KÜLLERIMIZDEN DOĞARIZ

ABONE OL
23:00 - 10/08/2021 23:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“Diyelim ki, biz öldük, siz kaldınız.

Diyelim ki kurudu ormanlar, nehirler, yuvalarında kuşlar.

Diyelim ki, ateş olup küller üfürdünüz memlekete.

Baktınız, kalmamış yakacak tek bir ağaç, sönmeyen ocak, akacak tek damla gözyaşı.

Sonra?

Geçip ortasına ölümün düğün mü kuracaksınız?

Diyelim ki!

Kurdunuz, külden ağaçlar, uçmayan kuşlar, ağıtlar, bu ziftli yaslar sarmışken toprağı mutlu mu olacaksınız?

Bize nasip bunca kalp ağrısından size tatlı huzurlar kalır mı dersiniz?

Yazık!” (Kaynak: Demlik Edebiyat/Derya CESUR)

Bir alıntı, kimin bilmem ama belli ki bizim için haykırmış…

Yanıyoruz, günlerdir cayır cayır yanıyoruz…    Ağacımızla, kuşlarımızla, ceylanımızla, börtü, böceğimizle hep beraber çaresizce yanıyoruz.  Çaresizce, çünkü terkedildik, sahipsiz kaldık… Bizi yakanlar, gözümüze gözümüze bir kez daha soktular ki, gerçekte çağ atlamak bir yana, var olandan 100 yıl öncesine kova, hortum, tulumba cağına geri gitmişiz.  Cumhuriyet’in tüm kazanımlarını tek tek yok edenler ne yazık ki, Atatürk’ün 1925 yılında itina ile kurdurduğu nadide eserlerinden Türk Hava Kurumu’nun itibarını ve varlığını da adım adım çökertmişler. Mesela, Kurban derileri en önemli gelir kaynağı ve tek toplama yetkilisi Türk Hava Kurumu iken, itibarı yüksek iktidar ne yaptı.?  2013 yılında çıkardığı yasa ile kurban derilerinin oy kaynağı olarak beslediği tarikatlara gitmesinin yolunu açtı.

Gelir kaynağı kurban derileri ve bağışlar olan THK geliri olmayınca, Pilot maaşlarını ödeyemedi, uçakların bakımını yaptıramadı. Oysa o uçaklar ve değerli yetişmiş pilotları bugün yangınlarda bizim can simidimiz olacaktı.

Bu durumda bavulun içinde Venezüella’ya test kiti götürdük, çok yardımseveriz diyenler, yangın bölgesine yanık merhemi bile götüremediler. Gördük ki, itibardan tasarruf olmaz diyerek, yerde ve gökte en şatafatlı sarayları aldık diyenler, milli servetimizi ve halkın gelirini aslında kendi kişisel ihtiras ve itibarlarına malzeme yapmışlar. Oysa, uçan saray konforundaki onlarca itibar uçağından tek bir tanesinin bedeli ile, ülkemize tam 50 yangın söndürme uçağı alınabilirdi.

İtibarlı yaşantısı ile göz kamaştıran, şatafatlı iktidarın gölgesindeki ülkenin gerçeği ise, yanan ateşi söndürecek kadar bile gücünün olamaması.

Bugün milli servetimiz, ormanlarımız göz göre göre yakılıyor, saldırıya uğradık sesleri giderek daha güçlü çıkıyor. Resmi ağızlar da bunu dillendiriyor artık. Ama kim yakıyor konusunda itibarı yüksek iktidar tek kelime edemiyor. Belli ki, istihbaratımız bunu da bilemiyor.

Elbette bizi kimin yaktığı ya da neden yaktığını bilmek çok önemli, âmâ daha da önemlisi neden söndüremediğimi !!!Beceremediler, yangını söndürmeyi gerçekten beceremediler nedenle panikle de sağa sola saldırmaya başladılar.

Sonuçta neyimizi kurtaracağımızı bilemediğimiz, sağa sola yalpaladığımız en kötü çağımızı yaşadığımız nefret edilesi bir depresyondayız.

Daha dün “uzaya gidiyoruz” sinsi yalanını konuşanlar, bugün yangın söndürecek uçaklarımızın olmadığı gerçeğini utanmadan itiraf ettiler.

Kaderimiz diye dayatılan ama gerçekte bilerek başımıza sarılan bu dertlerin depresyonundan yolu yok, birlikte çıkacağız. Kesin olan tek bilgi, geçmişimiz, geleceğimiz, bugünümüz hepimizin kurtuluşu tek paydamızda, yani ülkemiz ve bağımsız irademizle sırtımıza yapışan bu ağır habisten temizlenmemizde. Mecburuz, küllerimizden yeniden doğmaya ve bu yalan, bu talan bu içi çürümüş saltanattan biran evvel kurtulmaya. Sandık kurulsun ve biz artık savrulmayalım, aldığımız hasarları tamir edip, yaralarımızı birlikte  sarıp sarmalayalım, yakılan ormanlarımızı yeniden kuralım. Karanlığa inat aydınlıkta birleşelim, eminim her şey gerçekten çok daha güzel olacak.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (4)
    • Semihat Karadağlı

      Yazı Derya Cesur’a ait
      https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159106864822295&set=a.481267192294

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Derya CESUR

      Merhaba. En azından şiirimin altına olmadık bir isim yazmadığınız için teşekkür ederim. Açıklamam aşağıdadır. Yasal konu sizi bağlamamaktadır. Sahte isimle yayın yapan haner siteleri için eklenmiştir.

      İlk yayını 11 Ekim 2020 tarihinde Demlik Edebiyat Facebook hesabında yapılmış olan şiir, eser sahibi tarafından ülkedeki yangınları takiben 30 Temmuz 2021 de aynı mecra üzerinden yaniden yayınlanarak yüksek paylaşım miktarı ile dolaşıma açılmış ve adı geçen kişinin Facebook hesaplarından birinde isim verilmeksizin yayınlanmıştır. Aynı şiirin farklı hesaplarda farklı isimlerle yayınlandığı ve isim hakkı ihlalleri yapıldığı belirlenmiştir. Arama motoru üzerinden yapılan tarama sonrası sitenizde yayınlanmış versiyonu tespite girmiştir. Gereken düzeltmenin ivedilikle yapılmaması halinde 5846 No lu Fikir be sanat eserleri kanunu kapsamında eser sahibinin kurum yetkililerine dava açma hakkı bulunmaktadır. İlgili maddeler aşağıdadır.

      [10/8 19:12] Derya Cesur: ADIN BELIRTILMESI SALAHIYETI :

      MADDE 15 – Eseri, sahibinin adi veya müstear ad ile yahut adsiz olarak, umuma arzetme veya yayimlama hususunda karar vermek salâhiyeti münhasiran eser sahibine aittir. Bir güzel sanat eserinden çogaltma ile elde edilen kopyelerle bir islenmenin asli veya çogaltilmis nüshalari üzerinde asil eser sahibinin ad veya alâmetinin, kararlastirilan veya âdet olan sekilde belirtilmesi ve vücuda getirilen eserin bir kopye veya islenme oldugunun açikça gösterilmesi sarttir. Bir eserin kimin tarafindan vücuda getirildigi ihtilâfli ise, yahut herhangi bir kimse eserin sahibi oldugunu iddia etmekte ise, hakikî sahibi, hakkinin tesbitini mahkemeden isteyebilir. (Ek fikra: 4110 – 7.6.1995) Eser niteligindeki mimarî yapilarda, yazili istem üzerine eserin görülen bir yerine, eser sahibinin uygun görecegi malzeme ile silinmeyecek biçimde eser sahibinin adi yazilir.
      [10/8 19:14] Derya Cesur: MANEVI HAKLARA TECAVÜZ HALINDE :MADDE 67 – Henüz alenîlesmemis bir eser, sahibinin rizasi olmaksizin veya arzusuna aykiri olarak umuma arzedildigi takdirde tecavüzün ref’i davasi, ancak umuma arz keyfiyetinin çogaltilmis nüshalarin yayimlanmasi suretiyle vâki olmasi halinde açilabilir. Ayni hüküm, esere, sahibinin arzusuna aykiri olarak adinin konuldugu hallerde de câridir. Eser üzerinde sahibinin adi hiç konulmamis veya yanlis konulmus yahut konulan ad iltibasa meydan verecek mahiyette olupta eser sahibi 15’inci maddede zikredilen tesbit davasindan baska tecavüzün ref’ini talep etmisse, tecavüz eden gerek aslina, gerek tedavülde bulunan çogaltilmis nüshalar üzerine eser sahibinin adini derç etmeye mecburdur. Masrafi tecavüz edene ait olmak üzere, hükmün en fazla 3 gazetede ilâni talep edilebilir. 32, 33, 34, 35, 36, 39 ve 40’inci maddelerde sayilan hallerde yanlis veya kifayetsiz kaynak tasrih edilmis veyahut hiç kaynak gösterilmemisse ikinci fikra hükmü uygulanir. Eser haksiz olarak degistirilmis ise hak sahibi asagidaki taleplerde bulunabilir: 1. Eser sahibi, eserin degistirilmis sekilde çogaltilmasinin, yayim ve temsilinin, radyo ile yayiminin menedilmesini ve tecavüz edenin, tedavülde bulunan çogaltilmis nüshalardaki degisiklikleri düzeltmesini veya bunlarin eski haline getirilmesini talep edebilir. Degisiklik, eserin, gazete, dergi veya radyo yayimi sirasinda yapilmissa eser sahibi, masrafi tecavüz edene ait olmak üzere, eseri degistirilmis sekilde yayimlamis olan bütün gazete, dergi ve radyo idarelerinden degisikligin ilân yolu ile düzeltilmesini talep edebilir; 2. (Degisik : 4110 – 7.6.1995) Güzel sanat eserlerinde eser sahibi asildaki degisikligin kendisi tarafindan yapilmadigini veya eserdeki adinin kaldirilmasini yahut degistirilmesini talep edebilir. Eski halin iadesi mümkün ise degisikligin izalesi ammenin veya malikin menfaatlerini esasli surette haleldar etmiyorsa eser sahibi eseri eski hale getirebilir.

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Ertan Alıcı

      Bilgiye ulaşmanın 2 saniye sürdüğü bu zaman da Nazım Hikmet’i anmamak için mi bu çaba?
      Ki o Nazım bunların ciğerini bilir her şiirin de çok iyi tarif eder.
      Nazım’ın çınarını bile yakar keser satar bunlar…
      da siz niye anmadınız anmak istemediniz

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Veli tatar

      Oldukça dogru bir anlatımla
      Güzel bir yazıyı bizlerle paylaştıgın için teşekkür ediyorum.Küllenmiş beyinler için bir yol gösteren bu anlamlı yazıyı okumaktan büyük mutluluk duydum Degerli Dostum.Saygılar

      Yanıtla
      +0
      -0