Köln`de ilk ezan sesi 14 Ekim’de

Köln`de ilk ezan sesi 14 Ekim’de

ABONE OL
22:35 - 05/10/2022 22:35
Köln`de ilk ezan sesi 14 Ekim’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da Köln Belediyesi’nin başlattığı ‘camilerde hoparlörden ezan okunmasına’ yönelik 2 yıllık pilot proje kapsamında ilk ezan 14 Ekim’de okunacak.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camisi, ses seviyesi ile ilgili son raporunu tamamlayarak belediyeye sundu. Belediyenin onaylaması halinde hoparlörden ilk ezan sesi yükselecek.

 

İlk ezan sesi 14 Ekim’de

 

Köln Belediyesi belli kriterleri yerine getirmeleri halinde haftada sadece cuma günleri cami hoparlöründen Ezan okunmasına onay vermişti. Kriterler arasında caminin çok yakınlarında ikâmet alanı bulunmaması da yer alıyor. Ayrıca hoparlörden çıkacak ezan sesi desibelinin de belli seviyeyi geçmemesi gerekiyor. Uygulamaya katılacak camiler, komşularla irtibata geçerek uygulama hakkında bilgi vermekle yükümlü olacak. Belediyenin onayını alan camiler saat 12.00 ila 15.00 arası en fazla 5 dakika Hoparlörden Ezan okuyabilecek. Belediye ile camiler arasında yapılacak sözleşme iki yıl geçerli olacak.

 

İlk ezan sesi 14 Ekim’de

KARŞI ÇIKANLAR DA OLDU
Pilot proje, Köln’ün bağımsız Belediye Başkanı Henriette Reker’in girişimiyle hayata geçirildi. Reker, yaklaşık bir yıl önce cami cemaatlerinin talep etmeleri halinde ve belirli koşullar altında cemaatlerini namaza çağırmalarına izin verileceğini açıklamıştı. Belediye, anayasa ile güvence altına alınan dini uygulama özgürlüğüne atıfta bulundu. Kiliselerde çanlar inananları ibadete çağırmak için çalarken, Müslümanlarda ise camilerdeki ezanın bu amacı yerine getirdiği belirtildi. Ancak, Reker’in kararı Almanya genelinde tartışma yarattı. Projeye karşı çıkanlardan bazıları bunun toplumu böleceğini belirtirken, bazıları ise uyuma engel olacağını savundu. Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst de projeye karşı çıkanlar arasında er alıyor. Köln’de yaşayan Müslümanları, “Köln şehir toplumunun ayrılmaz bir parçası” olarak tanımlayan Reker, geçen yıl yaptığı açıklamada, “Bundan şüphe duyan herkes Köln’ün kimliğini ve barış içinde bir arada yaşamamızı sorguluyor demektir. Şehrimizde, kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln’de çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir” demişti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.