Kurban Bayramı’nda ağız ve diş sağlığına dikkat

Kurban Bayramı’nda ağız ve diş sağlığına dikkat

ABONE OL
16:25 - 10/08/2019 16:25
Kurban Bayramı’nda ağız ve diş sağlığına dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kurban etlerinin fazla bekletilmeden sofralarda kavurma olarak yer alması, dişler arasına çiğneme esnasında girecek olan et parçacıklarının, iki diş arasında sıkışıp kalarak, diş etlerinde travmaya yol açtığının gözlemlendiğini belirten Sağlık, şunları kaydetti.

”Kurban Bayramı`nın yaklaştığı bu son günlerde bayram için hazırlıklar başlarken, ağız ve diş sağlığımız için de almamız gereken tedbirler vardır. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların etlerinin fazla bekletilmeden sofralarda kavurma olarak yer alması, dişler arasına çiğneme esnasında girecek olan et parçacıkları, iki diş arasında sıkışıp kalarak, diş etlerinde travmaya yol açtığı gözlemlenmiştir. Diş aralarına sıkışan et parçacıklarını kürdan gibi sert aletlerle çıkarılması diş etlerinde kanamaya, travmaya, ezilmeye, diş eti renginde değişikliğe sebep olabilir.”

Sağlıklı diş etlerinin gül kurusu pembe, kırmızıya ya da koyu vişne rengine dönüşmesinin diş etinin sağlığının bozulduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Fulya Sağlık, şöyle devam etti.

”Taze etin bekletilmeden kavrulup yenilmesi diş etlerinde ağrıya, kaşınmalara sebep olabilir. Kurban Bayramı süresince her gün taze et kavurmaları tüketildiğinde karşılaştığımız en büyük sorun diş etlerinde karşımıza çıkar. Periodontal hastalıklar dediğimiz diş eti hastalıklarının ilk basamağı olan Gingivitis’e (diş eti iltihabı) zemin hazırlamamak için Kurban Bayramı süresince tüketeceğimiz taze etlerden hazırlanan kavurmaların çiğnenmesi sırasında diş aralarına et parçacıkları girdiyse, mutlaka diş ipi kullanalım.”

ÖNERİLER

Et yemeklerinin yanında taze sebze ve meyvelere de yer verilmesini anlatan Sağlık, şu önerilerde bulundu.

”Bayram dolayısıyla sık tüketilen tatlılar, şekerler, lokumlar, çikolatalar dişlerde çürüklerin artmasına yol açabilir.

Dişler üzerinde kalan tatlı parçacıkları mutlaka diş üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Suyla ağzın çalkalanması en pratik ve uygulanması en kolay bir yöntemdir.

Uygun diş fırçası seçimi ile dişlerin doğru şekilde fırçalanması çürüklerin oluşumunu engeller.

Dişler arasında sıkışıp kalan yemek artıklarının et parçacıklarının uzaklaştırılması için diş ipi kullanılması gerekir. Ayrıca klorheksidin içeren ağız gargaraları ile ağız çalkalanmalıdır.

Klorheksidinli gargara kullanımı diş eti iltihabını (şişlik, kanama, kızarıklık) tedavi etmek için kullanılır.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.