Köln`deki Egetürk Sucuk Fabrikası’nda Greve doğru

Köln`deki Egetürk Sucuk Fabrikası’nda Greve doğru

ABONE OL
21:54 - 15/08/2019 21:54
Köln`deki Egetürk Sucuk Fabrikası’nda Greve doğru
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Köln kentinde bulunan Avrupa’nın en ünlü Sucuk ve Et ürünleri üreticisi Egetürk’ü Alman Nahrung Genuss Gaststätten (Gıda, Yiyecek ve Eğlence Yerleri Sendikası) sendikası yaklaşık 190 çalışanın Firma içi hakları, Firmada yapılan işe, işgücünün kalitesine göre ücret anlaşması talepleri nedeniyle sözleşme görüşmeleri talebinde bulundu.

NGG sendikası Kuzey Ren Vesfalya Temsilciliğinden (KRV- NRW) Başkan Mohamed Bodih imzalı, Alman ve Türkçe yazan yayın yapan Medya ’ya yollanan basın açıklamasında şu satırlar, talepler yer aldı:

’’ Köln’ ün Feldkassel semtinde bulunan Egetürk küçük bir kasaplıktan bugün son model teknolojiyi kullanarak en kaliteli ürünleri üreten kendi alanında Avrupa’nın en tanınmış firmaları arasına girmiş, Marka olmuştur. Fabrikada çalışan 190 emekçinin yüzde 60’ı sendikamızın üyesidir. Egetürk’ te çalışan Üyelerimiz nitelikleri, yaptıkları işe göre ücret ödenmesini ve ek haklar talep ediyorlar. Biz buna sessiz kalamayız. Egetürk’ te şu anda ödemeler fena olmayabilir ama bu dev Firma hala bir Kasaphane olarak görülüyor ve Et sanayisinde Endüstriyel bir firma statüsünde görünmüyor ve o ölçütlere göre işçilere ödeme yapılmıyor. KRV Eyaletinde bu alandaki toplu iş sözleşmeleri sonlandıralı bir yıl oldu. Egetürk’te mükemmel bir şekilde çalışan sendikamızın üyesi işçilerin bu taleplerinin karşılanması gerekiyor. Bizim Egetürk’ teki işçileri en iyi şekilde temsil edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Dikkat çekici olan yakın geçmişimizde zam talepleri görüşme komisyonlarının kurulması esnasında Egetürk şirketinin patronu Ahmet Emre Eden işçi ücretlerine hemen biraz zam yaparak bizim mücadele gücümüzün farkına vardı ve bizi ciddiye aldı. ‘’ dendi.

NGG Sendikası Egetürk’e işçilerin taleplerini görüşmek için 29 Ağustos tarihini teklif etti. Bu görüşmelerde Sendika adına Thomas Bernhard masada olacak ve müzakerelerde işçilerin taleplerini Egetürk tarafına iletecek.

Geçinemiyoruz, direneceğiz

Patronun anlaşmaya yanaşmaması ya da görüşmelerin tıkanması durumunda ise NGG ve Egetürk İşçi Temsilciliğinden aldığımız bilgilere göre ay sonunda Avrupa’nın en büyük Türk firması olan Egetürk’ te uyarı grevi yapılacak.

1966 da işe küçük bir kasap olarak başlayan Burhan Öngören ve Egetürk’ ün o zamanki kurucusu, sahipleri bugün Köln’ de 66 bini kapalı toplam 70 bin metre karelik bir alana yayılan üretim tesislerinde günlük 150 ton sucuk üretip, toplam 49 farklı hepsi kaliteli, leziz et ürününü piyasaya süren devamlı büyüyen, gelişen Milyonlarca Avro Ciro yapan sağlıklı bir Firma. Bu nedenle Sendika ve Egetürk çalışanları “Firmamızda İşler, üretim gayet iyi. Burada severek çalışıyoruz. İstediğimiz talepler ve akabinde ödenecek ücretlerde Egetürk gibi bir Firma için çok büyük ücretler değil. Biz güvence istiyoruz. Patronumuzun sağduyulu davranması gerekiyor ve bir an önce bunu masada çözmemiz gerekiyor.
Almanya pahalı bir ülke birçoğumuz tek başımıza aile geçindiriyoruz, zorlanıyoruz. Diğer türlü bu iş uzarsa, biz hakkımızı alana kadar buradayız” ifadelerini kullanıyorlar. Objektif haber yapmak için Egetürk`ün Genel Müdürü Ahmet Eden ile görüşme onun ya da firmadan başka birinin konuyla ilgili görüşünü alma çabamız telefona çıkan ve son derece sert bir Tonla, saygısızca davranan Alman büro görevlisinin ” Gazeteci olabilirsiniz bu yetmez randevu almanız lazım Bay Eden ile öyle hemen telefonda konuşamazsınız, Ahmet Eden şu an burada değil” diyerek boşa çıkarılmıştır.

Sanırım Egetürk ile ilgili NGG Sendikasının Alman basınına yaptığı Basın açıklamasıyla ilgili çıkan haberler Firma yöneticilerini hayli germiş ve kızdırmış olsa gerekli bize böyle bir muamele yapıldı.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Köln

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.