Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı? 

Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı? 

ABONE OL
11:17 - 13/01/2021 11:17
Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı? 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Savcılar Kongre binasına düzenlenen ve biri polis 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından onlarca kişi hakkında suçlama yaptı. Gelecek günlerde daha fazla şüphelinin kimliğinin tespit edilmesiyle suçlamaların sayısının da artması bekleniyor. Yetkililer, Kongre binasına zorla girerek 3 Kasım seçimlerinin galibi Joe Biden’ın zaferinin onaylandığı oturumu durdurmaya çalışanlarla ilgili daha fazla delil elde etmek için halktan bilgi paylaşmalarını istedi. Yetkililer bu süreçte tanıkları sorguya çekiyor, gönderilen video ve fotoğrafları inceliyor. Ayrıca hakkında şimdiye kadar suçlama yapılanların Kongre baskınına katılan diğerlerinin kimliklerinin tespit edilmesine yardım edebileceği de sanılıyor.

Kaç kişi hakkında suçlama yapıldı?

Başkent Washington’un başsavcı vekili Michael Sherwin, şu ana kadar 20 kişi hakkında federal suçlamada bulunulduğunu, öte yandan diğer 40 kişi hakkındaysa Washington’daki üst mahkemece suçlama yapıldığını belirtmişti. Başsavcı vekili tarafından yeni yapılan açıklamadaysa toplam suçlama yapılan kişi sayısının 70’e çıktığı kaydedildi.

Üst mahkemenin hakkında işlem yaptığı kişiler hakkında daha çok sokağa çıkma yasağını ihlal etmek ve silah taşımayla ilgili suçlamalar yapıldı. Federal mahkemede yargılanacak olanlara ise daha uzun cezaların söz konusu olduğu şiddet kullanarak haneye girmek, Kongre alanında kamu düzenini bozmak, bir polis memuruna saldırmak ve Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi’yi tehdit etmek gibi suçlamalar yapıldı.

Pazar günü federal yetkililer fotoğraflarda Kongre binasının içinde ellerinde plastik kelepçelerle görülen iki kişiyi gözaltına almıştı. Yetkililer, canlı yayınlar ve sosyal medya aracılığıyla yaptıkları incelemelerde fotoğraflardaki maskeli kişinin kimliğini Tennessee eyaletinden Eric Munchel olarak belirlemişti.

Yetkililer fotoğraflarda yine Senato salonunda askeri tür kask, yelek ve plastik kelepçelerle görüntülenen diğer bir kişinin kimliğinin de Teksas eyaletinden Larry Rendall Brock olarak tespit edildiğini belirtti. Mahkeme belgelerine göre Brock’un kimliğinin belirlenmesinde yetkililere eski eşi yardım etti.

Neden henüz daha fazla kişi hakkında suçlama yapılmadı?

Yetkililerin daha fazla kişinin kimliklerini belirlemesi ve daha fazla suçlama yapılması bekleniyor.

Saldırı günü birçok kişinin Kongre bölgesinden serbestçe çıkmasına izin verildi. Bu nedenle de polis saldırı sırasında orada bulunanları tespit ve takip etmek için çok sayıda fotoğraf, video ve sosyal medya iletisini gözden geçirmek ve halkın tanıklıklarına başvurmak zorunda kaldı.

ABD genelinde federal savcılar olaylara karışan kişilerin başkent Washington’a başka yerlerden seyahat etmiş olsalar da geldikleri eyaletlerde de suçlamalarla karşılaşabileceklerini bildirdi.

Massachusetts eyaletinin kıdemli federal savcıları Pazartesi günü çok sayıda ipucu elde ettiklerini ve soruşturmanın devam ettiğini kaydetmişti. Ancak savcı Andres Lelling’e göre Washington dışındaki savcıların suçlama yapabilmeleri için şüphelilerin kendi eyaletlerinden şiddet ve yıkıma karışmak için başkente gittikleri konusunda delilin olması gerekiyor.

Lelling, ‘‘Başkentte yaşananların en azından göstericilerin büyük kısmı için spontane geliştiği sanılıyor. Bu nedenle aslında hiç var olmayan bir delili arıyor olabiliriz, ancak yine de aramaya devam edeceğiz’’ dedi.

Haklarında daha ciddi suçlamalar yapılabilir mi?

Savcılar daha fazla delil elde ettikçe daha ciddi suçlamalar getirebilir. Başkent Washington’un başsavcı vekili Michael Sherwin, yetkililerin suçlamaları yaparken kullanmak üzere her şeyi değerlendirdiklerini söyledi.

Ayrıca güvenlik yetkililerine göre Federal Soruşturma Dairesi FBI, saldırganlar tarafından başına yangın söndürme tüpüyle vurulan Kongre polis teşkilatı üyesi Brian D. Sicknick’in ölümüne de cinayet soruşturması açtı.

FBI tarafından yapılan açıklamadaysa Kongre’deki şiddet olayları kapsamında 160 soruşturma dosyası açıldığı belirtildi. FBI saha ofisinin yetkili başkan yardımcısı Steven D’Antuono, FBI’a olaylarla ilgili yaklaşık 100 bin video ve fotoğraf gönderildiği bilgisini verdi.

Uzmanlara göre yetkililer bazı şüphelilere, nadiren yapılan yönetime karşı isyan suçlamasını da yapabilir. Bu suçlama 20 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

ABD’de yaz aylarında polis şiddetine karşı yapılan protesto gösterilerinde dönemin Adalet Bakanı Yardımcısı Jeffrey Rosen, göstericilere karşı yönetime isyan suçlamasının yapılabileceğini belirtmişti. Adalet Bakanı William Barr’ın bir ay önce istifa etmesinin ardından görevi devralan Rosen, suçlamanın yönetime karşı darbe delili gerektirmediğini söylemiş ve bir federal mahkeme binasının ya da federal mülkün zorla işgal edilmesinin de buna örnek olabileceğini söylemişti.

Trump hakkında suçlama yapılabilir mi?

Trump, Beyaz Saray etrafında toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada onları Kongre’ye yürümeye teşvik etmiş, hatta kendisinin de onlarla birlikte gideceğini söylemiş, ancak gitmemişti. Başkan destekçilerine seçimin ‘‘çalınmasına’’ izin vermemek için ‘‘mücadele etmelerini’’ söylemişti. Başkan’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani ise göstericilere düello çağrısı yapmıştı.

Başkan’ın ya da diğer konuşmacıların bir miting sırasında şiddeti teşvik eden konuşmalarından dolayı haklarında suçlama yapılabilmesi içinse çıta oldukça yüksek. Uzmanlar Başkan’ın amacının Kongre’de şiddet olayları yaşanmasını sağlamak olduğunu normal bir dava ile kanıtlamanın kolay olmadığı görüşünde.

Ancak Başkan Trump, Demokratlar tarafından Temsicliler Meclisi’ne sunulan bir azil tasarısında ‘‘isyana teşvikle’’ suçlanıyor. Tasarı Meclis’te Çarşamba günü görüşülecek. Başkan Trump’ın görev süresiyse 20 Ocak’ta dolacak.

Polis memurları hakkında suçlama yapıldı mı?

Kongre polis teşkilatı mensubu en az iki memur görevden uzaklaştırıldı. Bunlardan birinin göstericilerle birlikte videosu, diğerininse göstericilerin taşıdığı ‘‘Amerika’yı Yeniden Güçlü Yap’’ sloganının yazılı olduğu şapkayla sosyal medyada görüntüleri yayınlanmıştı. Kongre üyelerine göre daha bir dizi polis memuru hakkında da olaylar sırasındaki tavırları nedeniyle iç soruşturmalar yürütülüyor.

Kongre binası içinde Ashli Babbitt adlı Trump destekçisi kadını vuran polis memuru ise zorunlu izne çıkartıldı. Olay hem Kongre hem de başkent polis teşkilatları tarafından soruşturuluyor.

VOA tarafından geçilen Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı?  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı?  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kongre Saldırısının Ardından Kimlere Suçlama Yapıldı?  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.