KLEOPATRA FİLMİNDE BİR YAHUDİ Mİ?

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ya da şöyle soralım: Bir Yahudi Mısır’ı ve Avrupa’yı elinde oynatan bu tarihsel ikon karakteri oynarsa, oyunculuğun hakkını verebilir mi? 

Nereden çıktı, bu sorular, diyebilirsiniz. Evet, sinemanın mabedi Hollywood şu anda, tam da bu sorular üzerinden ikiye bölünmüş durumda! 

Önce, yeni Kleopatra filminin Atlas Entertainments tarafından çekileceği duyuruldu. Filmin senaryosunu Laeta Kalogdiris yazacaktı. Kalogdiris ‘Catwoman’, ‘Pathfinder’, ‘Terminatör-Genysis’, ‘Alita-Savaş Meleği’ gibi filmlerin senaristi olarak tanınıyordu. Yani, Hollwood’da bu işin altından hakkıyla kalkacak az sayıda senaristlerden birisiydi. 

Filmin yönetmeni ise, yapılan açıklamaya göre, Patty Jenkins olacaktı. Jenkins ‘Wonder Woman’ serisinin 1996’dan itibaren sayısız muhtemel yönetmen ve senaristler listesinin hiçbirinde ismi geçmeyen birisiydi. Ancak, film 2017’de seyircisi ile buluştuğunda, gerçek bir başarı öyküsü olduğunu herkesin kabul ettiği bir usta yönetmen olduğunu belirtmemek olmaz. 

Öte yandan, 2004’de ‘Miss Israel’ seçilmesi sonrasında oyunculuk kariyerine başlayan Gal Gadot ise, ‘Hızlı ve Öfkeli’nin ‘Gisele’si olarak seyirci hafızasında iyi bir yer edinmişti. Ardından ‘Batman ve Superman-Adaletin Şafağı’ filmindeki ‘Wonder Woman’ rolü, ardından çekilen ‘Wonder Woman’ filminin baş karakteri ‘Diana Prince’i oynayacağının promosyon çalışması olarak anlaşıldı. 

Yeni dönem Hollywood yapımcılarının farkına vardıkları ‘güçlü kadın kahraman’ karakterlerini son zamanlarda en iyi yansıtan oyuncu olarak Gal Gadot’un kazandığı haklı ilgiyi bildiğimizde, ‘Kleopatra’ filminin baş rol oyuncusunun Gadot olarak açıklanması da çok şaşırılacak bir haber değil, aslında. 

Ancak, Hollywood’da çekileceği duyurulan Kleopatra filmine karşı kazan kaldıranların hedefinde tam da Gal Gadot var! 

Hollywood medyası, Gal Gadot’un Kleopatra’yı oynayamayacağı ve bu rolü bir Kuzey Afrikalı veya Ortadoğulu oyuncunun oynaması gerektiğinde ısrar ediyor. Gadot karşıtları daha da ileri giderek, “kahraman kadın ikonu” haline gelen oyuncunun seçilmiş olmasını “Hollywood’un etnik sömürgecilik” anlayışının kanıtı olarak gösteriyorlar! 

Deadline.com sitesinden Mike Fleming’in aktardığına göre, gerçek tamamen farklı. Kleopatra film projesi tamamen Gal Gadot’un kendi projesiydi. Ekibi bir araya getiren de kendisiydi. Ve daha da önemlisi, eşiyle birlikte projenin 3 yapımcısından birisi olacaktı. 

Geriye baktığımızda, sinema tarihinde Kleopatra’nın doğrudan afişe çıktığı tam 11 film yapılmış olduğunu görüyoruz. Film orijinal başlıkları ile yapım yılları en yeniden başlayarak şöyle: Cleopatra (2010), Cleopatra (1999), The Notorious Cleopatra (1970), Carry on Cleo (1964), Cleopatra (1963), Una Regina per Cesare (1962), Le Legioni di Cleopatra (1959), Due notti con Cleopatra (1954), Cleopatra (1934), Cleopatra (1917), Cléopâtre (1899). Bu filmlerden başka, Klaeopatra hakkında yüzlerce video ve televizyon filmleri ve belgesellerinin varlığının kayıtlarda olduğunu da ekleyelim. 

Doğrusunu söylemek gerekirse, şimdiye kadar hiçbir film projesi Kleopatra rolü için böylesi bir gerekçe ile çatışmak zorunda kalmamıştı! Bir oyuncunun dramatik ve fiziksel yeterliği tartışılabilir. Bir oyuncunun yansıtacağı rol ile toplumda kazandığı “imaj” arasında varsa (her ne kadar özel hayat ile sanatsal yaratıcılık arasında doğrudan bir ilişki kurulmasına karşı olsam da), uyumsuzluk da tartışılabilir. Ama, bir oyuncunun “ten rengi” yüzünden bir rolü hak etmediği iddiası ve üstelik bu iddianın “etnik sömürgecilik” ile kavramsallaştırılma çabası ile ilk kez karşılaşıyorum! 

‘Michelangelo ile Kahve’ kitabının yazarı James Hall sosyal medyadan ‘yapımcıların herhangi bir ırktan Afrikalı bir aktris bulması gerektiğini düşündüğünü’ açıklamış! 

ABD’nin çok satan, feminist-siyah yazarlarından Morgan Jerkins ise, sosyal medya hesabından “Kleopatra’nın “kahverengi bir kağıt torbadan daha koyu’’ biri tarafından oynanması gerektiğini” yazıyor! 

Öte yandan, “yurttaşlık durumundan” topa giren Jerusalem Post gazetesi yazarı Seth Frantzman, tartışmaya dahili olarak “Yahudileri Ortadoğu’da rol oynamaktan dışlamanın bir anlamı olmadığını” yazıyor! 

İngiliz The Guardian gazetesi ise, tarihçilere söz vererek Kleopatra’nın aslında Mısırlı olmadığını, Makedon kökenli olma ihtimalinin de yüksek olduğunu kanıtlamaya girişiyor. 

İngiliz tarihçi Mary Beard daha da ileri gidiyor: “Kleopatra’nın çağlar boyunca devam eden binlerce tasviri, bölük pörçük veya alenen güvenilmez kanıtlardan elde edilen tehlikeli bir dizi çıkarıma dayanıyor. O kadar az şey biliniyor ki, Kleopatra bugün bize ‘yüzü olmayan kraliçe’ olarak görünmeli.” 

Bu tartışmaları takip ederken, en az Türkiye’deki tartışmalar kadar yorulduğumu itiraf edeyim. Rahatlatıcı olan ise, dünyanın geri kalanının bizden daha iyi bir entelektüel hava solumadığını bilmek! Hepimiz aynı gemideyiz, yani! 

Patty Jenkins’in yönettiği ve Gal Gadot’un baş rolde oynayacağı filmin ne zaman seyirci ile buluşacağı belli olmamakla birlikte, epeyi ilgi uyandıracağını söylemek kehanet olmaz, sanırım. 

Şimdiden, iyi seyirler!

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.