Komedyen Fatih Çevikkollu ile Ahlen‘de okuma akşamı
01.09.2023 23:41Komedyen Fatih Çevikkollu ‘nun göçün de önemli rol oynadığı ailesinin ve kendisinin Almanya ‘da yaşadıklarını, kuşaklar arası çatışmaları, 1. Kuşağın Türkiye ‘ye geri dönüş hayalleri kendisi ve kardeşlerinin Türkiye ‘ye akrabalarının yanına yollanmalarını, geri getirilmelerini, çocukluğunda Köln ‘de yaşadığı Travmaları, gel gitleri anlatan kitabı ‚ Kartonwand-Kartondan Duvarlar ‘Ahlen ‘de tanıtıldı.

Komedyen Fatih Çevikkollu ‘nun göçün de önemli rol oynadığı ailesinin ve kendisinin Almanya ‘da yaşadıklarını, kuşaklar arası çatışmaları, 1. Kuşağın Türkiye ‘ye geri dönüş hayalleri kendisi ve kardeşlerinin Türkiye ‘ye akrabalarının yanına yollanmalarını, geri getirilmelerini, çocukluğunda Köln ‘de yaşadığı Travmaları, gel gitleri anlatan kitabı ‚ Kartonwand-Kartondan Duvarlar ‘Ahlen ‘de tanıtıldı.
Volkshochschule Ahlen‘ in organize ettiği ve Heimatmuseum ( Yerel Müze) salonunda gerçekleşen, gazeteci Lisa Voß-Loermann`in moderasyonunu üstlendiği Edebiyat akşamı VHS sorumlusu Frank Schlösser‘ in konukları selamlamasıyla başladı. Fatih Çevikkollu ‘nun yazdığı aile içindeki çatışmaları yansıtan, yürek parçalayan bu kitapta yaşanan travmaların ve Türkiye ‘den işgücü göçünün ailesine neler yaptığı anlatılıyor.
Fatih Çevikkollu'nun ailesi ilk bakışta tamamen normal bir misafir işçi ailesiydi. Anne ve babası 1960'lı yılların sonunda Akdeniz bölgesinin en büyük şehri Adana ‘dan misafir işçi olarak Almanya'ya gelmişler. Annesi Türkiye ‘de öğretmen olduğu halde diploması Almanya ‘da tanınmadığı için terzi olarak, baba ise Köln Ford fabrikasında iş bulmuşlar. Ailenin en büyük hayali ise her zaman belliydi o da en kısa zamanda birikim, yatırım yapıp Türkiye'ye dönmekti. Ne yazık ki ama başarılı Komedyenin ailesi de birçokları gibi bu hayallerini de asla gerçekleştirememişler.
19 yaşında evden ayrıldım
Kitapta anlatıldığına göre 20 yıldır Almanya ‘da tek başına başarıyla sahne olan Komedyen ve Sinema sanatçısı Çevikkollu'nun öğretmen annesi statü kaybı nedeniyle de yıllar içinde psikoza girerken, babası da kendisini giderek daha fazla kendi iç dünyasına kapatarak bastırdığı öfkesini genç Fatih'ten çıkarmış. Çevikkollu o zor yılları anımsarken şunları söyledi; ‚ ‘‘Babamdan maalesef çok cezalar aldım, beni dövdü ve cezaları beni hala korkutan bir zulümdür. Bu nedenle 19 yaşında evden ayrıldım kendi yolumu çizdim. Berlin ‘de 2000 kişinin başvurup 26 kişinin kabul edildiği Oyunculuk Yüksek Okuluna girmem hayatımın pozitif anlamda kırılma noktası olmuştur ‘‘dedi.
Kitabında ve Ahlen ‘deki okuma akşamında Almanya ‘ya çalışmak için gelen en verimli, üretken ve dinamik yıllarını Alman ekonomisine katkı sunarak geçiren 1. Kuşağın onore edilmediğini ve haklarının iade edilmediğini söyleyen Çevikkollu onların torunlarının ve bazı kesimlerin bugün hala ev, iş aramada dışlandığını, ayrımcılığa tabii tutulduğuna dikkat çekti.
Kiepenheuer & Witsch yayın evi tarafından basılan kitap şu an bile en çok okunan kitaplar (Bestseller) arasına girmiş bulunuyor.