KORKU DUYMA

ABONE OL
21:12 - 25/12/2020 21:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Korku kelimesi Türkçe ’ye Arapçadan alınmıştır. Bir tehlike karşısında ya da tehlike olasılığı ile duyulan kuşku.

Bir yıl boyunca küresel salgın Korona virüsü tüm gezegeni korkutmaya devam ediyor. Böylece 2020 yılı tarihe korku yılı olarak geçecek.

Birinci Paylaşım Savaşı sonunda çıkan İspanya Gribi hakkında Avrupa’da fazla kayıt yok. Almanya’da resmî daireler halkı ürkütmemek için, şeffaf bilgi vermiyor. İnsanlar savaş yorgunu, hayata tutunma mücadelesinde. Ekmek su bulma, ısınma kaygısı içinde, binlerce insan sığınmacı olarak yollara düşmüş.

Amerika savaşa asker yolluyor, ülkede savaş yapılmadı, bu nedenle orada sayılar ve kayıtlara rastlanıyor. Dünya’da toplam elli milyon insan ölüyor, çoğu çocuk yaşta Grip Amerika’da askerlerde başladığı halde İspanya Gribi deniyor. Sebebi siyasal, İspanya savaşa girmediği için bu ad alıyor. Amaç ülkenin adını kötülemek.

Bugün ise durum çok farklı, savaş olmayan, barış içinde araştırma ve bilime yatırım yapan ülkelerde alınan tedbirler korkuya çare oluyor.

Altmış beş üstü yaşlılar daha çok korkuyor. O yaşta insan yıllarının azaldığı bilincinde, ama ölüme giden yol korkutuyor. Huzur içinde yatağında ölememe endişesi taşıyor. Çocuk ve torunlarından vedalaşmadan bu dünyadan göç etme kuşkusu var.

Çok çeşitli korkular var, yılan gibi hayvanlardan, uçak yolculuğundan, ailede yakınlarını kaybetme korkusu. Düşünce özgürlüğü olmayan ülkelerde ceza korkusu, yazar ve gazetecilere gerçeği yazma korkusu veriyor.

Yangına körükle gidenler, bilhassa sosyal medyada halka korku saçıyor. Sağlığa zarar verecek bitki ve ilâç tavsiye ediyorlar.

Korku, çoğunlukla nedeni bilinmeden toplumu kaplayan ürküntü, telaş ve şaşkınlık yaratırsa paniğe dönüşüyor.

Panik kavramı Türkçe ‘ye Yunancadan girmiştir. Bu aşırı korku durumunda, mantık durma noktasına gelir ve önlem almak imkânsız olur.

Korku çeşitlerinin en vahimi büyüklerin çocuklara verdiği duygudur. Baban eve gelince görürsün, doktor iğne yapacak, öğretmene söylerim, sözleri küçük beyinlerde silinmeyen iz bırakır.

Kiliseler orta çağda halkı korkutarak, cenneti satarak bütçelerini zenginleştiriyordu. Martin Luther cehennemi satın alıyorum, deyince korkuya çare bulunmuştur.

Constantin Schreiber, Kuran’ın Çocukları kitabında, ders kitaplarında dini sevdirme yerine korkutarak inanç ögelerini araştırma çalışmasını, yazıyor.

Kitabı okurken bir öğrencimin bir Alman öğretmenin tırnağında ojeyi görünce, nasıl korktuğunu hatırladım. Öğretmenin cehenneme gideceğini söylüyor, hemen silmesi için adeta ona yalvarıyordu.

Hayat Bilgisi dersinde öğretmeni, bir sınıfta domuz derisinden de ayakkabı ve çanta yapıldığını anlatınca, ayakkabısını eline alıp, yalın ayak eve giden öğrenci olduğunu duymuştum.

Yazar, Müslüman ülkeleri dolaşıyor, ders kitaplarını inceliyor. Dinin eğitim ve öğretime etkisi kültür birikimini oluşturuyor. Bu şartlarda korku içinde büyümüş çocuklar, çoğunluğu Hıristiyan olan topluma gelince uyuşmazlık kaçınılmaz, diyor.

Din dersleri yalnız bu derste kalmıyor. Toplumun yaşam biçimini ve kültürünü tamamıyla etkiliyor. Kadınlara davranış, diğer dinler hakkında verilen bilgiler nefret içermemeli, Yahudi düşmanlığı uyandırmamalıdır.

Korkular, hastalıklar sınırları aşıyor, silah ticareti küresel yayılıyor. Buna karşılık düşünce özgürlüğü bazı ülkelerde iktidar güçleri tarafından frenleniyor.

Korona virüse karşı aşılama daha zaman alacak. Bu nedenle kurallara uymaya devam etmek zorundayız. Kitap okuma, sanatla uğraşma korkuya karşı iyi gelir.

Noel Bayramı ve Yılbaşı kutlamaları bu yıl sessiz ve sakın yapılacak. Normal hayata dönüş önceki gibi olmasın. Hayat yavaşlayınca düşünmeye vakit vardı. O halde çıkarılacak dersler belli.

Savaşlar sona ermeli, doğayı koruyarak gelecek nesillere yeşil ve temiz bırakmak.

Sevgili okuyucularım Yeni Yıl hepinize hoş gelsin, sağlıkla 2021 yılına girmenizi diliyorum. Korkmayın, gezegenimiz aydınlanacak. İstiklâl marşı, Korkma diye başlıyor.

Virüssüz kalın!

 

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Okuyup bitirince makale yazmaya değer bu kitap:

Constantin Schreiber, Kinder der Koran, was muslimische Schüler lernen. ECON Verlage GmbH., Berlin 2019

ISBN: 978-3-430-20250-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.