüme oranı %14 olarak tahmin ediliyor. Glamping dünyanın dört bir yanındaki turistler arasında açık hava rekreasyonunda bir trend haline geldi. Müzik festivalleri özellikle birkaç gün sürecek bir aktivite olacaksa, glamping makul bir fiyata yükseltilebiliyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde sayıları artan konser ve büyük müzik festivallerinin, belirtilen tahmin dönemi boyunca pazarın büyümesinde temel itici faktörlerden biri olması bekleniyor. Kaynak:  Grand View Research Yazar: Nilüfer Yücedağ Resim: © AA

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.