KORONAVİRÜSÜ HAYATI FRENLEDİ, DURDURDU

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm dünyayı saran bu bela salgın her gün daha da fazla ve yeni canlar almaya devam ediyor.
Yaşadığımız Almanya ‘da vaka sayısını ve ölümleri azaltmak için yaygın ve erken tanıyla, testle amansız bir mücadele veriyor.

Bu krizi yönetmede önemli rol oynayan bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin 1 numaralı adresi olan Robert Koch Enstitüsünün açıkladığı son verilere göre şu ana kadar Almanya ‘da 5300 ün üzerinde insan bu virüsten hayatını kaybetmiş.

Ayrıca an itibarıyla Almanya ‘da Fransa ‘da Hollanda ‘da Belçika ‘da İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde 350’nin üzerinde insanımız bu enfeksiyondan, virüsten hayatını kaybetti.
Onlara ve Türkiye’ de bu enfeksiyondan yaşamını yitiren tüm canlara Tanrıdan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Salgının ilk sıçradığı Katolik dünyasının yıldız ülkesi, her yıl dünyanın her yerinden milyonlarca turist çeken ülke olan İtalya mahvolmuş durumda. Keza İspanya ve Fransa’da’ da durum farklı değil.

Bu virüs günlük yaşamımızı tamamen değiştirmiş durumda.

İşe gitmeyenler ya da gidemeyenler artık çok daha geç kalkıyorlar, zamanlarının çoğunu evde geçiriyorlar, evlerde oyunlar oynuyorlar, bazıları da kavga ediyorlar aralarında.
Burada da ne yazık ki aile içi şiddet bugünlerde artmış durumda

Gidilen yerler, internette ziyaret edilen sayfalar, akrabalar arası ilişkiler, park alanları, deniz kıyıları gibi gidilen yerler değişti. İnsanlar yeniden doğayı keşfettiler şimdilik kısıtlama da olsa.
Bu Pandemi her yerde etkisini gösteriyor. Bunu yapılan araştırmalar gösteriyor ve hangi istatike bakarsanız bakın bunu onaylıyorlar.

Bu etkiyi mali piyasalarda, ekonomide, iş piyasasında hissedebiliyoruz.
Günlük yaşamımız, tüketim kültürümüz tamamen değişti, interneti artık daha farklı kullanıyoruz.
Koronavirüsü günlük hayatın ritmini değiştirdi.

BAŞBAKAN MERKEL HALKINA GÜVEN VERİYOR

Almanya biliyorsunuz 16 Eyaleti bulunan federatif bir yönetim sistemine sahip.
Başbakan Merkel’ e bu Pandemi döneminde 1700 lü yıllarda kurulan, bir zamanlar üyeleri arasında Albert Einstein ve Charles Darwin’in de bulunduğu 1600 bilim insanı üyesi bulunan Ulusal Bilim Kurulu ve Robert Koch Enstitütüsü danışmanlık veriyor. Onların tavsiyeleriyle alınan kararları da Merkel Eyalet Başbakanlarıyla görüşerek uygulamaya koyuyor.

Almanya 5000’nin üzerinde can kaybına rağmen şu ana kadar krizi hiçte fena yönetmedi.
Şu anda ben bu yazımı yayına hazırlarken Almanya Başbakanı Angela Merkel’ de Alman parlamentosu Bundestgtaki özel oturumda Mecliste açıklamalar yapıyor ve bunu Alman haber kanalı Phönıx canlı yayınlıyor. Merkel kürsüde” Ülkemiz, parlamenter demokrasimiz bu krizi de atlatacak siyasi ve ekonomik güce sahiptir. Elde ettiğimiz refahı, ekonomik gücümüzü borçlu olduğumuz bugün 80-90 yaşlarındaki büyüklerimizi unutmadan Pandemiyle mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele aşı ya da ilaç bulunana kadar sürecek belki de bu buluş aylar alacaktır. Lütfen bu nedenle kısıtlamalara, kurallara uyalım, gevşemeyelim bu tehlikeyi ciddiye alalım. Aynı disiplini devam ettirelim” dedi.

DEV YARDIM BÜTÇESİ YARALARI SARIYOR

İşin ekonomik boyutunda büyük ve küçük işletmelere önemli mali yardımlar yapıldı, devlet destekli bankalardan krediler çıkartıldı.

Kısa çalışma yapan emekçilerin maaşlarına takviye yapıldı, ödenemeyen kiralar ertelendi ya da ödendi.

Hotelllere ve Restoranlara yine ekstra yardımlar gündemde. Onların katma değer vergisi %9 dan %7 ye düşürüldü.

Berlin’deki büyük koalisyon hükümeti tekrar ayağa kaldırmak için çökme arifesinde olan dev turizm ve seyahat şirketlerine geçici ortak olmayı, hisselerini satın almayı düşünür.

Almanya Pandemiyle ilgili olarak bütçesinden toplam 1 Triyon 131 Milyar Euroluk (Avro) ayırdı.
Yine çok güncel olarak dar gelirli ailelerin çocuklarına dijital eğitim, dizüstü bilgisayar alabilmeleri için 150 şer Euro para yardımı yapılacak. Bu iş içinde hükümet 500 Milyon Euro ayırmış.
Ama bu son alınan kararlar yani tedbirlerin, kısıtlamaların ‘’hızlı’’ yumuşatılması, okulların aşamalı olarak açılacak olması birçok soruyu, krizi de birlikte getiriyor. Şimdi çocuklar ebeveynlerine virüsü bulaştırdılarsa ne olacak?

Yapılan araştırmalara ve geçilen haberlere göre Enfeksiyonun okullarda bulaşma tehlikesi ve hijyen (temizlik) koşullarının henüz tam hazır olmaması nedeniyle çocukların yarısı okula gitmek istemiyormuş.

Birde Almanya’ da enfeksiyonun bulaşmaması için yüz maskesi taşınması konusunda Eyaletler hemfikir değiller.

Bazı Eyaletler maske taşıma zorunluluğu kararı alırken bazıları da bu konuda topu yerel idarelere, belediyelere attılar. Ama Eyaletlerin hepsi artık alışverişte ve Kitle toplu taşıma araçlarında maske takma uygulaması başlatıyor.

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Bu nedenle her ne kadar Almanya’ nın çok ileri olan sağlık sistemine güvensekte ona rağmen belki de artık herkes kendi önlemini daha da artırmak zorunda, yani kendi başının çaresine bakmak zorunda gibi görünüyor.

Bu zor günlerde beslenmeden, düzenli uykuya kadar her şeye dikkat etmeliyiz. Darmadağın olan psikolojimizde ayakta tutmaya çalışalım tüm bu krizli dönemde. Güçlü bir bağışıklık sistemi için güçlü bir psikoloji gerekiyor.

Her şeyin başı sağlık. Sağlığın önemini, kıymetini kaybetmeden önce bilmek gerekiyor.
En önemlisinde kesinlikle mümkün olduğu kadar fazla evde kalıp, dışarıda alışverişle geçen süreleri kısıtlamalıyız.

Az önce WDR 2 Radyosunda çok heyecan verici Mainz de bir ilaç firmasının bir ilacı test yaptığı haberi geçildi. Bu araştırma ekibinde ikide Türkiyeli hekim bulunuyor.
Bu salgın ancak virüse karşı etkili bir ilaç ya da aşı bulunmasıyla durdurulacaktır.
Bilim insanları harıl harıl çalışıyorlar ve bununda en az bir yıl sürebileceğini söylüyorlar.
Şifa bekleyenler için belki bu çok uzun bir zaman. Kim bilir belki de daha öncede bulunacaktır bu çare.

Umarız o zamana kadar daha çok can kaybı olmaz.

Herkese özellikle bu hastalığa yakalananlara şifa, sağlıklı günler, virüsle mücadele eden tüm hekimlere, sağlıkçılara da kolaylıklar diliyor, onlara teşekkür ediyorum.

Mehmet Tanlı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.