DOLAR

32,3143

0.19%
EURO

35,1241

-0.03%
ALTIN(gr)

2.291,88

0,65%
BİST 100

9054.38

0,65%
Krizden hızlı çıkışın anahtarı dijitalleşme

Krizden hızlı çıkışın anahtarı dijitalleşme

ABONE OL
23:38 - 12/07/2020 23:38
Krizden hızlı çıkışın anahtarı dijitalleşme
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Pandemi süreciyle daha da ağırlaşan ekonomik krizden hızlı çıkışın ancak dijitalleşme ile çıkılabileceği belirtildi.

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, pandemi sürecinde dijitalleşmenin öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Bu krizden hızlı çıkışın anahtarının dijitalleşme, şeffaflık ve iletişimle güven tesisi, iklim değişikliğiyle mücadele, fintek ve blok zincir teknolojilerine yatırım gibi alanlarda ilerlemek olduğunu anlatan Çetin, şunları kaydetti.

”İşletmelerimizin krediyi krediyle ödeme durumuna gelmemesi için sektörlerin ve işletmelerin bu dönüşümü başarması gereklidir. Pandemiden etkilenen sektörler dışında kredi destekleri koşullu verilmelidir. Artık genel krediler yerine renovasyon kredisine, proje kredisine, dijital dönüşüm kredisine, sera modernizasyonu ve akıllı tarım kredisi gibi kredilere geçmeliyiz.”

Dijital turizm

Pandemi sürecinin iş dünyasına dijital turizmin önemini gösterdiğini ifade eden Davut Çetin, şöyle devam etti.

”Şu dönemde dijital pazarlamada çok daha ileride olmamız gerekirdi. Bu nedenle baştan beri Turizm Ajansı’nda (Destinasyon ayağına önem verilsin) dedik.  Artık turizmde, tarımda ve ticarette veri yönetimine geçmemiz gerekiyor. Antalya’da büyük veri merkezi kurmalı ve Antalya’yı bu alanda pilot il yapmalıyız.  Bir dijital büyük veri merkezi kurabilsek, dijital turizmde destinasyon pazarlamasını çok daha güçlü bir şekilde yapabiliriz. Turizmdeki gelir kaybının önemli bir etkisi Antalya özel sektör yatırımlarında da yavaşlama olmasıdır. Yatırım açığını telafi edecek önemli projeleri de gündeme almalıyız. Antalya bilişim vadisi, Antalya lojistik merkezi ve toplu işyerleri projeleri gibi yatırımlar, Antalya’nın hızlı toparlanmasına katkı sağlayacak yatırımlardır. Krizden hızlı çıkışın anahtarı dijitalleşmedir.”

EXPO alanında silikon vadisi veya bilişim vadisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ”EXPO alanında Silikon Vadisi veya Bilişim Vadisi” konusunu gündeme getirdiğini anımsatan Çetin, şöyle devam etti.

”Bu çağda bilişim vadileri sanayi siteleri gibi kentlerin olmazsa olmazı olmuşlardır. Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden birisi olarak dünyaya açılmalıyız. Antalya hem yeni bir alanda gelişir hem de dijital turizme geçiş hızlanmış olur. Turizm sektörümüz de pandemiden gerekli dersleri çıkarmalıdır. Bu dönemde turizmde halen eskisi gibi kıyı yatırımlarına devam edildiğini görüyoruz. Bu dönemde butik oteller, doğa turizmi öne çıkmıştır. 20 yıldır kitle turizminde yeni kapasiteye gerek olmadığını konuşuyoruz, ama halen bir değişim başlatamıyoruz.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.