KORONAVİRÜS VE ETKİLERİ

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya evrensel bir salgın yaşıyor. Salgın sadece can alarak geçip gitmeyecek; Koronavirüs, her ülkenin kendi toplumsal koşullarına göre de sarsıcı boyutlarda etkileri yaşanacak: Psikolojik, siyasal, ekonomik alanlarda, muhtemelen olumsuzluklar doğuracak. Ve ülkeler toplumsal sorunlara ne kadar hazırlıklı olduklarını siyasal, kültürel ve yönetimsel birikim ve deneyimleriyle ders alarak ya da alamayarak gösterecek.

Geleceğe yönelik iyi niyet temennilerin yanında, ideolojik beklentilere yön verebilmek için tarihi doğru okumak, objektif değerlendirebilmek, gerçekleri akılda tartmak gerek.

Her halükârda değişim hızlı ve kolay olmayacak. Çok eleştirilen kapitalizmin insanlara kazandırdığı alışkanlıklar var, beğenilmese de kolay vazgeçilmeyecek.

Bilinçli insanların, neme lazımlıktan toplumsallığa evrilmesi iyimserliğe doğru süreci hızlandırabilir.

Dünya dönmeye, evrim geçirmeye devam edecek.

Gerçeğin altını çizelim: Kapitalist düzen demek, sömürü düzen demek; insanı sömüren düzen, sistemi yöneten sınıfın dışında hiç kimseyi memnun etmez.

Kapitalizmin alternatifi sosyalist düzen.

Sosyalizmin temeli hümanizme yani insana, insanca, hakça yaşamaya dayanır.

Enternasyonal genel bakış bu.

Her ülke ya da ulus devletler ideolojilerin içini kendi yerel gelenek ve toplumsal şartlarına göre doldurur.

Az gelişmiş ya da geri kalmış ülkelerde ideolojik sorun çağın gerisinde kalarak süregeliyor.

Kapitalist devletlerin aştığı dogmatizme dayalı ideolojik sorunları, az gelişmiş ülkeler yaşamaya devam ederek çağın gerisinde kalıyor.

Türkiye bunun neresinde?

Türkiye çağın çok gerisinde bırakılıyor. Dogmatizme dayalı ideolojiyi yani siyasal İslam’ı siyasette tutma ısrarı ülkeyi batırıyor. Oysa İslam evine (camiiye) dönse çağı çok çabuk yakalayacak. İslam’ı siyasette tuttuğunuz sürece karşısında haklı olarak siyasal eleştiriyi bulacaktır. Bu da şu demek olacak: Akılla bilimin karşısında hiçbir dogmatik düşüncenin kazanamayacağıdır. Eğer Türkiye’de din alabildiğince tartışılıyor, dini, kurallar alabildiğince sorgulanıyorsa, bunun sebebi, İslam’ı siyasal arenaya taşıyan siyasal İslamcılardır, sorgulayanlar değil. Siz dini siyasete sokarsanız, akıl onu sorgular.

Sorgulayanları din düşmanlığı gibi basit ve geçersiz suçlamayla yaptığınız din istismarının üstünü örtmeye çalışıyorsunuz.

Din toplumsal özellik taşısa da bireyin vicdanı işidir ve kimsenin nasıl inanacağının, inanıp inanmadığının kesinlikle bilinmesinin etik olmayacağı laik bir toplum düzende yerini alması gereken bir olgudur.

Bir bakıma yaşam olumsuzluklardan mutluluk çıkarabilme sanatıdır. Koronavirüs salgını gericiliğin, hurafeciliğin, tarikat sömürücülüğünün ipliğini pazara çıkardı. Buna rağmen siyasal İslamcılar da ipin ucunu bırakmayacak. Bırakmayacaklarını da eğitimde ki faşizan yapılı kara propagandayla gösteriyorlar.

Önemli bir düşüncemi de paylaşmak istiyorum: Kapitalizmin elinden ırkçılığı ve dini alın, gerisi kolay, bakın nasıl yıkılıyor.

Herkese Koronavirüs salgınından uzak mutlu yarınlar dilerim.

Zekeriye Uçar

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.