*** Kolat: ”Sorunlara pozitif yaklaşmalıyız”

*** Kolat: ”Sorunlara pozitif yaklaşmalıyız”

ABONE OL
00:41 - 16/06/2019 00:41
*** Kolat: ”Sorunlara pozitif yaklaşmalıyız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Kolat: ”Sorunlara pozitif yaklaşmalıyız”


Alman Sosyal Demokrat Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Dilek Kolat, Almanya’da uyum sorununun var olduğunu ancak sorunlara pozitif yaklaşılması gerektiğini söyledi

Körber Vakfı tarafından "Ekonomik Şans Olarak Göçmenler" konulu Hamburg’da düzenlenen panelde konuşan Kolat, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu halde bunun yıllardır politikacılar tarafından dile getirilemediğine dikkati çekerek, "Kohl, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu kabul etmese de var olan gerçekler var. Göçmenlerin kültürel zenginliğinden faydalanmasını ve kazanıma dönüştürmesini bilemedik. Artık, yeni yeni politik söylem de değişiyor" dedi.

Göçmenler arasında görülen dil noksanlığının sadece göçmenlere mal edilmemesi gerektiğini ve bunun Alman gençlerinde de görüldüğünü vurgulayan Kolat, erken yaşta okul öncesi dil eğitiminin önemine dikkati çekti.

Göçmen gençleri kadar ailelerin de önemli bir etken olduğunu söyleyen Kolat, sorundan çok çözüm önerilerinden bahsedilmek gerektiğini söyledi.

Göçmenlerin sadece kendi aralarında yaşamak istediği ve birbirleriyle iletişim halinde olduğu görüşüne katılmadığını ifade eden Kolat, "Sosyologlara göre yurtdışında yaşayan yabancılar kendi aralarında yaşamakta ve sosyal ağlarını oluşturmaktadır. Ben buna olumlu yaklaşıyorum. Gayet de doğal buluyorum. Bu durum, ABD’de yaşayan Alman toplumu için de geçerli. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Kapılarımızı karşılıklı olarak birbirimize açmalıyız" dedi.

Almanya’nın kalifiye iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirten Kolat, ihtiyaç olduğu kadar, Almanya’da var olan potansiyellerin de değerlendirilmesini ve gençlere yeni perspektifler sunarak, onların kalifiyeleştirilmesi gerektiğini savundu.

Kolat ayrıca, Hür Demokrat Parti’nin, Alman vatandaşlığına geçişte aranan 8 yıllık ikamet şartının 4 yıla indirilmesini istemesini olumlu bulduğunu ancak buna CDU’nun karşı çıktığını ifade ederek, "Bunun gerçekleşeceğini zannetmiyorum. CDU ve Sayın Merkel, başta çifte vatandaşlık, göçmenlere seçme ve seçilme haklarının verilmesine hep karşı çıkmakta" dedi.

Toplantıda konuşan Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası 2. Başkanı Nihat Sorgeç ise göçmenlerin Almanya’ya ekonomik yönden büyük bir katkı sağladığını belirterek, Alman medyasının genellikle olumsuz örnekleri ön plana çıkardığını söyledi.

Son yıllarda göçmen kökenli işverenlerin sayısının da arttığına dikkati çeken Sorgeç, bu sayının gelecekte daha da artacağını vurgulayarak, "Göçmenlere de Almanya’nın onların anavatanı olduğu hissinin verilmesi gerekir" dedi.

dil-kol-uyum-kon-b.jpg

"CHP SOSYAL DEMOKRAT ÇİZGİDEN UZAKLAŞMIŞTI"

Kolat, Türkiye’deki referandum sonuçları ile ilgili olarak da , "Türkiye’de anayasa değişikliği gerekiyordu. Tek tek maddelere bakıldığında, halkın bilinçli oy kullandıklarını düşünmüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi, yargının bağımsız olması konusunda endişelerim var" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 21 Eylül’de SPD’nin davetlisi olarak Berlin’de temaslarda bulunacağını belirten Kolat, "CHP, Kılıçdaroğlu ile birlikte daha sosyal demokrat bir parti konumuna geldi. Daha önce sosyal demokrat çizgiden uzaklaşılmıştı. Köln’de bir toplantıda Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını bizzat dinlemiştim. Orada da kendisinden etkilendim. Alman Sosyal Demokratlar eski CHP yönetiminden uzaklaşmıştı. Ben yeni bir köprü oluşturmak ve bu konuda çalışmalar yapmak istiyorum" dedi.

Kolat ayrıca, Almanya’da, Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden ve Müslümanları eleştirmesi ile gündemde olan Thilo Sarrazin’nin SPD’den bir an önce ihraç edilmesi gerektiğini ve savunduğu tezlerin SPD’nin temel ilkeleri ile bağdaşmadığını söyledi. (aa)

Süheyla KAPLAN – Hamburg 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.